Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Maccheroncini, alles over deze unieke pasta soort

De maccheroncini is een bijzondere pastasoort. Naast het feit dat de maccheroncini uniek is, smaakt hij heerlijk, heeft hij een rijke geschiedenis en een unieke vorm. Oftewel, een pasta die je moet leren kennen en vooral proberen!

Maccheroncini uit Campofilone. Een bijzondere pastasoort

Wat is maccheroncini?

Maccheroncini is een pasta die bestaat uit hele lange dunne pasta slieren. Om deze reden wordt het ook wel ‘’capelli d’angelo’’ (engelenhaar) genoemd.

De vorm doet een beetje denken aan spaghetti, maar dan meerdere malen dunner. In oude boeken schrijven ze over maccheroncini als pasta die zo delicaat is dat het smelt op de tong. Wij zijn het daar helemaal mee eens! 

Hoe wordt maccheroncini gemaakt?

Het deeg van maccheroncini bestaat uit eieren en bloem. Van dit mengsel worden dunne vellen van ongeveer 0.7 mm dik uitgerold.

Deze pasta vellen worden opgerold en daarna in splinterdunne slierten (ongeveer 1 millimeter) gesneden. Daarna wordt de maccheroncini gedroogd op wit perkamentpapier.

Het drogen gebeurt op een zeer lage temperatuur van onder de 36 graden. Het droogproces duurt zo’n 20 tot 48 uur.  Door deze stappen te doorlopen ontstaat de dunne en delicate pasta.

Nog een leuk weetje over de maccheroncini: de maccheroncini wordt uitsluitend in het Italiaanse dorp Campofilone gemaakt. Het is een pasta die in dat dorp ontstaan is en al eeuwen lang op dezelfde manier geproduceerd wordt. Dus ben je op zoek naar een pasta die uniek en heerlijk is? Dan is de maccheroncini de pastasoort waar je naar op zoek bent!

Recepten voor maccheroncini

Maccheroncini is een pastasoort die lekker is in verschillende pastarecepten. De pastasoort wordt meestal verwerkt in traditionele recepten, zoals pasta met vlees of groenten. Ook wordt de maccheroncini veel met vis gegeten. Dit komt doordat het dorp Campofilone dichtbij de zee ligt waardoor er veel vis beschikbaar is.

Het maakt dus eigenlijk niet veel uit of je de maccheroncini nu met vlees, vi sof groente klaar maakt. Wat wel belangrijk is om een pastasaus te maken die pasta bij de super dunne sliertjes. Maar de saus dus niet te vol met ingrediënten. Doordat de pasta sliert zo fijn is, is dit gewoon niet de beste combinatie. Hou de pastasaus licht zodat de balans tussen pasta en saus beter is.

Hierdoor is deze pastasoort zeer geschikt voor dunne sauzen. De sliertjes vermengd de saus met de pasta. We raden voor deze pastasoort recepten als all’oglio, olie e peperoncino aan. Oftewel, lichte sauzen zodat de maccheroncini goed tot z’n recht komen!

Hoe moet je maccheroncini koken?

Maccheroncini koken is niet moeilijk en deze pastasoort is ontzettend snel gaar. Vaak is de pasta al gaar binnen 30 seconden. Dus wil je snel pasta koken? Dan is dit de juiste pastasoort om te gebruiken.

Wat wel een uitdaging is tijdens het koken van de maccheroncini, is het feit dat het gehele kookproces en alle handelingen die daar bij horen is 30 seconden plaatsvinden. Daarom is het belangrijk om precies te weten in welke stappen je de maccheroncini op de best mogelijke manier kookt.

Daarom hebben we 6 stappen op een rijtje gezet zodat je precies weet hoe je maccheroncini kookt:

Maccheroncini koken in 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan.
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De maccheroncini moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de maccherroncini. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van maccheroncini.
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip.
  4. Hou de maccheroncini goed in beweging
    Doordat de pastasoort uit sliertjes bestaat, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. Maccheroncini heeft een korte kooktijd van 30 seconden dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
  5. Proef de maccheroncini voor het afgieten
    Om erachter te komen of de maccheroncini goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen.
  6. Doe de maccheroncini gelijk bij de pastasaus
    De kans dat maccheroncini aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je het gelijk aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta!  

Hoe lang moet je maccheroncini koken?

Doordat maccherroncini zo dun is, heeft het niet lang nodig om gaar te koken. Je hebt meestal maar 30 seconden tot 1 minuut nodig om de pasta in kokend water klaar te maken. Kijk altijd goed op de verpakking zodat je de precieze kooktijd weet.

Ook de kooktijd is geen vast gegeven. Daarom geven we ook aan dat de kooktijd van maccheroncini tussen de 30 seconden en 1 minuut ligt. Bepaal zelf hoe lang de je pasta gaar laat koken en proef gerust een aantal keren. Zo weet je zeker dat de maccheroncini gaar zijn zoals jij dit lekker vindt.

De maccheroncini zijn moeilijk ‘al dente’ te koken omdat de zo ontzettend dun zijn. Een ‘bite’ in deze pasta houden is erg moeilijk, maar niet onmogelijk. Lees alles over pasta al dente koken in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo‘ zodat je precies weet hoe je dit het beste kunt doen!

Voeg de maccheroncini na het koken meteen toe aan de saus. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta en scheelt je een hoop irritatie!

Hoeveel maccheroncini heb je nodig per persoon?

Dit hangt af van het pasta recept dat je wil maken. Over het algemeen gaan we uit van ongeveer 100 gram maccheroncini per persoon.

Kies je voor een goed gevulde pastasaus? Dan raden wij om wat minder maccheroncini te gebruiken. Je kan in dat geval het beste uitgaan van 80 gram maccheroncini per persoon.

Vind je het lastig om de juiste hoeveel pasta te bepalen? Met ons blog ”hoeveel pasta kook je per persoon” is dit voortaan geen probleem meer! Hierin vertellen we je alles over de hoeveelheid pasta per persoon en omschrijven we verschillende situaties. Hierdoor weet je in elke situatie hoeveel pasta je per persoon moet koken.

Maccheroncini uit Campofilone. Een bijzondere pastasoort

Waar komt maccheroncini vandaan?

Nu je alles weet wat je moet weten voor het klaar maken van maccheroncini, is het ook interessant om wat meer over de geschiedenis van deze pastasoort te weten.

Maccheroncini di Campofilone is een 600 jaar oude Italiaanse pastasoort die vooral voorkomt in de regio Le Marche in Midden-Italië. Een plaatsje in het midden van Italië dat in de mooie heuvels van deze streek ligt. Ondanks dat het een klein dorpje is, zijn ze groot in het maken van de maccheroncini. En daarom doen ze het al eeuwen!

Wat leuk om te weten is, is het feit dat de pasta nog steeds op de traditionele manier gemaakt wordt. Natuurlijk maken ze hier en daar gebruik van een machine. Maar het grootste deel van het productie proces gaat nog steeds met de hand.

Het ontstaan van maccheroncini

Het succes van maccheroncini is te danken aan de oude boeren families in de regio. Zij ontdekte dat pasta veel langer houdbaar was wanneer het gedroogd werd. Dit zorgde ervoor dat ervoor dat boerenfamilies het hele jaar door een voorraad aan gedroogde eierpasta hadden.

Het recept voor maccheroncini werd generatie op generatie doorgegeven. Daardoor kunnen wij vandaag de dag nog genieten van deze bijzondere pasta. En wat zijn we daar dankbaar voor!

Beschermde naam

In 2013 werd maccheroncini di Campofilone de eerste eierpasta die IGP-certificering kreeg in Italië.

Dit betekent dat dit voedingsproduct wettelijk gegarandeerd is door de Europese Unie als ‘authentiek’ of gemaakt in de stad of regio van herkomst met authentieke ingrediënten. Ook het productieproces wordt streng gecontroleerd.

Zelfs de verpakking moet zelfs aan bepaalde regels voldoen. Dit zie je ook duidelijk terug op de verpakking van de maccheroncini in onze pastashop.

Bijzondere pastasoort

Kortom: maccheroncini is zoveel meer dan een lekkere pastasoort! De rijke geschiedenis en het bijzondere drogingsproces maken deze pastasoort zeer interessant. In het dorp Campofilone denken ze er ook zo over. Er wordt zelfs elk jaar een Maccheroncini beurs georganiseerd! 

Italiaanse maccheroncini kopen

Na al het lezen zin gekregen in een heerlijk bordje pasta gemaakt met maccheroncini? Wij hebben de maccheroncini met de beste kwaliteit zelf geïmporteerd vanuit Le Marche. In onze pastashop vind je deze pastasoort en andere bijzondere pasta’s.