Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Elicoidali, een gebogen buisvormige pastasoort

We laten je graag kennis maken met deze bijzondere pasta: elicoidali. Met deze buisvormige pasta kun je namelijk echt alle kanten op. Lees er hier alles over!

elicoidali

Wat is elicoidali?

Het Italiaanse woord ‘elica’ betekent spiraal. Waarschijnlijk is de naam van de pasta ook hier naar vernoemd. Elicoidali is een buisvormige pasta met ribbels op de buitenkant.

Hierdoor lijkt het een beetje op de pasta vorm rigatoni. Het verschil is dat de ribbels van elicoidali rond de buis in buigen in plaats van recht, zoals bij de rigatoni. Daarnaast is elicoidali wat smaller dan de rigatoni. Ondanks de verschillen kun je ze allebei gebruiken voor dezelfde soort recepten. 

Laat je fantasie de vrije loop!

Volkoren edicoidali van Riscossa

Elicoidali kopen

Probeer de volkoren elicoidali zelf en geef je pastagerecht een bijzondere twist. Bekijk ze in onze pastashop!

Elicoidali bekijken

Recepten voor elicoidali

Elicoidali is een zeer geschikte pasta voor in een pastasalade. De ribbels aan de buitenkant van de pasta zorgen ervoor dat saus goed aan de pasta blijft hechten. In Italië wordt het vaak gecombineerd met sauzen met vlees. De saus heeft de neiging om in de holte van de pasta te kruipen. Precies om deze reden raden we aan om de elicoidali te combineren met een stevige saus.

Wij combineren elicoidali graag met pasta alla norma of salade caprese met pasta. Doordat elicoidali een veelzijdige pasta is kun je het gebruiken in allerlei gerechten.

Wil je meer inspiratie op het gebied van pastagerechten? Neem een kijkje bij al onze pastagerechten en laat je inspireren!

Hoe moet je elicoidali koken?

Onze volkoren elicoidali heeft ongeveer 7 minuten om gaar te koken. Super fijn voor als je niet te lang in de keuken wil of kan staan. Een gerecht met elicoidali heb je zo gekookt en staat binnen no-time op tafel!

Wist je dat er manieren zijn om elicoidali nog sneller te koken? We hebben alle tips en tricks hoe je dit doet op een rijtje gezet. Deze tips lees in je ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’.

Hieronder staat alvast een aantal stappen waarmee je de elicoidali kan gaan koken. Hou je aan deze stappen en je zal zien dat je de elicoidali precies goed gaar kookt.

Elicoidali kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de elicoidali in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De elicoidali moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de elicoidali aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van elicoidali
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de elicoidali goed in beweging
  Net als elke pasta heeft elicoidali de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de elicoidali voldoende in beweging.
 5. Proef de elicoidali voor het afgieten
  Wil je weten of de elicoidali goed is, dan is het verstandig om de elicoidali te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de elicoidali gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de elicoidali aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Hoe lang moet je elicoidali koken? 

Om elicoidali gaar te koken heb je ongeveer 7 minuten nodig. Wij raden altijd aan om goed op de verpakking te kijken. Hier vindt je de precieze kooktijd van de pasta. Door je aan de kooktijd te houden kook je elicoidali precies goed gaar.

Sommige mensen houden van een wat hardere pasta, met een ‘bite’. In Italië noemen ze dit ‘al dente’. Je krijgt dit voor elkaar door de pasta een minuutje korter te koken dan op de verpakking staat.

Proef vooral zelf wanneer je de pasta goed genoeg vindt om te gebruiken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’

Hoe veel elicoidali heb je per persoon nodig? 

Kijk altijd eerst naar het gerecht dat je wil maken met elicoidali. Is het een stevige, goedgevulde saus of juist een lichtere variant? De hoeveelheid elicoidali die wij aanraden om per persoon te gebruiken is afhankelijk van het gerecht dat je ermee gaat maken. Hoe steviger de saus, hoe minder elicoidali je nodig hebt voor een vullend pastagerecht.

Voor een doorgaans pastagerecht houden wij zo’n 100 gram pasta per persoon aan. Natuurlijk is dit persoonlijk en ben je misschien wel een kleine of juist grote eter. Pas in dat geval het aantal gram aan.

Daarnaast adviseren we om te kijken naar de soort saus waarmee je de pasta wil combineren. Kies je voor een stevige saus? Gebruik dan wat minder pasta, 80 gram per persoon.

De juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen kan best nog wel een lastig zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Italiaanse elicoidali kopen 

Wil jij de elicoidali zelf proberen en je favoriete pastagerecht een keer met de elicoidali  maken? Neem dan snel een kijkje in onze webshop en vind de elicoidali en andere bijzondere pasta’s.