Veilig betalen
via o.a. iDEAL

Vandaag besteld,
binnen 2 werkdagen in huis

Vanaf €35,-
gratis verzending, anders €5,95

Pasta alla Puttanesca

Stap voor stap bereiden

Pasta puttanesca, oftewel pasta in de stijl van een hoer in het Italiaans. Er zijn in Italië veel verhalen hoe dit eeuwenoude gerecht aan zijn naam is gekomen. Maar eigenlijk maakt het ons niet zoveel uit. Het gaat tenslotte om de smaak, en die van dit gerecht is heerlijk!

  1. Voor de eerste stap heb je een snijplank en een scherp mes nodig. Snij hiermee de ansjovis, de rode peper, de helft van de olijven en de helft van de kappertjes zo fijn mogelijk.

  2. Pak een steelpan, zet deze op het vuur en voeg hier de tomatenpassata of zelfgemaakte tomatensaus aan toe. Laat het dan warm worden.

  3. Voeg het mengsel van fijngehakte ansjovis, rode peper, olijven en kappertjes toe aan de tomatensaus. Roer het hier goed doorheen. Begin daarna met het koken van de pasta.

  4. Pak een grote pan en vul deze voor 75% met water en zet het daarna op het vuur. Wacht tot het water kookt en voeg de casarecce toe aan het kokende water. Alles over pasta koken lees je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo‘.

  5. Kijk voor de exacte kooktijd van de pasta altijd goed op de verpakking. Als de pasta is gaargekookt kun je het afgieten. Voeg het daarna gelijk bij de koekenpan met saus, zit zorgt ervoor dat de saus goed aan de pasta blijft plakken.

  6. Voeg een klontje boter toe om het geheel wat smeuïger te maken. Roer dit goed door de pasta met saus heen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om deze stap achterwege te laten.

  7. Pak een mooi pastabord om de pasta in te serveren. Wij adviseren om warme pasta te gebruiken, dit zorgt ervoor dat je gerecht warm blijft en je extra lang kan genieten!

  8. Nu de pasta in de borden zit ben je bijna klaar. Strooi als laatste de olijven en kappertjes boven op het pastagerecht. Voeg eventueel ook een blaadje basilicum toe, dit geeft het gerecht wat meer kleur en smaak.

  9. Serveer de pasta en geniet van een heerlijk bordje pasta alla puttanesca. Buon appetito!

De beste pastasoort voor dit gerecht

Vaak wordt dit traditionele gerecht gemaakt met spaghetti. Wij hebben ervoor gekozen om een andere heerlijke pasta te kiezen, namelijk casarecce. Deze soort behoort tot de korte pasta soorten en bevat een gleufje in het midden. Hier gaat de saus goed inzitten waardoor de saus en de pasta zich tot één geheel vormt.

Daarnaast zorgt de goede kwaliteit van de pasta ervoor dat de saus goed blijft hechten. Dit maakt het gerecht nog lekkerder! Probeer het vooral zelf uit.

Casarecce van Sgambaro

Casarecce kopen

Probeer de casarecce zelf en maak je pasta puttanesca nog lekkerder. Bekijk het in onze pastashop.

Casarecce

Wijn advies voor pasta alla Puttanesca

Bij deze pasta alle noci met truffel hoort natuurlijk een wijntje. Bij dit authentieke Italiaanse gerecht kiezen we dan ook voor een Italiaanse wijn. Welke wijn het best bij dit gerecht past vertellen we je graag. Omdat dit gerecht walnoten bevat adviseren wij om voor een droge, rode wijn te kiezen. Dit past goed bij de nootachtige smaak van walnoten.

Bestel de wijn gemakkelijk online

Om je op weg te helpen hebben we bij 2 verschillende wijnwebshops een selectie gemaakt met de juiste wijnen voor dit pastagerecht. Door op de link te klikken kom je op de webshop uit en kun je gemakkelijk de juiste wijn uitkiezen en bestellen.

Pasta koken doe je zo

Pasta koken is niet moeilijk. Je moet alleen  weten hoe je het op de juiste manier doet. Handige tips over pasta koken vind je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo’ .

Casarecce is een pastasoort die erg makkelijk is om te koken. Met deze soort pasta kan het bijna niet misgaan. Om je op weg te helpen hebben we hieronder in een stappenplan omschreven hoe je ze het beste kunt koken. Hierin staan alle stappen van het gehele kookproces, waardoor je precies weet wat je moet doen.

Pasta koken in 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De pasta moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt de pasta puttanesca extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van casarecce
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip.
  4. Hou de pasta goed in beweging
    Doordat de pastasoort casarecce bestaat uit kleine buisjes, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. De casarecce heeft een korte kooktijd van een paar minuten dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
  5. Proef de pasta voor het afgieten
    Om erachter te komen of de pasta goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen.
  6. Doe de pasta gelijk bij de pastasaus
    De kans dat pasta aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je het gelijk aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta! Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog:’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.

Alle keukentools

Om deze heerlijke pasta puttanesca te maken heb je een aantal keukentools nodig. Schrik niet want het zijn de normale dingen zoals een pan, een lepel, snijplak etc. Maar omdat we je een duidelijk overzicht willen geven van de keukentools die nodig hebt, hebben we hieronder alle tools op een rijtje gezet.

Wokpan

Gebruik voor dit pastarecept een steelpan die groot genoeg is. Het hoef natuurlijk niet de grootste steelpan te zijn maar een steelpan van middelmatige grootte is goed genoeg. Hierdoor hebben de ingrediënten genoeg ruimte in de pan. Heb je nog geen wokpan in huis? Neem dan een kijkje bij bijvoorbeeld bol.com voor een goedkope maar goede wokpan. Klik op de link en zoek een mooie wokpan uit.

Pastapan

Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Met een pastapan kook je de pasta makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens! Wil je meer weten over waarom je een pasta pan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten.

Heb je nog geen pastapan in huis? Klik op de link hieronder en zoek een pastapan uit.

Flesje met schenktuit

Olijfolie gebruik je bij een heleboel pastagerechten. Niet alleen bij pastagerechten trouwens! Daarom is het handig om een flesje met schenktuit te gebruiken zodat je altijd olijfolie klaar hebt staan. Het flesje hoeft niet groot te zijn maar moet wel een goede schenktuit hebben. Klik op de link hieronder en zoek een betaalbaar flesje met schenktuit uit.

Een spaghettilepel

Een spaghetti lepel is een lepel die speciaal ontworpen is voor pasta. Met een spaghetti lepel houd je de pasta makkelijker in beweging tijdens het gaarkoken. De spaghetti lepel kun je ook gebruiken voor de casarecce. Nog geen spaghetti lepel in huis? Klik op de link hieronder en kies een spaghetti lepel uit.

Snijplank

Een snijplank heb je nodig om alles fijn te snijden. Een goede snijplank van hout is het beste in onze ogen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een snijplank van plastic, maar onze voorkeur ligt bij een houten snijplank.

Pastaborden

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke keukentool die we voor dit gerecht gebruiken zijn natuurlijk de pastaborden. De pasta puttanesca dient natuurlijk geserveerd te worden in mooie pastaborden. Omdat er zo ontzettend veel pasta borden te krijgen zijn kun je hier een kijkje nemen en zelf een mooi setje pastaborden uitkiezen.

Dit heb je nodig:
  1. Casarecce van Sgambaro 

  2. 400 gram passata of zelfgemaakte tomatensaus

  3. 1 teentje knoflook

  4. 25 gram ansjovis uit blik

  5. Een kwart rode peper

  6. 25 gram kappertjes

  7. 150 gram Kalamata olijven (zonder pit)