Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Tonnarelli, een lange pastasoort die je niet kent

Tonnarelli is een pasta die je niet zo vaak voorbij ziet komen. De kans is daarom ook groot dat je deze pasta nog niet kent. Zonde! Deze veelzijdige pasta is namelijk heerlijk en super makkelijk in het gebruik. We vertellen je alles over tonnarelli in dit blog.

Tonnarelli

Wat is tonnarelli?

Tonnarelli lijkt op het eerste gezicht misschien op spaghetti, maar er een zijn een paar duidelijke verschillen tussen deze twee soorten pasta. Tonnarelli is namelijk dikker dan spaghetti en is rechthoekig in plaats van rond. De overeenkomst is dat het beide veelzijdige, lange, pasta soorten zijn. Deze pasta soorten zijn makkelijk te gebruiken in allerlei pastagerechten!

Een ander verschil zit hem in het feit dat de tonnarelli traditioneel met eieren gemaakt worden. Dit houdt in de er tijdens het kneden van het pastadeeg, eieren aan het deeg toegevoegd worden. Hierdoor zijn de tonnarelli nog smaakvoller.

Hoe wordt tonnarelli gemaakt?

Net als de meeste pastasoorten is het maken van tonnarelli eenvoudig. Het verschil met de meeste pastasoorten is dat er naast durum tarwe en water, ei aan het deeg wordt toegevoegd. Dit maakt het deeg extra romig en voedzaam. Deze drie ingrediënten worden samen gekneed tot een mooi pastadeeg.

Daarna wordt het deeg door een bronzen mal heen geperst. Hierdoor ontstaat de gewenste vorm. In dit geval de vorm van tonnarelli. Als laatste stap hoeft de pasta alleen nog maar te drogen en verpakt te worden.

Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’.

Recepten voor tonnarelli

Er is één klassiek Italiaans gerecht waarmee tonnarelli vaak mee wordt gecombineerd: cacio e Pepe. Voor dit heerlijke recept met kaas en peper vormt tonnarelli de ideale basis.

Verder is tonnarelli goed te combineren met allerlei gerechten. Doordat ei één van de ingrediënten is in deze pastasoort, is de tonnarelli lekker smaakvol. Hou hier rekening mee als je de pasta in een gerecht wil verwerken.

Wil je meer inspiratie op het gebied van pastagerechten? Neem een kijkje bij al onze pastagerechten en laat je inspireren!

Hoe moet je tonnarelli koken?

Tonnarelli heeft gemiddeld zo’n 10 minuten nodig om te gaar te koken. Bij deze pasta hoef je dus niet te lang in de keuken te staan.

Heb je echt weinig tijd? Geen probleem want in ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’ lees je hoe je tonnarelli nog sneller gaar kook.

Hieronder staat alvast een aantal stappen waarmee je de tonnarelli kunt gaan koken. Hou je aan deze stappen en je zult zien dat je de tonnarelli precies goed gaar kookt.

Tonnarelli kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de tonnarelli in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De tonnarelli moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de tonnarelli aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van tonnarelli
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de tonnarelli goed in beweging
  Net als elke pasta heeft tonnarelli de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de tonnarelli voldoende in beweging.
 5. Proef de tonnarelli voor het afgieten
  Wil je weten of de tonnarelli goed is, dan is het verstandig om de tonnarelli te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de tonnarelli gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de lumaconi aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Hoe lang moet je tonnarelli koken?

De kooktijd van tonnarelli is 10 minuten. Dit betekent dat je 10 minuten nodig hebt om de tonnarelli precies goed gaar te koken. Om de precieze kooktijd te achterhalen raden wij aan om altijd goed op de verpakking te kijken.

Sommige mensen houden van een pasta met een ‘bite’. Deze ‘bite’ ontstaat doordat de pasta wat korter gekookt is. Dit noemen ze in het Italiaans ‘al dente’. Je kookt pasta ‘al dente’ door het een minuutje korter te koken dan op de verpakking staat vermeld. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is: proeven! Proef vooral zelf wanneer je de pasta goed vindt voordat je het afgiet.

Nog meer tips over hoe je pasta het beste zelf ‘al dente’ kan koken lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’

Hoeveel tonnarelli heb je per persoon nodig?

Kijk altijd eerst goed naar het soort gerecht dat je wil maken voordat je de hoeveelheid pasta bepaalt. Onze tip is: gebruik voor een stevige, goedgevulde saus wat minder pasta en bij een lichte pasta wat meer.

Om het makkelijk te houden gebruiken wij over het algemeen de richtlijn van 100 gram pasta persoon. Als je een grote of kleine eter bent raden we aan om het aantal gram aan te passen.

Daarnaast adviseren we om te kijken naar de soort saus waarmee je de pasta wil combineren. Kies je voor een stevige saus? Gebruik dan wat minder pasta, 80 gram per persoon.

De juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen kan best nog wel een lastig zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Italiaanse tonnarelli kopen

Wil jij de tonnarelli zelf proberen en je favoriete pastagerecht een keer met de tonnarelli maken? Neem dan snel een kijkje in onze webshop en vind de lumaconi en andere bijzondere pasta’s.