Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Cacio e Pepe ‘kaas en peper’

Stap voor stap bereiden

Cacio e Pepe is de Italiaanse vertaling van kaas en peper. Je kan daarom waarschijnlijk al raden welke ingrediënten je nodig hebt om dit gerecht te maken. Deze pasta is een echte Italiaanse klassieker die oorspronkelijk uit Rome komt. Hou je van kaas? Dan moet je dit recept sowieso proberen!

 1. Begin met het koken van de rigatoni. Doe dit door een grote pan met 75% water te vullen en deze op het vuur te zetten. Breng het water aan de kook en voeg de rigatoni toe aan het kokende water toe. Kook de pasta totdat die gaar is. Kijk goed op de verpakking zodat je weet hoe lang de pasta moet koken. Dit staat namelijk altijd op de verpakking vermeld. Alles over pasta koken lees je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo‘.

 2. Pak ondertussen een kom en een rasp. Rasp ongeveer 200 gram van de kaas in de kom.  Maal hier flink wat peper over heen en roer het door elkaar.

 3. Voeg er het klontje boter en een lepel van het kokende pasta water aan toe. Roer dit door de gepaste kaas heen, zodat de kaas gaat smelten en romig wordt. Roer net zo lang totdat de kaas helemaal gesmolten is.

 4. Als je de substantie te dik vindt kan je ervoor kiezen om nog wat van het pasta water toe te voegen. Vind je de substantie te dun? Rasp dan wat kaas toe en roer dit er door heen.

 5. Giet dan de linguine af en voeg deze toe aan de kom. Meng dit samen met het peper en kaas mengsel zodat het gerecht één geheel wordt. Zorg ervoor dat alle linguine slierten bedenkt zijn met de kaas saus.

 6. Nu is het Cacio e Pepe klaar en is het tijd het te serveren. We raden aan om dit altijd in een warm pastabord te doen. Door een warm bord te gebruiken blijft het gerecht namelijk langer warm waardoor je er langer van kan genieten.

 7. Maal nog wat peper over het gerecht heen. Ben je een echte kaasliefhebber? Rasp dan ook nog wat kaas over de pasta.

 8. Je bordje pasta met Cacio e Pepe is nu klaar. Buon appetito!

De beste pastasoort voor dit pastagerecht

Rigatoni is een erg populaire pastavorm in Italië. Er wordt vaak voor rigatoni gekozen als korte pastavorm, naast de langegangbare spaghetti. Bij een klassiek gerecht als Cacio e Pepe past een klassieke pastavorm. Vandaar dat deze twee volgens ons een hele goede match zijn.

Door de kwaliteit van de rigatoni van Rustichella hecht de saus goed aan de pasta. Dit maakt het gerecht een geheel en maakt het nog lekkerder! Probeer het vooral zelf uit.

Rigatoni van Rustichella d'Abruzzo

Rigatoni kopen

Probeer de rigatoni zelf en maak de pasta cacio e pepe nog lekkerder. Bekijk ze in onze pastashop.

Rigatoni

Wijn advies voor Cacio e Pepe

Bij dit lekkere pastagerecht hoort een lekkere wijn. Wij helpen je graag met het uitzoeken van een bijpassende wijn. Voor dit gerecht kiezen we voor een droge, rode wijn. Kies voor een kruidige wijn, dit gaat goed samen met de peper die in dit gerecht verwerkt zit. Een voorbeeld van kruidige rode wijn is de Chianti.

Bestel de wijn makkelijk online

Om je op weg te helpen hebben we bij 3 verschillende wijnwebshops een selectie gemaakt met de juiste wijnen voor dit pastagerecht. Door op de link te klikken kom je op de webshop uit en kun je gemakkelijk de juiste wijn uitkiezen en bestellen.

De pasta koken doe je zo

Pasta koken is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je het doet. Handige tips over pasta koken vind je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo’.

De rigatoni is een pasta die makkelijk is om te koken. Het kan bijna niet misgaan. Voor de zekerheid hebben we hieronder toch een aantal stappen op een rijtje gezet. Hierin staan alle stappen van het gehele kookproces waardoor je precies weet hoe je de pasta het beste kunt koken.

Pasta koken in 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan
  De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De pasta moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
 2. Doe wat zout in het water
  Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van rigatoni
  Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het daarnaast veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip.
 4. Hou de pasta goed in beweging
  Doordat de pastasoort uit kleine buisjes bestaat, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. De rigaatoni heeft een kooktijd van ongeveer 9 minuten dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
 5. Proef de pasta voor het afgieten
  Om erachter te komen of de pasta goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen.
 6. Doe de pasta gelijk bij de pastasaus
  De kans dat pasta aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je de pasta na het afgieten meteen aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta!

Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog: ’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.

Alle keukentools

Om deze pasta cacio e pepe te maken heb je een aantal keukentools nodig. Schrik niet want het zijn de normale dingen zoals een pan, een lepel, snijplak etc. Maar omdat we je een duidelijk overzicht willen geven van de keukentools die nodig hebt, hebben we hieronder alle tools op een rijtje gezet.

Wokpan

Gebruik voor dit pastarecept een steelpan die groot genoeg is. Het hoef natuurlijk niet de grootste steelpan te zijn maar een steelpan van middelmatige grootte is goed genoeg. Hierdoor hebben alle ingrediënten genoeg ruimte in de pan. Heb je nog geen wokpan in huis? Neem dan een kijkje bij bijvoorbeeld bol.com voor een goedkope maar goede wokpan. Klik op de link en zoek een mooie wokpan uit.

Pastapan

Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Met een pastapan kook je de pasta makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens! Wil je meer weten over waarom je een pastapan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten.

Heb je nog geen pastapan in huis? Klik op de link hieronder en zoek een pastapan uit.

Flesje met schenktuit

Olijfolie gebruik je bij een heleboel pastagerechten. Niet alleen bij pastagerechten trouwens! Daarom is het handig om een flesje met schenktuit te gebruiken zodat je altijd olijfolie klaar hebt staan. Het flesje hoeft niet groot te zijn maar moet wel een goede schenktuit hebben. Klik op de link hieronder en zoek een betaalbaar flesje met schenktuit uit.

 

Een spaghettilepel

Een spaghetti lepel is een lepel die speciaal ontworpen is voor pasta. Met een spaghetti lepel houd je de pasta makkelijker in beweging tijdens het gaarkoken. De spaghetti lepel kun je ook gebruiken voor de rigatoni. Nog geen spaghetti lepel in huis? Klik op de link hieronder en kies een spaghetti lepel uit.

Pastaborden

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke keukentool die we voor dit gerecht gebruiken zijn natuurlijk de pastaborden. De pasta cacia e pepe dient natuurlijk geserveerd te worden in mooie pastaborden. Omdat er zo ontzettend veel pasta borden te krijgen zijn kun je hier een kijkje nemen en zelf een mooi setje pastaborden uitkiezen.

Dit heb je nodig:
 1. Rigatoni

 2. 200 gram Pecorino kaas

 3. Klontje boter (ongeveer 20 gram)

 4. Peper