Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

De calorieën in zwarte pasta (Per 100 gram en per portie)

Zwarte pasta is lekker en gezond. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in zwarte pasta? In dit blog vertellen we je precies hoeveel calorieën er in zwarte pasta zitten. Per 100 gram en per portie…

De calorieën in zwarte pasta

De calorieën in zwarte pasta

Het aantal calorieën in zwarte pasta is 356,5 kcal per 100 gram ongekookte zwarte pasta. Calorieën worden op de verpakking omschreven als Kcal of beter gezegd, kilo calorieën. In een portie zwarte pasta (125 gram) zitten 445,6 calorieën. 

Maar er zijn natuurlijk meerdere soorten zwarte pasta te krijgen en soms verschilt de hoeveelheid calorieën nog wel eens. Daarom hebben we 4 verschillende soorten zwarte pasta’s naast elkaar gelegd en gekeken wat de gemiddelde hoeveelheid calorieën is.

Wat is een calorie?

Wat is een calorie en wat doet het voor je lichaam? Voordat we ingaan op  de hoeveelheid calorieën in zwarte pasta willen we je eerst duidelijk maken wat een calorie is.

Als we over calorieën praten, bedoelen we eigenlijk niks anders dan de de hoeveelheid energie die je binnen krijgt. Een calorie is dus een maat voor de hoeveelheid energie. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën. Kilocalorie wordt vaak afgekort naar kcal. 1 kcal is 1000 calorieën.

Om een voorbeeld te noemen: In gedroogde pasta zitten ongeveer 370 kcal. Dit zou uitgeschreven dus 370.000 calorieën zijn. Dit zijn nogal indrukwekkende hoeveelheden om op de achterkant van de verpakking te vermelden. Aangezien de voedingswaardetabel vaak erg klein is, en die grote getallen nogal afschrikkend over kunnen komen, wordt de hoeveelheid calorieën altijd vermeld in kcal.

En laten we eerlijk zijn, het gevoel is toch anders als je 370 kcal in plaats van 370.000 calorieën op de verpakking ziet staan!

De gemiddelde hoeveelheid calorieën in zwarte pasta

Nu je precies weet wat calorieën zijn en wat ze voor je lichaam doen, is het tijd om te kijken hoeveel calorieën er gemiddeld in zwarte pasta zitten.

Omdat er veel verschillende soorten zwarte pasta’s zijn hebben we onze 4 populairste zwarte pasta’s naast elkaar gelegd. We hebben ze vergeleken om te kijken of elke soort zwarte pasta een eigen hoeveelheid calorieën heeft.

Dit zijn de zwarte pasta soorten die we gebruikt hebben om de gemiddelde hoeveelheid calorieën uit te rekenen:

  1. Zwarte Tonnarelli
  2. Zwarte cappelini 
  3. Zwarte linguine
  4. Zwarte linguine

Drie van de vier soorten zwarte pasta die we gebruikt hebben zijn zonder toegevoegde eieren. Hiermee bedoelen we dat er tijdens het maken van de zwarte pasta, geen eieren door het deeg heen zijn gekneed.

Na het vergelijken van de bovenstaande zwarte pasta soorten zijn we tot de volgende conclusie gekomen: in zwarte pasta zitten gemiddeld genomen 356,5 calorieën. Op de onderstaande tabel kun je precies zien hoeveel calorieën er in elke zwarte pastasoort zitten.

Tabel met de calorieën van zwarte pasta

De calorieën per 100 gram zwarte pasta

Als we het hebben over calorieën is het handig om te weten dat het over de hoeveelheid calorieën per 100 gram droge pasta gaat. Dit is de algemene hoeveelheid die gehanteerd wordt om de voedingswaarde van een bepaald product aan te geven.

Als we het hebben over 356,5 calorieën in zwarte pasta, hebben we het over de hoeveelheid calorieën per 100 gram droge pasta. Ook wel ongekookte pasta genoemd.

De hoeveelheid calorieën verschilt eigenlijk niet tussen droge of gekookte pasta. Het probleem zit hem in het feit dat zwarte pasta veel zwaarder is zodra deze gekookt is. Doordat de pasta tijdens het koken veel water aan trekt, zit er per 100 gram pasta veel meer water en minder pasta in die zelfde 100 gram. Daarom is het belangrijk om altijd uit te gaan van 100 gram ongekookte of droge pasta.

De calorieën per portie zwarte pasta

Nu je weet hoeveel calorieën er in 100 gram ongekookte zwarte pasta zitten, is het natuurlijk handig om te weten hoeveel calorieën er in een portie zwarte pasta zitten.

Wij vinden dat 125 gram ongekookte pasta een mooie hoeveelheid pasta is voor een volwassen persoon. Daarom hanteren we 125 gram pasta per portie. We gaan er in dit geval van uit dat de pasta dient als een hoofdgerecht.

Als je de zwarte pasta als voorgerecht wil gebruiken kun je het beste uitgaan van 80 gram ongekookte pasta. Wil je precies weten welke hoeveelheid pasta je moet gebruiken per gelegenheid? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Hoeveel pasta kook je per persoon‘ zodat je precies weet welke hoeveelheid pasta je in elke situatie kan gebruiken.

Om er achter te komen wat de hoeveelheid calorieën per portie pasta kunnen we de volgende rekensom maken:

356,5 calorieën per 100 gram pasta. 356,100 x 1.25 = 445,6 kcal

Een portie zwarte pasta bevat dus simpel gezegd 445,6 calorieën.

De hoeveelheid calorieën samengevat

Hieronder geven we je een snel een overzicht van hoeveel calorieën er in zwarte pasta zitten:

  • Per 100 gram ongekookte zwarte pasta: 356,5 kcal
  • Per portie (125 gram): 445,6 kcal

 

Zwarte pasta bekijken

Heb jij na al deze praat over zwarte pasta trek gekregen en wil je kennis maken met onze pasta’s? Neem gerust een kijkje in onze pastashop en kijk wat voor zwarte pasta’s we in ons assortiment hebben!