Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Zoveel water gebruik je in een pastapan

Pasta koken met een pastapan is ideaal! Maar om de pastapan optimaal te benutten moet je natuurlijk wel voldoende water gebruiken. Hoeveel water je precies gebruikt voor het beste resultaat vertellen wel je in dit blog.

Zoveel water gebruik je in een pastapan

De hoeveelheid water in een pastapan

De hoeveelheid water die je in een pastapan gebruikt is afhankelijk van de hoeveelheid pasta. Gebruik 1 liter water per 100 gram ongekookte pasta. Met deze hoeveelheid water in de pastapan krijg je het beste resultaat.

Maar het gebruik van de juiste hoeveelheid water is ook afhankelijk van de soort pastapan die je gebruikt. Daarom gaan we er hieronder dieper op in.

1 liter water per 100 gram pasta

De hoeveelheid water in een pastapan hangt af van de hoeveelheid pasta je moet koken. Daarom is het handig om een bepaalde vuistregel te hanteren waar je altijd op terug kunt vallen.

Daarom adviseren we je om per 100 gram ongekookte pasta, 1 liter water te gebruiken.

Stel je wilt voor 4 personen pasta koken á 125 gram pasta per persoon. Dan gebruik je dus 5 liter water in de pastapan. (4 x 125 gram = 500 gram pasta. 500 gram / 100 = 5)

Wat we je wel willen meegeven is dat je voor minder personen nooit te weinig water moet gebruiken. Want te weinig water in de pastapan zorgt er voor dat het eindresultaat niet goed is. Oftewel, de pasta kookt niet goed gaar. Daarnaast kan de pasta aan elkaar gaan plakken waardoor je plakkende pasta krijgt. En een hoop irritaties!

Kook daarom altijd met minimaal 3 liter water in de pastapan. Zo weet je zeker dat je nooit te weinig water in de pan hebt en dat je pasta goed gaar kan koken.

Het formaat van de pastapan

Naast de hoeveelheid pasta die je wilt koken is ook het formaat van de pastapan van groot belang. Is het een kleine pastapan, dan kun je natuurlijk nooit 10 liter water toevoegen. Dit spreek voor zich, maar het is wel een belangrijk punt waar je rekening mee dient te houden.

Denk daarom goed na voordat je een pastapan koopt over hoeveel pasta je er mee wilt koken. Je kunt beter kiezen voor een grotere pastapan, zodat je altijd meer pasta kunt koken dan je van te voren nodig dacht te hebben. Handig als er onverwachts gasten mee eten!

Kleine pastapan

Als we praten over een kleine pastapan bedoelen we een pastapan waar tot 5 liter water in kan. Je kunt hier dus voor maximaal 4 personen pasta in koken. Dit formaat pastapan is prima als je thuis met 2 personen bent. Zo heb je in de pastapan nog ruimte over voor 2 extra personen. Een kleine pastapan is dus prima geschikt voor een klein huishouden. Koop dan ook geen grotere pastapan dan je daadwerkelijk nodig hebt want dit kost je alleen maar kastruimte!

Mocht je op zoek zijn naar een kleine pastapan dan kun je hier betaalbare pastapannen vinden: Pastapannen bekijken

Grote pastapan

Een grote pastapan is een pastapan met een inhoud van meer dan 5 liter. De meeste grote pastapannen hebben een inhoud van 7/8 liter water. Er zijn ook pastapannen die een inhoud van 11 liter hebben. Met deze allergrootste pastapan zou je dus 1,1kg pasta kunnen koken. Dat is pasta genoeg voor ongeveer 9 personen.

Mocht je op zoek zijn naar een grote pastapan dan kun je hier betaalbare pastapannen vinden: Pastapannen bekijken

Om te kiezen welke pastapan het beste bij jouw thuissituatie past, is het dus handig om te kijken voor hoeveel personen je maximaal moet koken. Dit bepaalt namelijk de grootte van de pastapan die je moet kiezen.

De juiste hoeveelheid water afmeten

Nu je weet hoeveel water er in een pastapan gaat is het handig om te weten hoe je de hoeveelheid water het beste kunt afmeten. Het antwoord op deze vraag is simpel: met een maatbeker! Je zult er vast en zeker wel één in de keuken hebben staan want dit is één van die keukentools die altijd goed van pas komen.

Gebruik de maatbeker om de pastapan te vullen met water. En als je dan toch bezig bent, het liefste met warm water. Als je de pastapan vult met warm water scheelt dit een hele hoop tijd om het water aan de kook te brengen. We hebben een heel blog geschreven over de kooktijd en de snelheid van het water koken. Als je daar meer over wilt weten, neem dan een kijkje op het blog: ‘Pasta koken op hoog of laag vuur

De juiste hoeveelheid water is geen exacte wetenschap

De hoeveelheid water die je in een pastapan gebruik is natuurlijk geen exacte wetenschap. Het is eerder een vuistregel.

Het belangrijkste is dat je nooit te weinig water in de pan doet. Te weinig water is niet handig en zal er voor zorgen dat je pasta niet perfect gaar kookt. Je kunt dus beter te veel dan te weinig water in de pastapan doen. Het enige nadeel aan te veel water gebruiken is dat het aan de kook brengen iets langer duurt. Maar ook dit zal uiteindelijk maar een paar minuten schelen. Dus mocht je echt weinig tijd hebben, wees dan oplettend met de hoeveelheid water. Maar anders kun je de pastapan gewoon vullen met meer water dan nodig!

Een pastapan op de juist manier gebruiken

Nu je een pastapan hebt aangeschaft  en de pan met water gevuld hebt, is het belangrijk om je van tevoren te verdiepen in hoe een pastapan werkt. Er zijn veel vergelijkingen met een normale pan maar er zijn toch een aantal verschillen. Met name bij het afgieten van de pasta zul je het grootste verschil merken.

In ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan‘ lees je alles over de werking van een pastapan en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Meer een kijkje als je meer wilt weten.