Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Wat is zwarte pasta en wat kun je er mee?

Tussen alle pasta soorten die er bestaan, springt zwarte pasta er absoluut tussen uit. Niet alleen door de zwarte kleur van de pasta, maar ook door de licht zilte smaak. Maar wat is zwarte pasta precies en wat kun je er mee?

Wat is zwarte pasta en wat kun je er mee?

Wat is zwarte pasta?

Zwarte pasta is een pasta die gemaakt wordt met inkt van de inktvis. De inkt van de inktvis is zwart van kleur. Tijdens het kneden van het pastadeeg wordt er een beetje inktvis inkt aan het pastadeeg toegevoegd. Hierdoor krijgt de pasta een zwarte kleur en een licht zilte smaak. De Italiaanse benaming voor deze pastasoort is ‘pasta al nero di seppia’. Zwarte pasta is te krijgen in verschillende vormen zoals bijvoorbeeld; spaghetti, penne, fettuccine of tagliatelle. Zwarte pasta is een mooie pasta die goed gebruikt kan worden voor pastagerechten met vis.

Zwarte pasta is natuurlijk zwart van kleur, maar wat kun je er precies mee? Het is een pasta die niet voor elk pastagerecht geschikt is, maar als je hem op de juiste manier gebruikt, is het een pasta om je vingers bij af te likken! We vertellen je alles over deze mooie pasta…

Zwarte pasta gebruiken

Zwarte pasta is een pasta die super geschikt is voor pastagerechten waar vis in verwerkt zit. De zilte smaak van de pasta, gecombineerd met bijvoorbeeld garnalen of calamari, zal je smaakpapillen stimuleren. Daarom is ons advies over hoe je zwarte pasta moet gebruiken ook simpel gezegd: gebruik zwarte pasta alleen voor pastagerechten met vis. Deze combinatie is gewoon te mooi om van af te wijken.

Ook de kleuren die je op het bord creëert door zwarte pasta te gebruiken tillen je pastagerecht naar een hoger niveau. De zwarte kleur, een mooie roze garnaal en wat verse groene kruiden maken je gerecht prachtig om te zien. En om op te eten natuurlijk!

Zwarte pasta kopen

Zwarte pasta kopen is nog niet zo makkelijk. Zwarte pasta is namelijk een speciale pasta soort die je niet overal tegenkomt. Omdat de inkt van de inktvis moeilijk te verkrijgen is, zal deze pasta soort vaak iets prijziger zijn als dat je van een normale pasta gewend bent. Zwarte pasta kopen doe je bij de betere speciaalzaken of natuurlijk bij ons in de pastashop.

Tonnarelli met inktvis inkt van Rustichella d'Abruzzo

Zwarte Tonnarelli

De zwarte pasta van Rustichella is een echte aanrader. Een kwalitatieve pasta die je echt een keertje moet proeven. Een zak met 500 gram zwarte pasta genaamd ‘tonnarelli’. De naam klinkt moeilijk, maar zie het als een soort zwarte spaghetti.

Bekijk zwarte tonnarelli
Zwarte linguine met inktvis inkt van Carassai

Zwarte linguine

Wil je liever een langwerpige pasta, die platter is dan de tonnarelli? Dan zijn deze zwarte linguine van Carassai een mooi alternatief. Een doos met 250 gram pasta. Het pastadeeg van deze zwarte pasta is verrijkt met eieren, waardoor hij een nog rijkere smaak heeft.

Bekijk zwarte linguine

Hoe smaakt zwarte pasta?

Zwarte pasta heeft een licht zilte smaak. De zilte smaak is afkomstig van de inkt die gebruikt wordt om de pasta z’n zwarte kleur te geven. De inkt is afkomstig van de inktvis en daarom heeft de pasta een licht zilte smaak. Je moet er van houden maar als je de smaak een maal te pakken hebt, wil je niet anders meer.

Hoe wordt zwarte pasta gemaakt?

Zwarte pasta wordt in de basis gemaakt zoals alle andere pasta’s ter wereld. Het belangrijkste van pasta maken is natuurlijk het deeg. De eerste stap in dit proces is het samenvoegen van de bloem en het water. Soms worden hier ook wat eieren aan toegevoegd om de pasta nog rijker van smaak te maken.

Nadat de bloem en het water bij elkaar zijn gedaan, wordt er een klein beetje inkt aan toe gevoegd. Vervolgens wordt alles goed door elkaar gekneed, waardoor er een mooie bal van zwart pastadeeg ontstaat.

Hierna wordt de bal pastadeeg door een bronzen mal heen geperst en krijgt de zwarte pasta z’n uiteindelijke vorm. Dan wordt de pasta gedroogd en verpakt. Zwarte pasta wordt dus eigenlijk net als alle andere pasta soorten gemaakt. Het enige verschil zit hem dus in de inktvis inkt die aan het deeg wordt toegevoegd.

De ingrediënten van zwarte pasta

Zwarte pasta bestaat uit een paar simpele ingrediënten. In de basis wordt er bloem van harde durum tarwe gebruikt. Water is het tweede ingrediënten dat gebruikt wordt om pastadeeg te maken. Aan het deeg wordt inktvis inkt toegevoegd, voor de zwarte kleur van de pasta. Door deze drie ingrediënten samen te voegen krijg je zwarte pasta.

Soms worden er ook nog eieren aan het pastadeeg toegevoegd. De eieren geven de pasta een nog rijkere smaak en zorgen er voor dat de pasta sneller verzadigd. Hierdoor heb je in principe dus minder pasta per persoon nodig.

Zwarte pasta koken

Zwarte pasta kook je net als alle andere normale pasta. Breng een grote pan water aan de kook en doe er een snufje zout bij. Zodra het water kookt kun je de zwarte pasta in het kokende water doen en kook je de pasta gaar.

Kijk altijd even goed op de verpakking hoe lang de pasta precies moet koken. De kooktijd verschilt namelijk per pastasoort. Als de pasta gaar gekookt is kun je hem afgieten en bij de pastasaus doen. Als je precies wilt weten hoe je pasta kookt, kijk dan even op ons blog: ‘Pasta koken doe je zo

Verschillende soorten zwarte pasta

Zwarte pasta, komt net als alle andere pasta, in vele vormen en maten. Toch zie je bij zwarte pasta dat er door de pastaproducent vaak voor de meest gangbare pasta soorten wordt gekozen. De meest gangbare soorten zwarte pasta zijn bijvoorbeeld;

  • Spaghetti
  • Tagliatelle
  • Linguine
  • Fettuccine
  • Penne

Je zult hier en daar vast en zeker wel eens een andere vorm zwarte pasta zijn tegengekomen. De hierboven genoemde pasta soorten zijn echter de meest voorkomende.

Is zwarte pasta gezond?

Zwarte pasta is gezond. De pasta is gemaakt van bloem, water en een klein beetje inkt van de inktvis. Hier is dus niet veel op aan te merken. Let natuurlijk wel op de ingrediënten die je gebruikt voor je pastasaus. Zolang je hier alleen verse en gezonde ingrediënten voor gebruikt zit je altijd goed.

Eet pasta altijd in de juiste hoeveelheid zodat de hoeveelheid koolhydraten die je binnen krijgt in balans blijft. In onze ogen is er dus helemaal niks mis aan een goede bord zwarte pasta!

Zwarte pasta bekijken

Heb jij na al deze praat over zwarte pasta trek gekregen en wil je kennis maken met onze pasta’s? Neem gerust een kijkje in onze pastashop en kijk wat voor zwarte pasta’s we in ons assortiment hebben!