Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Waarom tagliatelle jouw nieuwe favoriet wordt

Tagliatelle is een van de meest geliefde pasta soorten van en in Italië. Je ziet tagliatelle veel in mooie commercials – op film en op foto – over Italië en over Italiaans eten. Dat is niet voor niets. Tagliatelle gerechten ogen heerlijk en rijk door de volle pasta vorm die perfect combineert met stevige, goed gevulde sauzen. En die smaken niet alleen geweldig, ze zijn ook nog eens zeer fotogeniek. De Italiaanse keuken in volle glorie dus! In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over deze populaire pasta soort.

Tagliatelle

Wat is tagliatelle?

Tagliatelle is een van de lange pasta soorten uit Italië en samen met spaghetti waarschijnlijk de bekendste van deze lange pasta’s. Het grote verschil: spaghetti zijn lange, dunne slierten, terwijl tagliatelle een lange platte pasta is. Deze slierten zijn ongeveer 6-7 millimeter breed en 30 centimeter lang. Tagliatelle lijkt op fettuccine en pappardelle, maar dat zijn nog bredere slierten, van 1 centimeter of nog breder. Andere fameuze lange pasta vormen zijn bijvoorbeeld bucatini of taglioni.

Tagliatelle wordt in Italië gebruikt voor vele gerechten, vaak in combinatie met de klassieke bolognese saus of met rijk gevulde vleessauzen. Het is de lange, platte vorm die de tagliatelle typeert. De receptuur kan variëren: tagliatelle met ei of als pasta zonder ei. Het is als biologische pasta verkrijgbaar en naast de meest gangbare durum tarwe kan tagliatelle ook zijn gemaakt van andere tarwesoorten. Maar stuk voor stuk en zonder uitzondering zijn ze afkomstig van de beste  pastamakers van Italië. De bekroning op je zelf bereide pastagerecht. Zó wil je dat serveren aan familie en vrienden!

Hoe worden tagliatelle gemaakt?

Er bestaat een mooi verhaal over het ontstaan van tagliatelle: dat de vorm ervan in de vijftiende eeuw werd geïnspireerd door het kapsel van de bruid op een bruiloft. Maar het is onwaarschijnlijk dat het echt zo is gebeurd; een Italiaans broodje aap verhaal dus. Wat wel echt waar is: in Bologna ligt een gouden tagliatelle-model dat aangeeft wat de juiste afmetingen horen te zijn. Bologna is de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna, waar de tagliatelle oorspronkelijk vandaan komt.

6 à 7 millimeter breed en 1 millimeter dik. Zo hoort tagliatelle eruit te zien volgens die genoemde ‘gouden standaard’. Hoe worden tagliatelle gemaakt? De receptuur is even basaal als die van alle andere Italiaanse pasta soorten. Men neme water, tarwe en (eventueel) eieren en kneedt daarvan het pastadeeg. Om de vorm te realiseren hebben de pastafici een bronzen mal waar het deeg doorheen geperst wordt. De slierten die eruit komen, worden om de 30 centimeter afgesneden. De tagliatelle wordt vervolgens dertig uur te drogen gehangen bij een temperatuur tussen de 20 en 40 graden. Als ze daarna zijn verpakt nemen wij ze mee naar Nederland om ook jou te laten genieten van het mooiste dat Italië te bieden heeft.

Tagliatelle koken

Tagliatelle is een wat zwaardere pastasoort. Tagliatelle koken vraagt daarom net iets langer dan sommige andere pasta’s. ‘Al dente’ is het bekende toverwoord uit de Italiaanse kookboeken en dat staat voor beetgaar. Dat wil zeggen dat pasta enige structuur behoort te houden en niet helemaal zacht gekookt wordt. Tegelijkertijd willen we wel dat de tagliatelle gaar is.

Regels in de keuken zijn vooral richtlijnen: over smaak valt niet te twisten. Of je de tagliatelle zeven, acht, negen of tien minuten kookt, die beslissing is aan je zelf. Wat wij alleen mee willen geven: blijf proeven terwijl de pasta aan het koken is. Door af en toe een ‘testbeet’ te nemen houd je in de gaten of de tagliatelle gekookt is naar jouw smaak.

Door zijn vorm heeft tagliatelle de neiging te plakken tijdens het koken. Maar dat kun je voorkomen. Belangrijk is het om ruim water te gebruiken en om het goed te laten koken voordat je de tagliatelle erin doet. Doe zout in het kookwater en roer de tagliatelle (zeer) regelmatig door. Het is het lekkerst om de tagliatelle meteen als hij gaar is in de saus te doen. Zo kan de saus al lekker hechten aan de pasta tijdens de laatste momenten pruttelen in de pan. Zie voor meer kooktips onze blog pasta koken doe je zo.

Tagliatelle recepten

Als je een mooie, dikke saus bereidt, heerlijk gevuld met groenten en/of vlees, dan wil je die niet combineren met kleine of dunne pasta. Die ‘kan niet op’ tegen de saus. Als je dan de pasta eet, blijven vlees en groenten achter op het bord. En het gerecht moet natuurlijk een eenheid zijn, waarin de pasta en saus helemaal één worden. Dat kan met tagliatelle. Daarom is het zo’n populaire pasta in Italië: tagliatelle gaat geweldig samen met een Italiaanse ragu, met tomatensauzen en romige sauzen.

Heb je het nu eens niet in huis, dan is er heus geen man overboord. De holle pasta’s als penne of rigatoni kunnen een prima alternatief zijn, omdat die de vullingen als het ware naar binnen zuigen. Het belangrijkst is dat je een goede, echte Italiaanse pasta gebruikt. Dus niet een pasta waar alleen maar een Italiaans klinkende merknaam op geplakt is. Want echt waar, het verschil is enorm groot.

Zoek je inspiratie? Kijk op onze pagina met pasta recepten dan bijvoorbeeld eens naar de pasta, tomaat en basilicum of de spaghetti all’arrabbiata. Deze werken uitstekend met tagliatelle.

Hoeveel tagliatelle per persoon?

Ook bij de vraag hoe veel tagliatelle per persoon gebruikelijk is om klaar te maken geldt dat over persoonlijke smaak niet te twisten valt. Maar je wilt uiteraard wel een balans in je pastagerecht. De pasta moet niet verdrinken in de saus, maar als smaakgever moet de saus ook niet helemaal verloren gaan in de pasta. Je kunt 100 tot 125 gram tagliatelle per persoon aanhouden. Dan zit je altijd goed in combinatie met sausrecepten.

125 gram is wel voor de hele flinke eter. Gebruik je tagliatelle met eieren, dan is het verstandig om 100 gram aan te houden. Zeker trouwens als je, zoals in Italië gebruikelijk is, het pastagerecht niet serveert als hoofdgerecht maar als voor- of tussengerecht!

Gedroogde tagliatelle

Je bent snel geneigd te denken dat vers beter voor je is en lekkerder is, maar laten wij – telgen uit een Italiaanse familie – die gedachte in dit geval nuanceren. Er is niets mis met gedroogde pasta. Gedroogde tagliatelle is net zo gezond als verse tagliatelle, de voedingswaarde ervan is gelijk of zo goed als gelijk en de gedroogde tagliatelle van de echte Italiaanse pastafici, de ouderwetse ambachtslieden, die is werkelijk niet te versmaden.

Je kunt bovendien voor iedere smaak een passende gedroogde tagliatelle vinden. Verkies je biologische producten, dan hebben wij in ons assortiment pasta’s van biologisch werkende producenten op voorraad. Er is ook vegan tagliatelle, waarin geen eieren zijn gebruikt in het pastadeeg. En wil je graag een extra gezonde basis van jouw tagliatelle gerecht, dan kies je bijvoorbeeld een spelt tagliatelle of volkoren tagliatelle uit in onze pastashop.

De gedroogde tagliatelle heeft een langere kooktijd. Die moet richting de tien minuten koken. Maar je maakt er een zeker zo smakelijk pastagerecht mee als met de verse tagliatelle!

Verse tagliatelle

Nog een toevoeging bij de kooktijd van tagliatelle: er zit verschil tussen de tijd die verse tagliatelle en gedroogde tagliatelle nodig hebben om beetgaar te koken. Verse tagliatelle wordt in de bereiding in brede slierten gesneden en wordt daarna niet meer gedroogd. Daardoor heeft hij een ‘zijdezachtere’ structuur en hij heeft veel minder tijd nodig om te koken.

Tagliatelle kopen

De Italiaanse keuken is een eerlijke keuken. Er zijn zó veel wereldberoemde gerechten en die spreken allemaal voor zich. Over het algemeen blinken ze uit door hun eenvoud. Dat ze toch zo goed zijn en over de hele wereld geliefd, dat zit hem in de ingrediënten. Italiaanse recepten kúnnen zo eenvoudig zijn doordat de producten die de Italianen gebruiken zo goed zijn. Dat geldt voor de tomaten, de groenten, het vlees, de vis; allemaal vers, allemaal heerlijk. De zoetste Italiaanse vakantieherinneringen hebben vaak met het eten te maken, nietwaar?

De basis van alles is de pasta. Het Italiaanse hart huilt als er enorm veel liefde wordt gestoken in een fantastische pastasaus, maar deze wordt gecombineerd met een kwalitatief minderwaardige pasta, waarop het hele gerecht rust. Dat zou in Italië nooit gebeuren en het zou nergens moeten gebeuren.

Zoals je het verschil tussen vers gebakken brood en afbakbrood uit de fabriek meteen proeft, zoals de mooiste seizoengroenten een smaakbom zijn vergeleken met (sommige) diepvriesproducten, zo is de Italiaanse tagliatelle die wij met zorg hebben uitgezocht onvergelijkbaar met de pasta van mindere kwaliteit. De tagliatelle die je hier vindt, serveer je met trots. Het is de kroon op je gepassioneerde werk in de keuken.

In onze pastashop vind je tagliatelle van durum tarwe, de spelt en volkoren uitvoering, veganistische tagliatelle en biologische tagliatelle. Kies de pasta uit waarvan jij denkt dat die het beste past bij het gerecht dat je in gedachten hebt en verras je gasten met een echt Italiaans cadeautje op het bord.