Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Pasta Bolognese (penne)

Stap voor stap bereiden

De meeste geliefde en bekendste pasta ter wereld, is toch echt pasta Bolognese. In deze versie gebruiken we in plaats van een lange pasta de korte pasta penne. Een lekker twist op dit authentieke recept! Dit is een heerlijk gerecht om te maken als je veel tijd hebt.  Lees hier hoe je het thuis maakt.

  1.  Voor de eerste stap heb je een mes en een snijplank nodig. Snijd alle groenten in kleine stukjes en zet het apart.

  2. Pak een middelgrote wokpan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg ongeveer twee eetlepels olijfolie aan de pan toe. Laat dit warm worden.  

  3. Laat de groenten bakken door met een spatel af en toe in de pan te roeren. De groente zijn voldoende gebakken wanneer ze bruin worden en beginnen te glimmen.

  4. Dan kan je het gehakt toe voegen, haal de worstjes uit het velletje en voeg deze ook toe. Maak het vlees klein met een houten spatel en roer het door elkaar met wat zout.

  5. Voeg de rode wijn toe aan de pan en laat het een paar minuutjes sudderen op middelhoog vuur. Laat het sudderen totdat de wijn zo goed als verdampt is.

  6. Voeg daarna de tomatensaus toe en zet het vuur zo laag mogelijk. Laat dit geheel op z’n minst twee uur lang sudderen. Dit maakt het Bolognese het allerlekkerst en dit is de manier hoe ze het in Italië maken. Voeg wat peper en zout naar smaak toe. Als de pan ongeveer twee uur heeft gestaan kan je beginnen met het koken van de pasta.

  7. Vul hiervoor een grote pan voor 75% met water en zet deze op het vuur. Breng het water aan de kook en voeg de spaghetti aan het kokende water toe. Kook de pasta totdat die gaar is. Kijk goed op de verpakking zodat je weet hoe lang de pasta moet koken. Dit staat namelijk altijd op de verpakking vermeld. Alles over pasta koken lees je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo‘.

  8. Giet de pasta af en doe de pasta meteen bij de pastasaus in de steelpan. Door de penne gelijk bij de saus te voegen voorkom je dat ze aan elkaar gaan plakken. Meng alles goed door elkaar heen zodat het een geheel wordt. Hierdoor kunnen alle smaken mengen waardoor je gerecht nog lekkerder wordt.

  9. Pak vervolgens diep pastabord en schep de pasta op het bord. Gebruik het liefst warme borden zodat je pastagerecht langer warm blijft.

  10. Garneer eventueel met een blaadje basilicum. Dit maakt het gerecht lekkerder en geeft het wat meer kleur.

  11. Serveer de pasta en geniet van dit authentieke bordje Bolognese. Buon appetito!

De beste pastasoort van dit pastagerecht

In Nederland wordt pasta Bolognese vooral gegeten in combinatie met spaghetti. Maar wist je dat dit gerecht ook erg lekker is met penne? Daarnaast is het praktischer om te eten en is er minder kans op geklieder. Genoeg reden om een keer te proberen dus!

De penne van Sgambaro is uitsluitend gemaakt van Italiaanse durum tarwe, dat maakt de pasta extra lekker. Door de goede kwaliteit blijft de saus goed hechten aan de pasta. Wijn zijn fan!

Mezze penne van Sgambaro

Penne kopen

Probeer de penne zelf en maak de pasta bolognese nog lekkerder. Bekijk ze in onze pastashop.

Penne

Wijn advies voor pasta Bolognese

Bij dit lekkere pastagerecht hoort een lekkere wijn. Wij helpen je graag met het uitzoeken van een bijpassende wijn. Bij pasta Bolognese wordt vaak gekozen voor een rode wijn, dit past namelijk erg goed bij tomaten en vlees. Dit is de reden dat wij ook voor een rode wijn kiezen, een droge om precies te zijn. Natuurlijk raden we aan om voor een Italiaanse te kiezen!

Bestel de wijn makkelijk online

Om je op weg te helpen hebben we bij 3 verschillende wijnwebshops een selectie gemaakt met de juiste wijnen voor dit pastagerecht. Door op de link te klikken kom je op de webshop uit en kun je gemakkelijk de juiste wijn uitkiezen en bestellen.

Pasta koken doe je zo

Pasta koken is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je het doet. Handige tips over pasta koken vind je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo’.

Penne is een pasta die makkelijk is om te koken. Het kan bijna niet misgaan. Voor de zekerheid hebben we hieronder toch een aantal stappen op een rijtje gezet. Hierin staan alle stappen van het gehele kookproces waardoor je precies weet hoe je de pasta het beste kunt koken.

Pasta koken in 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan.
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De pasta moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van penne
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het daarnaast veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip!
  4. Hou de pasta goed in beweging
    Doordat de pastasoort uit buisjes bestaat, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. De penne heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
  5. Proef de pasta voor het afgieten
    Om erachter te komen of de pasta goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen.
  6. Doe de pasta gelijk bij de pastasaus
    De kans dat pasta aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je de pasta na het afgieten meteen aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta!Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog: ’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog: ’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.

Alle keukentools

Om deze pasta Bolognese te maken heb je een aantal keukentools nodig. Schrik niet want het zijn de normale dingen zoals een pan, een lepel, snijplak etc. Maar omdat we je een duidelijk overzicht willen geven van de keukentools die nodig hebt, hebben we hieronder alle tools op een rijtje gezet.

Wokpan

Gebruik voor dit pastarecept een steelpan die groot genoeg is. Het hoef natuurlijk niet de grootste steelpan te zijn maar een steelpan van middelmatige grootte is goed genoeg. Hierdoor hebben alle ingrediënten genoeg ruimte in de pan. Heb je nog geen wokpan in huis? Neem dan een kijkje bij bijvoorbeeld bol.com voor een goedkope maar goede wokpan. Klik op de link en zoek een mooie wokpan uit.

Pastapan

Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Met een pastapan kook je de pasta makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens! Wil je meer weten over waarom je een pasta pan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten.

Heb je nog geen pastapan in huis? Klik op de link hieronder en zoek een pastapan uit.

Flesje met schenktuit

Olijfolie gebruik je bij een heleboel pastagerecht. Niet alleen bij pastagerechten trouwens! Daarom is het handig om een flesje met schenktuit te gebruiken zodat je altijd olijfolie klaar hebt staan. Het flesje hoeft niet groot te zijn maar moet wel een goede schenktuit hebben. Klik op de link hieronder en zoek een betaalbaar flesje met schenktuit uit.

Een spaghettilepel

Een spaghetti lepel is een lepel die speciaal ontworpen is voor pasta. Met een spaghetti lepel houd je de pasta makkelijker in beweging tijdens het gaarkoken. De spaghetti lepel kun je ook gebruiken voor de penne. Nog geen spaghetti lepel in huis? Klik op de link hieronder en kies een spaghetti lepel uit.

Snijplank

Een snijplank heb je nodig om de ingrediënten in stukjes te snijden. Een goede snijplank van hout is het beste in onze ogen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een snijplank van plastic, maar onze voorkeur ligt bij een houten snijplank.

Pastaborden

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke keukentool die we voor dit gerecht gebruiken zijn natuurlijk de pastaborden. De pasta met peperonata met tomaat en paprika dient natuurlijk geserveerd te worden in mooie pastaborden. Omdat er zo ontzettend veel pasta borden te krijgen zijn kun je hier een kijkje nemen en zelf een mooi setje pastaborden uitkiezen.

Dit heb je nodig:
  1. Penne van Sgambaro

  2. 1 Ui

  3. 1 Winterpeen

  4. 1 Stengel bleekselderij

  5. 500 gram half om half gehakt

  6. 100 gram Italiaanse worstjes

  7. 100ml rode wijn

  8. 750 gram passata

  9. Olijfolie

  10. Peper en zout