Zelf zwarte pasta maken
Zelf zwarte pasta maken doe je door eerst pastadeeg te maken. Vervolgens kun je daar inktvisinkt aan toevoegen en het tot een bol zwart pastadeeg kneden. Van deze bol pastadeeg maak je vervolgens een bepaalde pasta soort zoals zwarte spaghetti of zwarte tagliatelle. Om pasta te maken heb je dus alleen bloem, water en inktvisinkt nodig.
Maar je kunt zwarte pasta op verschillende manieren maken. Met de hand, met een machine en wat dacht je van al die verschillende vormen zwarte pasta? In dit blog gaan we dieper in op al deze punten.
Wat is zwarte pasta?
Om zelf zwarte pasta te maken is het handig dat je precies weet wat zwarte pasta is. Én waar het van gemaakt wordt natuurlijk!
Zwarte pasta is eigenlijk niets anders dan een licht zilte pasta, die een zwarte kleur heeft gekregen. Bijna alle pastasoorten die zwart zijn worden zwart gekleurd met de inkt van een inktvis.
Deze inktvisinkt zit in kleine zilveren zakjes onder de mantel van de inktvis. Nadat de inktvis gevangen en overleden is, worden deze zakje bewaard om later te gebruiken voor meerdere toepassingen. En pasta is er één van.
Als je echt alles over zwarte pasta wilt weten kun je het beste even ons blog ‘Wat is zwarte pasta en wat kun je ermee‘ doorlezen. In dit blog vertellen we je alles wat er over zwarte pasta te weten valt.
Soorten zwarte pasta die je kunt maken
Zoals eerder gezegd is zwarte pasta in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Ook in onze pastashop hebben we een aantal zwarte pasta’s verkrijgbaar.
Maar eigenlijk kun je elke soort pasta maken die je wilt. Elke soort zwarte pasta is namelijk gemaakt van pastadeeg. Weliswaar een zwarte bol pastadeeg maar dit maakt verder geen verschil.
Het maakt dus simpel gezegd niet uit of je zwarte spaghetti, zwarte linguine, zwarte tonnarelli of een gevulde zwarte pasta maakt. Wees vooral creatief en maak de soort pasta waar jij het meeste trek in hebt. Er zijn namelijk geen regels voor het maken van zwarte pasta, dus laat je niet tegenhouden!
Benodigdheden om zwarte pasta te maken
Om zelf zwarte pasta te kunnen maken heb je niet veel nodig. Met een paar simpele keukentools kom je een heel eind. Maar hoe simpel zwarte pasta maken ook is, je hebt toch wat keukengerei nodig om het voor elkaar te krijgen.
Hieronder vertellen we je precies wat je nodig hebt:
Een pastamachine
Een pastamachine is geen musthave maar maakt je leven een stukje makkelijker als je zelf zwarte pasta gaat maken. Niet alleen is het makkelijker om het deeg om te toveren tot een pastavorm zoals bijvoorbeeld spaghetti, ook is het een stuk sneller dan alles met de hand doen.
Daarom adviseren we je om een goede pastamachine aan te schaffen. Het is misschien een kleine investering, maar het is echt de moeite waard. En als we je echt een advies mogen geven, kies dan voor onze pastamachine. Speciaal voor ons ontworpen en in Italië gemaakt. Met deze unieke pastamachine maak je zelf gemakkelijk pasta. Je kunt er zelfs verschillende pasta-mallen voor aanschaffen waardoor je wel 6 soorten pasta kunt maken.
Bekijk hier onze unieke pastamachine
Een deegroller
Mocht je op de traditionele manier zwarte pasta willen maken, heb je eigenlijk alleen een goede deegroller nodig. Zodra je een deegroller in huis hebt kun je eigenlijk als op een laagdrempelige manier pasta maken. Dus ook zwarte pasta.
Belangrijk is wel dat het een grote deegroller is. Het liefst vanaf 40 cm of langer. Hierdoor is het namelijk makkelijker om het pastadeeg plat te rollen. Neem hier een kijkje voor onze favoriete deegroller om pasta mee te maken.
Optioneel:
Zodra je een van deze twee opties in huis hebt kun je eigenlijk al aan de slag. Toch zijn er nog een aantal handige keukentools die je zou kunnen gebruiken.
Een ravioli set
Een ravioli set is erg handig als je van plan bent om gevulde zwarte pasta te gaan maken. De ravioli set helpt je om elke ravioli dezelfde afmeting en vorm te laten hebben. Dit zijn nou die kleine dingen die het leven van een pastaliefhebber een stukje makkelijker maken. Bekijk hier de ravioli set die we je aanbevelen.
Pastapan
Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Een pastapan is dan misschien geen noodzakelijke tool voor het maken van zwarte pasta, maar wel om de zwarte pasta te koken.
Met een pastapan kook je de pasta makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens! Wil je meer weten over waarom je een pasta pan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten.
Pasta droogrek
Wat ook erg handig is na het zelf maken van zwarte pasta is een droogrek. Een droogrek gebruik je om de zwarte pasta te laten drogen. Het lijkt eigenlijk een beetje op een droogrek waar je de was aan hang. Maar dan een stukje kleiner. Dit is absoluut geen must have maar ook deze keukentool is erg handig. Bekijk hier ons favoriete pasta droogrek.
Pastadeeg recept voor zwarte pasta
Zwarte pasta maken is niet moeilijk. Zeker niet als je een goed pastadeeg recept voor zwarte pasta hebt. Daarom helpen we je graag op weg met een goed recept dat je gemakkelijk thuis kunt maken.
Het recept bestaat eigenlijk maar uit 3 verschillende ingrediënten. De basis van het pastadeeg recept is natuurlijk bloem (farina) van durum tarwe. Ookwel harde tarwe genoemd. Naast bloem is water het belangrijkste ingrediënten. Het derde ingrediënten is de inktvisinkt. Deze kun je bij de betere vishandel krijgen en kost een paar euro. Je kunt ze tegenwoordig ook gemakkelijk online bestellen.
Voor ons zwarte pastadeeg recept gaan we uit van een hoeveelheid van 4 personen. Mocht je pasta voor 2 personen nog hebben, halveer de hoeveelheden dan maar gewoon.
Ons zwarte pastadeeg recept:
- 400 gram bloem
- 200 ml lauw water
- 15 gram inktvisinkt
- Een halve theelepel zout
- Optioneel 4 eieren
De eieren zijn optioneel omdat deze niet nodig zijn om zelf zwarte pasta te maken. Mocht je een smaakvollere en rijkere zwarte pasta willen maken dan adviseren we je om de eieren aan het recept toe te voegen.
Pastadeeg kneden
Om het zwarte deeg te maken met de hierboven genoemde ingrediënten is het handig om een groot werkoppervlak te hebben. Dit kan een grote snijplank zijn maar kan ook het aanrechtblad zijn.
Pastadeeg kneden doe je in een aantal simpele stappen.
Stap #1
Leg de bloem op de snijplank en maak er een mooi bergje van. Pak een lepel en maak van het bergje bloem een vulkaan-achtige berg zodat er midden in genoeg ruimte is voor het water en de inktvisinkt.
Stap #2
Doe de inktvisinkt in het lauwe water en zorg ervoor dat het goed mengt.
Stap #3
Doe het water voorzichtig bij het bloem. Doe dit vooral rustig want het is niet handig als het water wegstroomt. Je kunt het eventueel ook in meerdere keren doen.
Stap #4
Pak een vork en meng de bloem en het water met elkaar totdat het op een kleverige massa begint te lijken.
Stap #5
Nu is het tijd om de mouwen op te stropen en te kneden! Tip: doe handschoentjes aan voordat je begint met kneden. Je handen worden namelijk ook zwart van de inktvisinkt en dit is natuurlijk niet echt handig. Kneed de bloem en het water verder tot een mooie bol zwart pastadeeg. Neem hier goed te tijd voor want hoe beter dit gebeurd, hoe beter de structuur van de zwarte pasta zal zijn. Denk er aan dat het kneden gerust 20 minuten kan duren. Merk je dat het pastadeeg niet aan elkaar blijft plakken maar steeds weer uit elkaar valt? Voeg dan gerust nu een beetje water toe. Blijf kneden tot het een mooie bal deeg is geworden
Stap #6
Zodra het pastadeeg een mooie en egale bal is geworden is het belangrijk om het pastadeeg 30 minuten te laten rusten. Wikkel de bal pastadeeg in plasticfolie en leg hem in de koelkast. Het plasticfolie zorgt er voor dat de bal pastadeeg niet uitdroogt tijdens het rusten.
Zelf zwarte pasta maken met een pastamachine
Nu je weet hoe je het zwarte pastadeeg kunt maken is het tijd om pasta te gaan maken. Misschien wel het allerleukste aan het zelf maken van zwarte pasta. En met een pastamachine is het nog de snelste manier ook.
Nadat het zwarte pastadeeg 30 min in de koelkast heeft liggen rusten kun je hem het beste in drieën delen. Dit kun je het beste doen met een scherp keukenmes. Je kunt namelijk niet de hele bal pastadeeg in een keer verwerken tot pasta.
Pak vervolgens een deegroller en rol een stuk pastadeeg plat tot ongeveer een halve centimeter dit. Zodra je dit gedaan hebt kun je de pastamachine er bij pakken en die het zware werk laten doen. Een pastamachine heeft meerder standen. Hiermee wordt natuurlijk de instelling van de afstand tussen de twee rollers bedoeld. Zet de afstand op de verst mogelijke afstand zodat er zo veel mogelijk afstand tussen de rollers is.
Pak vervolgens het pastadeeg van een halve centimeter dik en draai dit door de pastamachine heen. Herhaal dit proces en maak na elke keer de afstand tussen de rollers een stukje kleiner. Blijf dit doen totdat je ongeveer 2/3 mm bereikt hebt. Herhaald dit proces met elk stuk pastadeeg.
Nu je meerdere ‘vellen’ met plat gerold pastadeeg hebt is het tijd om het pastadeeg een bepaalde vorm te geven. Bij de meeste pastamachine zit een opzetstuk waar je bijvoorbeeld spaghetti of tagliatelle mee kunt maken. Gebruik dit opzetstuk om je favoriete pastavorm te maken.
Zwarte pasta maken met de hand (de ouderwetse manier)
Zwarte pasta met de hand maken is bijna hetzelfde als pasta maken met een pastamachine. Alleen dan zonder pastamachine natuurlijk.
Wat hiermee wordt bedoeld is dat je het deeg plat rolt met een deegroller in plaats van gebruikt te maken van een pastamachine. Dit is eigenlijk de manier waarop het in Italië al eeuwen gedaan wordt. En vandaag de dag nog steeds trouwens.
Omdat je geen gebruik kunt maken van een pastamachine is het belangrijk dat je na het kneden van het deeg, met de deegroller aan de slag gaat. Blijf de stukken pastadeeg plat rollen totdat ze 2/3 millimeter dik zijn.
Onder bevinding is dat dit met een deegroller net zo makkelijk gaat als met een pastamachine. Het is alleen wat arbeidsintensiever dan met een pastamachine maar de kwaliteit van je pasta is zonder twijfel net zo goed.
Na het platrollen van het pastadeeg is het tijd om de vellen deeg om te vormen tot een soort pasta. Laten we de welbekende pastavorm tagliatelle als voorbeeld nemen. Leg een vel platgerold pastadeeg neem er strooi er een beetje bloem op. Dit voorkomt dat het deeg weer aan elkaar gaat plakken. Rol het vel pastadeeg vervolgens op zoals je dat bij een pannenkoek doet. Pak vervolgens een scherp mes en snij de buitenkanten van het opgerolde pastadeeg weg. Snij de ‘pannenkoek’ van pastadeeg vervolgens in stukjes van ongeveer een 4/5 millimeter.
Zodra je de hele ‘pannenkoek’ in stukjes gesneden hebt kun je deze los halen zodat alle slierten zichtbaar worden.
That’s it! Je eigengemaakte zwarte pasta is klaar om gebruikt te worden.
Je hoeft het alleen nog maar te koken en te verwerken in een heerlijke pastasaus. Als je precies wilt weten hoe je pasta moet koken is het handig om een kijkje te nemen op ons blog ‘Pasta koken doe je zo‘. Hier vertellen we je precies hoe je pasta op z’n Italiaans kookt.
Waar inktvisinkt kopen
Een belangrijk ingrediënt om zwarte pasta te maken is natuurlijk de inktvis inkt. Inktvisinkt kun je in de betere viswinkel of supermarkt vinden. Je kunt inktvisinkt ook gemakkelijk olinr aanschaffen en het thuis laten bezorgen.
Inktvis inkt is gelukkig goed betaalbaar en voor een paar euro heb je genoeg inktvisinkt op zelf zwarte pasta te kunnen maken.
Zwarte pasta kopen
Zwarte pasta maken is erg leuk om te doen maar het kost toch wel wat tijd. Mocht je op zoek zijn naar zwarte pasta en geen tijd hebben om het zelf te maken, neem dan een kijkje bij onze Italiaanse zwarte pasta’s. We hebben een aantal verschillende zwarte pasta’s in onze pastashop.
Zwarte Tonnarelli
De zwarte pasta van Rustichella is een echte aanrader. Een kwalitatieve pasta die je echt een keertje moet proeven. Een zak met 500 gram zwarte pasta genaamd ‘tonnarelli’. De naam klinkt moeilijk, maar zie het als een soort zwarte spaghetti.
Zwarte linguine
Wil je liever een langwerpige pasta, die platter is dan de tonnarelli? Dan zijn deze zwarte linguine van Carassai een mooi alternatief. Een doos met 250 gram pasta. Het pastadeeg van deze zwarte pasta is verrijkt met eieren, waardoor hij een nog vollere smaak heeft.