Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Creste di Gallo, een pastasoort met een hanenkam

De pastasoort creste di gallo is een pastasoort met een hanenkam. Naast de bijzondere vorm van de pasta, heeft hij ook een mythische geschiedenis. In dit blog vertellen we je meer over deze pasta, hoe de pasta is ontstaan en de mythe van Creste di Gallo. 

Creste di gallo

Wat is Creste di Gallo?

Creste di Gallo is een unieke pastasoort in de vorm van een hanenkam. De pasta zelf lijkt op een macaroni. Maar op de buitenkant van de ronding zit een strookje pasta. Hierdoor lijkt de pasta een hanenkam te hebben.

Letterlijk vertaald vanuit het Italiaans betekend creste di gallo ook hanenkam. Dit kan natuurlijk geen toeval zijn!

Deze pastasoort heeft een paar eigenschappen die de pasta erg geschikt maken voor een dikke pastasaus. De pastasaus kruipt in het buisje en plakt aan de hanenkam vast. Doordat de pastasaus zo goed in en aan de pasta hecht, is deze pasta extra geschikt voor goed gevulde pastasauzen.

Hoe wordt Creste di Gallo gemaakt?

Creste die Gallo heeft een bijzondere vorm. Maar de manier waarom deze pastasoort gemaakt wordt is niet zo zeer bijzonder. De creste di gallo wordt namelijk gemaakt zoals bijna elke andere pastasoort gemaakt wordt.

Net als de meeste pasta zijn de hoofdingrediënten van deze pastasoort water en durum tarwe. Deze twee ingrediënten worden samen gekneed totdat er bal pastadeeg ontstaat. Daarna gaat het pastadeeg door een bronzen mal, waardoor de vorm ontstaat. Nu hoeft de creste di gallo alleen nog maar te drogen en dan is het klaar voor gebruik!

Wil je meer weten over hoe pasta gemaakt wordt. Lees dan verder op ons blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’ Hier vertellen we je namelijk alles over hoe pasta gemaakt wordt.

Recepten voor Creste di Gallo

Deze korte pasta is een echte alleskunner. Deze soort pasta is namelijk lekker met de meeste pastasauzen. Zoals we eerder al hebben aangegeven, kruipt de pastasaus in de buisjes en blijft de saus plakken aan de hanenkam van de creste di gallo. Daarom is deze soort pasta echt een topper voor de pastagerechten met veel pastasaus.

Om je op weg te helpen laten we je graag ons favoriete pastagerecht met creste di gallo zien. Ons favoriete pastarecept is de  Creste di Gallo met zalm en spinazie.

Creste di gallo met zalm en spinazie

Hoe moet je Creste di Gallo koken?

Creste di gallo koken is niet moeilijk. Maar deze pastasoort heeft zeker 9 minuten nodig om gaar te koken. Deze pastasoort kun je gebruiken als je alle tijd van de wereld hebt. Maar mocht je in tijdsgebrek zitten, kies dan zeker een andere pastasoort om te gebruiken.

Natuurlijk zijn er een aantal handige tips and tricks waarmee je de creste di gallo sneller gaar gekookt krijgt. Deze tips lees je in ons blog: ‘Snel pasta koken doe je zo

Maar zoals eerder gezegd, de creste di gallo koken is niet moeilijk om te doen. De pasta koken doe je in een aantal simpele stappen. Als je je aan deze stappen houdt, zul je zien dat de pasta altijd precies goed is. 

Creste di gallo kook je in de volgende stappen

  1. Gebruik een grote pan 
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De Creste di Gallo moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de Creste di Gallo. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wanneer je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van Creste di Gallo
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het veel makkelijker om de pasta in beweging te houden, hier lees je meer over bij onze volgende tip.
  4. Hou de Creste di Gallo goed in beweging
    Creste di Gallo heeft net als elke pasta nog weleens de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dat doe je door de pasta in beweging te houden. Zorg ervoor dat je elke minuut door de pan roert om de creste di gallo in beweging te houden. Dit doe je simpel door met een lepel door de pan te roeren.
  5. Proef de Creste di Gallo voor het afgieten
    Om erachter te komen of de Creste di Gallo goed gaar is kan je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kan je nog meer zout naar smaak toevoegen.
  6. Voeg de Creste di Gallo  gelijk bij de pastasaus
    De kans dat Creste di Gallo aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je het gelijk aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta!

Hoe lang moet je Creste di Gallo koken? 

Om deze pasta te koken heb je redelijk wat tijd nodig. Creste di Gallo kook je namelijk gemiddeld gaar in 8 tot 10 minuten. Kijk altijd goed op de verpakking om de precieze kooktijd van de pasta te weten. De kooktijd staat vaak in de buurt van de ingrediënten vermeld.

Als je houdt van een hardere, ‘al dente’ creste di gallo, is het verstandig om de pasta wat korter koken. Dit doe je door de pasta ongeveer 1 minuut korter te koken dan op de verpakking staat. En vooral veel proeven tijdens het koken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’.

Hoeveel Creste di Gallo heb je nodig per persoon?

De hoeveelheid creste di gallo die je nodig hebt bepaal je voornamelijk op basis van het recept dat je wilt maken. Afhankelijk daarvan weet je hoeveel creste di gallo je nodig hebt.

Wij houden de regel aan van 100 gram per persoon met een ‘normale saus’. Kies je voor een stevige, goed gevulde saus? Dan raden wij aan om te gaan voor 80 gram per persoon omdat er meer saus in het pastagerecht zit. Hierdoor heb je minder pasta nodig om een volwaardige maaltijd te maken. 

Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid pasta te kiezen? Wij hebben er een uitgebreid blog over geschreven, alles lees je ‘Hoeveel pasta kook je per persoon’.

De mythe van deze pastasoort 

In Italië bestaat een mythe waarin wordt verteld hoe de Medici-familie, de machtigste familie van Florence in die tijd,  gered werd van moordenaars. Dit gebeurde doordat hun hanen krijsten terwijl de moordenaars door de schuur slopen.

Om de dankbaarheid aan de hanen te tonen maakte de familie een pasta in de vorm van een hanenkam. Ze gaven zelfs een feesten in het teken van de hanen. En je voelt hem al aankomen, waar deze pasta natuurlijk werd gegeten. Ironisch genoeg wordt deze pasta vaak met kippenragout geserveerd. 

Wat er waar is van deze mythe is moeilijk te achterhalen. Maar los van de waarheid, de creste di gallo is een soort die je geprobeerd moet hebben.

Italiaanse pasta kopen?

Ben je benieuwd geworden naar deze pastasoort of heb je zin in een heerlijk bordje pasta? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Creste di Gallo en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop. We importeren de pasta zelf uit Italie, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!