Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoe heet platte spaghetti? (alle platte pasta’s op een rij)

Spaghetti is een pastasoort die iedereen kent. Maar wist je dat er ook een platte versie van de spaghetti bestaat? En niet één, maar verschillende soorten! Er zijn een hele hoop platte pasta’s waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Daarom hebben we ze allemaal op een rijtje gezet.

Hoe heet platte spaghetti? (alle platte pasta’s op een rij)

Hoe heet platte spaghetti?

Er zijn veel verschillende soorten platte ‘spaghetti’. Zo heb je lange, platte pastavormen die linguine, fettuccine, tagliatelle of pappardelle heten. Kortom de naam van platte spaghetti is moeilijk te omschrijven omdat er meerdere soorten zijn, die elk een eigen naam hebben. De soort die het meeste op platte spaghetti lijkt noemen we linguine. 

Omdat al die platte, langwerpige pasta’s uit elkaar houden best nog wel eens lastig kan zijn, hebben we alle soorten op een rijtje gezet. Wel zo makkelijk!

Het verschil tussen platte pasta en spaghetti

Spaghetti is een pastasoort die iedereen kent en jij zult hem vast en zeker ook wel eens gegeten hebben. Als we kijken naar spaghetti zien we een langwerpige pasta soort is die rond van vorm is. Hierdoor wikkelt het makkelijk om pastasaus heen en is deze pasta ideaal voor veel pastagerechten. Spaghetti is zo populair doordat je de lange pasta in veel pastagerechten kunt verwerken.

Platte pasta’s zijn vaak hoekig en hebben een breder oppervlak. Het voordeel aan platte pasta is dat saus goed aan het oppervlak blijft hechten omdat er simpel gezegd meer oppervlakte is. Dit zorgt ervoor dat de pasta en saus een geheel worden, extra lekker als je het ons vraagt!

Het grote verschil tussen spaghetti en andere langwerpige platte pastasoorten is dus dat spaghetti rond is, en de andere soorten plat zijn.

Verschillende pasta soorten platte pasta

Platte pasta is vaak ook langwerpig. Platte, langwerpige pasta soorten worden ook wel lint pasta’s genoemd. We nemen ze allemaal met je door zodat je de verschillende soorten lint pasta’s leert kennen.

Linguine

Linguine is een smalle, lintvormige pasta en lijkt daarmee het meest op een platte spaghetti. Platte spaghetti noemen we daarom ook wel linguine. De pasta is niet helemaal plat waardoor het een ovaalachtige vorm heeft. Door de vorm is het lastiger om deze soort vers te maken dan andere lintvormige pasta’s.

Deze pastavorm is erg populair zowel in Italië als in Nederland. In Italië gebruiken ze linguine vaak in bekende pasta recepten zoals pasta bolognese.

Tagliatelle

Tagliatelle is volgens ons de meest fotogenieke pastasoort die er bestaat. Dit is de reden waarom je deze soort vaak terugziet in bijvoorbeeld commercials. Tagliatelle komt oorspronkelijk uit Bologna, de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna. Meer over deze pastasoort lees je in: https://www.pastaficio.nl/waarom-tagliatelle-jouw-nieuwe-favoriet-wordt/

Fettuccine

Fettuccine betekent letterlijke ‘kleine linten’ in het Italiaans. Deze naam heeft de pasta te danken aan zijn vorm. Fettuccine is een erg makkelijke pasta die je in een hoop gerechten kunt gebruiken. Het is het kleine broertje van de tagliatelle. Net zo lang, maar dan iets dunner. Er zijn veel verschillende soorten fettuccine. Zo bestaan er varianten met funghi, basilicum en spelt. 

Pappardelle

Papperdelle is de breedste pastasoort van alle lintvormige pasta’s. De brede pasta is geschikt voor stevige sauzen met vlees. Door pappardelle te gebruiken zet je een echt statement dish op tafel. Voor papperdelle is het gebruikelijk om de pasta ‘al dente’ te koken. Hoe je dit het beste kunt doen lees je verder.

Tonnarelli

Tonnarelli lijkt op een platte spaghetti. Het verschil is dat tonnarelli een vierkante vorm heeft. In Italie wordt deze pastasoort verwerkt in het populaire pastagerecht cacio e pepe. Naast dit gerecht is tonnarelli heerlijk in allerlei pastagerechten. We raden aan om het te combineren met romige sauzen.

Ingrediënten van platte pasta

Net als de meeste pastasoorten wordt platte pasta gemaakt van durum tarwe en water. Bij platte pasta is het ook gebruikelijk dat er ei in het deeg wordt verwerkt. Dit maakt de pasta extra romig, maar het heeft nog meer voordelen. Door het ei is de pasta namelijk extra voedzaam waardoor je langer verzadigd bent.

Naast ei worden er ook weleens andere ingrediënten aan het deeg toegevoegd waardoor de pasta een bepaalde smaak krijgt. Voorbeelden hiervan zijn: linguine met inktvisinkt, fettuccine met spinazie en fettuccine met pepertjes.

Kortom: door de verschillende ingrediënten zijn er allerlei soorten platte pasta’s verkrijgbaar. Kies vooral de pasta die past bij jouw smaak en het gerecht dat je wil maken. Je kan eindeloos variëren!

Hoe wordt platte pasta gemaakt?

De ingrediënten die we hierboven hebben genoemd spelen de grootste rol in het productieproces van platte pasta. Deze ingrediënten worden samen gekneed tot een mooi pastadeeg.

Dit pastadeeg gaat daarna door een bronzen mal heen. Hierdoor ontstaat de gewenste vorm van de pasta, in dit geval die van lintpasta. Daarna hoeft de pasta alleen nog maar te drogen en daarna verpakt te worden.

Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’.

Platte pasta koken

Nu ben je al wat wijzer geworden op het gebied van lange platte pasta. Naast de verschillende soorten herkennen is het belangrijk dat je weet hoe je deze pastasoorten moet koken.

Met onze tips wordt het een fluitje van een cent! Lange, platte pasta soorten hebben gemiddeld vaak meer dan 10 minuten nodig om te koken. Het is daarom belangrijk dat je genoeg tijd hebt.

Gelukkig zijn er manieren om de pasta nog sneller gaar te koken. Gebruik deze als je in tijdsgebrek zit. Mocht dit niet zo zijn kan je natuurlijk lekker rustig aan doen. In ons blog snel pasta koken doe je zo geven we je handige tips hoe pasta sneller gaar kookt.

Hieronder hebben we in een aantal stappen uitgelegd hoe je de pasta kan koken. Je zult zien dat je de pasta precies goed gaar kookt als je deze stappen volgt.

Platte pasta kook je in 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan om de platte pasta in te koken
    Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De platte pasta moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de platte pasta aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
  2. Doe wat zout in het water
    Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe te voegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van platte pasta
    Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
  4. Hou de platte pasta goed in beweging
    Net als elke pasta heeft platte pasta de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de platte pasta voldoende in beweging.
  5. Proef de platte pasta voor het afgieten
    Wil je weten of de platte pasta goed is, dan is het verstandig om de cencioni te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
  6. Voeg de platte pasta gelijk bij de pastasaus
    In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de platte pasta aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven.

Hoe lang moet je platte pasta koken?

Het antwoord op deze vraag hangt af van welke platte pasta je wil gaan bereiden. Fettuccine kook je bijvoorbeeld sneller gaar dan pappardelle. Wij raden aan om altijd goed op de verpakking van de pasta te kijken om de precieze kooktijd te achterhalen. Als je dit aanhoudt zal je zien dat je de pasta precies goed gaar kookt.

Sommige mensen houden van een pasta met wat meer ‘bite’. Als je daar van houdt kan je pasta het beste ‘al dente’ koken. ‘Al dente’ betekent letterlijk beetgaar en houdt in dat je de pasta niet gaar genoeg kookt om te eten.

Wil je pasta ‘al dente’ koken? Haal dan een minuutje van de kooktijd af. Proef vooral zelf wanneer je de pasta gaar genoeg vindt. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’

Hoeveel platte pasta heb je nodig per persoon?

Het kan nog best lastig zijn om de hoeveelheid platte pasta die je nodig hebt te bepalen. Het hangt vooral van het soort gerecht dat je ermee wil maken.

Kies je voor een stevige, goed gevulde saus? Gebruik dan wat minder platte pasta. Als je een lichtere saus gebruikt, van olijfolie bijvoorbeeld, kan je wat meer gebruiken.

Over het algemeen houden wij de richtlijn aan van zo’n 100 gram pasta per persoon. Mocht je iemand zijn die veel of juist weinig eet, kan je het aantal gram natuurlijk aanpassen.

Kijk daarnaast altijd goed naar de soort saus waarmee je de pasta combineert. Kies je voor een stevige, goedgevulde saus? Gebruik dan wat minder pasta, 80 gram per persoon.

De juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen kan best nog wel een lastig zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Recepten voor platte pasta

Het voordeel aan lange, platte pasta is dat je het met allerlei soorten pastasauzen kan combineren. Het is heerlijk met goed gevulde vleessauzen, maar je kan ze ook gebruiken in lichte sauzen.

Door het platte oppervlakte van de pastasoorten blijft de saus goed aan de platte pasta hechten. De lange slierten krullen om de ingrediënten heen waardoor het gerecht een geheel word. Volgens ons is dit een erg groot voordeel!

Platte pasta’s kan je met allerlei gerechten combineren. Wij raden aan om te proeven en te proberen zodat je erachter komt wat je zelf het lekkerst vindt. Doe inspiratie op bij al onze pastarecepten

Italiaanse platte pasta kopen

Wil je zelf echte Italiaanse platte pasta proberen? In onze pastashop je allerlei soorten die we zelf uit Italië hebben geïmporteerd. Daardoor hebben zijn ze van goede kwaliteit. Neem een kijkje en zoek je favoriete pasta uit!