Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Cencioni, een pastasoort als geen ander

Cencioni is een van de meest bijzondere pasta’s van Italië. De pasta heeft een bepaalde vorm waarmee hij zich onderscheidt van alle andere pastasoorten. Lees verder en kom alles te weten over de cencioni!

cencioni

Wat is Cencioni?

De vorm van de cencioni lijkt op die van een blaadje. Net als bij een blad, heeft de pasta aan een kant nerven lopen. Door deze textuur blijft de saus goed aan de pasta hechten. Cencioni betekent letterlijk vertaald in het Italiaans ”vodden”, waar deze vorm ook aan doet denken. Het is een soort grote versie van de pastavorm orecchiette.

Cencioni van Rustichella d'Abruzzo

Cencioni kopen

Cencioni is een pastasoort die je bijna nergens krijgen kunt. Neem een kijkje in onze pastashop en bestel ze online. Dit is namelijk een pastasoort die je geprobeerd moet hebben!

Cencioni bekijken

Hoe wordt Cencioni gemaakt?

Net als bij de meeste pastasoorten heb je maar twee ingrediënten nodig om deze pasta te maken. Namelijk: durum tarwe en water. Meer heb je niet nodig om een heerlijke pasta te maken!

De eerste stap in het productieproces is het samen kneden van deze twee ingrediënten. Hierdoor ontstaat er een mooi pastadeeg. Dit is de basis van de meeste pastasoorten. Zo ook voor de cencioni. Na het kneden van het pastadeeg, wordt het deeg door een bronden mal heen geperst. Hier wordt het deeg omgevormd tot de gewenste vorm. In dit geval de cencioni. Daarna hoeft de pasta alleen nog maar te drogen en ingepakt te worden.

Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’.

Recepten voor Cencioni

Door de stevige textuur is de cencioni goed te combineren met een stevige pastasaus, bijvoorbeeld een tomatensaus met vlees. Eigenlijk is de pasta geschikt voor heel veel soorten pastagerechten dus kun je er eindeloos mee combineren. Gebruik de cencioni niet voor een lichte pasta met bijvoorbeeld alleen olijfolie. De pasta is te groot en daardoor past het niet goed bij een lichte pastasaus.

Wil je meer inspiratie op het gebied van pastagerechten? Neem een kijkje bij al onze pastagerechten en laat je inspireren!

Hoe lang moet je cencioni koken?

Cencioni heeft gemiddeld zo’n 12 tot 14 minuten nodig om gaar te koken. Je moet dus voldoende tijd hebben om deze pastasoort te koken. Mocht je wat minder tijd hebben om te koken, dan raden we aan om een andere pastasoort te gebruiken. Bekijk hier: alle kooktijden van de verschillende pastasoorten

Gelukkig zijn er manieren om cencioni wat sneller gaar te koken. Alle tips and tricks om pasta sneller te koken hebben we hier voor je op een rijtje gezet. De tips lees in je ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’.

Hieronder hebben we een aantal stappen gezet waarmee je cencioni kan gaan koken. Door je aan deze stappen te houden kook je de cencioni precies goed gaar.

Cencioni kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de cencioni in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De cencioni moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de cencioni aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van cencioni
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de cencioni goed in beweging
  Net als elke pasta heeft cencioni de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de cencioni  voldoende in beweging.
 5. Proef de cencioni voor het afgieten
  Wil je weten of de cencioni goed is, dan is het verstandig om de cencioni te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de cencioni gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de cencioni aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Hoe lang moet je cencioni koken?

Om cencioni te gaar te koken heb je aardig wat tijd nodig. Het duurt namelijk ongeveer 12 tot 14 minuten om deze pasta gaar te krijgen. De precieze kooktijd van de pasta staat op de verpakking dus kijk hier altijd goed naar. Wanneer je deze tijd aanhoudt zul je zien dat de pasta precies goed gaargekookt is.

Hou je van pasta met wat meer bite? Dan raden wij aan om de pasta een minuutje korter te koken dan op de verpakking staat. Door dit te doen kook je de cencioni ‘al dente’. Proef vooral zelf wanneer je de pasta goed genoeg vindt om te gebruiken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’

Hoe veel cencioni heb je per persoon nodig?

De hoeveelheid cencioni die wij per persoon aanraden is afhankelijk van het gerecht dat je ermee  wil maken. Hoe steviger en voller de saus, hoe minder cencioni je nodig hebt voor een vullend pastagerecht.

Wij houden over het algemeen altijd zo’n 100 gram pasta per persoon aan. Als je iemand bent die grote of kleine porties eet raden we ervoor om de hoeveelheid aan te passen.

Kijk daarnaast altijd goed naar de soort saus waarmee je de pasta combineert. Kies je voor een stevige, goedgevulde saus? Gebruik dan wat minder pasta, 80 gram per persoon.

De juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen kan best nog wel een lastig zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Italiaanse cencioni kopen

Wil jij de cencioni zelf proberen en je favoriete pastagerecht een keer met de cencioni maken? Neem dan snel een kijkje in onze webshop en vind de lumaconi en andere bijzondere pasta’s.