Pasta koken op hoog of laag vuur?
Alle soorten pasta kook je op hoog vuur. Doordat je pasta kookt op hoog vuur en kokend water gebruikt, wordt de pasta goed gaar gekookt. Als je pasta op laag vuur zou koken wordt de pasta niet goed gaar en is hij niet eetbaar. Het maakt niet uit wat voor warmtebron je gebruikt. Kook pasta dus altijd op hoog vuur.
Na heel wat jaren kook ervaring hebben we nog een aantal handige pasta kooktips die we met je willen delen zodat je voortaan pasta kookt zoals ze dit in Italië doen.
Hoe kook je pasta?
Om te weten of je pasta op hoog of laag vuur kookt, is het belangrijk om eerst te weten hoe je pasta überhaupt kookt! Pasta koken doe je namelijk in een paar simpele stappen. Moeilijk zijn de stappen niet maar je moet even doorhebben hoe pasta koken werkt.
Pasta koken begint met het gebruiken van de juiste spullen. Denk aan een pan of pastapan, een spaghettilepel en eventueel een vergiet om de pasta mee af te gieten zodra deze gaar is gekookt. Zodra je deze paar simpele keukentools in huis hebt, kun je pasta koken zonder al te veel moeite te doen.
Pasta koken doe je in de volgende stappen:
- De eerste stap om pasta te koken is het kiezen van de juiste pan. Kies altijd voor een grote pan want pasta kook je met veel water. Hoe meer hoe beter!
- Gebruik een waterkoker om het water aan de kook te brengen. Dit scheelt je een hoop tijd want hierdoor zorg je er voor dat het water sneller aan de kook is.
- Voeg wat zout aan het kokende wat toe zodat de pasta tijdens het koken meer smaak krijgt.
- Gebruik geen deksel op de pan. Dit is nergens voor nodig en een deksel zorgt er voor dat het water gaat schuimen.
- Voeg de pasta aan het kokende water toe en hou de pasta tijdens het koken goed in beweging. Hierdoor gaat de pasta niet aan elkaar plakken tijdens het koken.
- Zodra de pasta gaar gekookt is, is het handig om de pasta te proeven. Hierdoor weet je zeker dat de pasta gaar is zodra je hem gaat afgieten.
- Giet de pasta af en doe de pasta zo snel mogelijk bij de pastasaus. Hierdoor voorkom je dat de pasta gaat plakken.
In deze zeven stappen kook je pasta zoals ze dit in Italië doen. Zo simpel kan pasta koken dus zijn! Wil je echt alles te weten komen over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Pasta koken doe je zo‘ en kom echt alles te weten over pasta koken.
Pasta kook je op hoog vuur
Nu je precies weet hoe je pasta kookt is het tijd om uit te leggen waarom je pasta altijd op hoog vuur moet koken. De reden zit hem eigenlijk al in het woord.
Pasta moet koken. En dit kun je het beste doen in kokend water. Kokend water krijg je alleen door de pan op hoog vuur te zetten en het voor op de hoogste stand te laten staan. Zodra je het vuur laag zet zul je zien dat het water ook niet meer kookt.
De reden om pasta op hoog vuur te koken is dat pasta gaar moet worden. Ongekookte pasta is hard en kun je niet ongekookt eten. Doordat de pasta een tijdje in kokend water ligt, kookt het langzaam gaar. De kooktijd verschilt per pastasoort, maar die kun je terugvinden op de verpakking van de pasta. Voor de welbekende spaghetti is de kooktijd bijvoorbeeld 9 minuten.
Simpel gezegd kook je pasta altijd op hoog vuur. Anders blijf je zitten met ongekookte en oneetbare pasta!
Wat gebeurt er als je pasta op laag vuur kookt?
Het antwoord op deze vraag is simpel. Zodra je pasta op laag vuur kookt, kookt de pasta niet gaar. Je kunt pasta namelijk niet koken als het water niet kookt.
Dit klinkt allemaal heel logisch en daarom hoeven we het antwoord niet moeilijker te maken!
Tip om pasta op hoog vuur te koken
We hebben je inmiddels al aardig wat pasta kooktips gegeven. Maar toch hebben we nog een aantal tips die best goed van pas kunnen komen. Daarom geven je er nog een paar.
Pasta kooktip #1:
Gebruik een pastapan om pasta in te koken. Een pastapan is misschien wel de belangrijkste keukentool die elke pasta liefhebber in de keuken hoort te hebben. Een pastapan maakt het koken van pasta een stuk sneller en makkelijker. Vooral het afgieten van de pasta gaat een stuk makkelijker en veiliger! In het blog ‘Wat is een goede pastapan‘ vertellen we je alles over deze must-have!
Pasta kooktip #2:
Bewaar een beetje water uit de pan. Voordat je de pasta gaat afgieten is het handig om wat water uit de pan te scheppen en aan de kant te zetten. Dit kun je bijvoorbeeld met een theekop doen. Je kunt het water later gebruiken om de pasta weer wat smeuïgere en vochtiger te maken zodra het bij de pastasaus zit.
Pasta kooktip #3
Gebruik geen olijfolie tijdens het koken van pasta. Je zou denken dat de pasta hier minder door gaat plakken. Maar juist het plakken van pasta is handig en noodzakelijk om de saus aan de pasta te laten hechten. Meer over olijfolie en het koken van pasta lees je in ‘Pasta met of zonder olijfolie koken‘.
Alles over pasta koken
Ook al gaat dit blog over het koken van pasta op hoog vuur, het is nooit verkeerd om alles over pasta koken te weten te komen. Het voorkomt je namelijk een hoop irritatie als je er meer over weet.
Pasta koken is namelijk de basis van elk pastagerecht. Daarom hebben we een leesbaar en handig blog geschreven over het koken van pasta. In dit blog gaan we in op de volgende punten:
- Waarom je een grote pan moet gebruiken
- We vertellen je meer over de juiste hoeveelheid water
- De juiste soort pasta
- Wel of geen zout gebruiken
- De kooktijd van pasta
- Tips om pasta niet te laten plakken
Kortom, meer dan genoeg informatie om het pasta koken een stukje makkelijker te maken. Neem daarom een kijkje op het blog ‘Pasta koken doe je zo‘
Hoeveel pasta per persoon koken?
Ook handig om te weten is hoeveel pasta je per persoon moet koken. Naast het weten dat je pasta op hoog vuur kookt is dit ook zo’n ding dat je een keer gehoord moet hebben.
De meningen verschillen maar reken op 125 gram ongekookte pasta per volwassen persoon. Dit geldt natuurlijk als je de pasta als een hoofdgerecht serveert. Wil je de pasta al voorgerecht serveren? Gebruik dan ongeveer 80 gram ongekookte pasta.
Maar er spelen nog een aantal factoren om te bepalen wat de juiste hoeveelheid pasta per persoon is. Lees er daarom alles over op het blog ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’