Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Torchiette, een verdraaid lekkere pastasoort

Torchiette, pasta in een vorm die je niet vaak tegen komt. Toch is de pastasoort uit de regio Campanië geliefd door heel Italië. We vertellen je graag meer over één van de oudste pastasoorten uit Italië.

Torchiette

Wat is torchiette?

Torchiette is een gedraaide, korte pasta die lijkt op kleine fakkeltjes of klokjes. Dit grappige vormpje komt niet zonder functie, door de vorm houdt het namelijk sauzen goed vast. Een echte multifunctionele pastasoort die erg geschikt is voor de goed gevulde pastasauzen.

Torchiette van Rustichella d'Abruzzo

Torchiette kopen

Torechiette is een bijzondere pasta die je niet snel tegenkomt. Bekijk hem in onze pastashop en probeer hem binnenkort zelf!

Torchiette bekijken

Hoe wordt torchiette gemaakt?

Om torchiette te maken heb je twee belangrijke ingrediënten nodig: durum tarwe en water. Dat is eigenlijk alles. Deze twee simpele ingrediënten worden samen gekneed totdat er een mooi pastadeeg ontstaat.

Daarna wordt het pastadeeg door een bronzen mal heen geperst waardoor de gewenste vorm ontstaat. In dit geval is dat de vorm van torchiette. Als laatste hoeft het vormpje alleen nog maar te drogen waarna het verpakt kan worden. 

Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’.

Recepten voor torchiette

De vorm van torchiette zorgt ervoor dat de pasta sauzen goed vasthoudt. Het wordt vaak gecombineerd met bijvoorbeeld pesto of tomatensauzen. Maar eigenlijk is torchiette een hele veelzijdige pasta die je met allerlei recepten kan combineren.

Gebruik de pasta eens als een vervanger van macaroni, succes gegarandeerd!

Op onze recepten pagina vind je allerlei gerechten waarin je torchiette kan gebruiken.

Hoe moet je torchiette koken?

De kooktijd van torchiette ligt tussen de 10 en 12 minuten. Het is een geschikte pastasoort om te koken als je genoeg tijd hebt. Heb je wat minder tijd om te koken? Kies er dan voor om een andere pastasoort te gebruiken.

Gelukkig zijn er een aantal handig tips en tricks waarmee je de pasta sneller gaar kookt. Deze tips lees je in ons blog: ‘Snel pasta koken doe je zo

Torchiette kook je gaar in de volgende stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de torchiette in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De torchiette moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de torchiette aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van torchiette
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de torchiette goed in beweging
  Net als elke pasta heeft torchiette de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de torchiette voldoende in beweging.
 5. Proef de torchiette voor het afgieten
  Wil je weten of de torchiette goed is, dan is het verstandig om de torchiette te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de torchiette gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de lumaconi aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Hoe lang moet je torchiette koken?

Torchiette is een pasta die je in ongeveer 10 tot 12 minuten gaar kookt. Kijk altijd goed op de verpakking van de pasta om de precieze kooktijd te achterhalen. Wanneer je deze aanhoudt zul je zien dat je de pasta precies goed gaar kookt!

Wil je torchiette met wat meer een bite? Kook de pasta dan ‘al dente’. Je doet dit door de pasta een minuutje korter te koken dan de aangegeven kooktijd op de verpakking. Alvast een tip: proef veel tijdens het koken! Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’.

Hoeveel torchiette heb je per persoon nodig?

Het aantal gram torchiette dat je nodig hebt voor jou recept verschilt per gerecht dat je maakt. Hoe voller de pastasaus, hoe minder pasta je hoeft te gebruiken.

Over het algemeen houden wij altijd zo’n 100 gram pasta per persoon aan. Als je een grote of kleine eter bent kan je ervoor kiezen om het aantal gram aan te passen.

Daarnaast adviseren we om de hoeveelheid af te stemmen op de saus die je maakt. Kies je voor een stevige, goedgevulde saus? Gebruik dan wat minder pasta, zoals 80 gram per persoon.

We snappen dat de juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen best lastig kan zijn.Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Italiaanse torchiette kopen

Wil jij de torchiette zelf proberen en je favoriete pastagerecht een keer met deze pasta maken? Neem dan snel een kijkje in onze webshop en vind de torchiette en andere bijzondere pasta’s.