Veilig betalen
via o.a. iDEAL

Vandaag besteld,
binnen 2 werkdagen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Fregola pasta, dé pastasoort van Sardinië

Fregola is een speciale pastasoort en deze pasta herken je meteen aan zijn speciale vorm. Het woord Fregola is afkomstig van het Latijnse woord ‘fricare’ wat in het Nederlands wrijven betekent. We vertellen je meer over deze soort pasta en hoe het aan deze naam komt! 

Fregola pasta

Wat is fregola?

Fregola is een pastasoort die afkomstig is van Sardinië. Vaak wordt fregola ook verward met couscous maar fregola is toch echt een pastasoort.

Als je de fregola in de verpakking ziet zitten lijkt het op een graansoort. Maar fregola pasta zijn eigenlijk allemaal kleine pasta bolletjes bij elkaar. Het lijkt een beetje op couscous of orzo en wordt net als risotto vaak gekookt in bouillon. Het wordt soms zelfs de couscous van Sardinië genoemd, dit is ook de plek waar de pastasoort is ontstaan. 

Wat de fregola pasta ook bijzonder maakt is dat het een lichte, nootachtige smaak heeft. Dus niet alleen de vorm, maar ook de smaak maakt deze pasta erg bijzonder. 

Fregola pasta van Rustichella d'Abruzzo

Fregola kopen

Fregola is een bijzondere pasta die je niet overal tegenkomt. Bekijk hem in onze pastashop en geniet van deze heerlijk pastasoort!

Fregola bekijken

Hoe wordt fregola gemaakt?

De meeste pasta wordt gemaakt van durum tarwe en water. Ook dit is bij fregola het geval. Deze pastavorm bestaat dus uit bloem van durum tarwe en water. That’s it.

Het productieproces van fregola is dan wel weer anders dan de meeste pasta’s. De eerste stap in het maken van de fregola is het bevochtigen van het bloem. Er wordt dus water over de farina heen gesprenkeld waardoor de farina vochtig wordt.

Vervolgens wordt dit ‘deeg’  tussen de handpalmen gepakt en worden er balletjes van gemaakt. Door dit wrijven heeft fregola deze naam gekregen. Door deze ‘handmatige’ manier van pasta maken kunnen we zeggen dat fregola een bijzondere pasta is.

Deze kleine bolletjes, fregola genaamd, worden vervolgens geroosterd of gedroogd. De bolletjes hebben allemaal een andere kleur, doordat sommige bolletjes wat meer geroosterd of gedroogd zijn dan andere.

Nadat de fregola geroosterd of gedroogd is, hoeft de fregola alleen nog maar verpakt te worden. 

Recepten voor fregola

Fregola is echt een multifunctionele pasta. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. En precies daarom zijn wij ook zo’n groot fan van deze veelzijdige pasta.

Fregola is namelijk heerlijk in soepen of salades. Maar ook in de gewoonlijke pastagerechten kun je fregola gebruiken. In Sardinië wordt fregola vaak gebruikt voor pastagerechten met vis of zeevruchten.

Wil je fregola dus een keer gebruiken voor iets anders dan een salade of soep gebruiken, gebruik hem dan voor een heerlijk pastagerecht met vis. Echt een aanrader!

Hoe moet je fregola koken?

Fregola pasta koken doe je in kokend water. Super simpel dus!

Fregola koken is niet moeilijk. Maar deze pastasoort heeft zeker 12 minuten nodig om gaar te koken. Deze pastasoort kun je gebruiken als je alle tijd van de wereld hebt. Maar mocht je in tijdsgebrek zitten, kies dan zeker een andere pastasoort om te gebruiken.

Natuurlijk zijn er een aantal handige tips and tricks waarmee je de fregola sneller gaar gekookt krijgt. Deze tips lees je in ons blog: ‘Snel pasta koken doe je zo

Maar zoals eerder gezegd, fregola koken is niet moeilijk om te doen. De pasta koken doe je in een aantal simpele stappen. Als je je aan deze stappen houdt, zul je zien dat de pasta altijd precies goed is. 


Fregola kook je in de volgende 6 stappen:

Gebruik een grote pan om de Fregola in te koken
Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De fregola moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de fregola aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.

Doe wat zout in het water
Maak het pastagerecht lekkerder door een blokje bouillon toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, voeg naast het bouillon blokje niet te veel zout toe want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?

Gebruik geen deksel tijdens het koken van fregola
Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.

Hou de fregola goed in beweging
Net als elke pasta heeft fregola de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de fregola voldoende in beweging.

Proef de fregola voor het afgieten
Wil je weten of de fregola goed is, dan is het verstandig om de Fregola te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.

Voeg de fregola gelijk bij de pastasaus
In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de fregola aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Hoe lang moet je fregola koken?

De kooktijd van Fregola is tussen de 10 en 12 minuten. Kijk altijd goed op de verpakking voor de exacte tijd van het koken van de pasta.

Als je houdt van een hardere, ‘al dente’ fregola is het verstandig om de pasta wat korter koken. Dit doe je door de pasta ongeveer 1 minuut korter te koken dan op de verpakking staat. En vooral veel proeven tijdens het koken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’.

Hoe veel fregola moet je per persoon koken?

Wij houden altijd een richtlijn aan van ongeveer 100 gram fregola per persoon. Maar dit is grotendeels afhankelijk van het gerecht dat je ermee wil maken.

Wil je een soep of salade met veel of weinig bite? Afhankelijk daarvan kun je kiezen hoeveel fregola je in het gerecht verwerkt. Het komt allemaal neer op hoeveel honger je hebt!

De juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen kan best nog wel een lastig zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Italiaanse pasta kopen

Heb je na het lezen van al deze informatie over fregola zin gekregen in een heerlijk bordje pasta gemaakt met deze pastasoort? Neem dan snel een kijkje in onze webshop vind je deze en andere bijzondere pasta’s.