Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoe moet je volkoren pasta koken? (6 handige kooktips)

Hoe kook je volkoren pasta en wat is de beste manier om te genieten van deze gezonde pasta variant? We vertellen je alles over het koken van volkoren pasta en geven je 6 handige kooktips.

Hoe moet je volkoren pasta koken? (6 handige kooktips)

Hoe moet je volkoren pasta koken?

Volkoren pasta koken doe je in een grote pan met kokend water. De eerste stap is het vullen van de pan met water. Breng dit breng vervolgens aan de kook en voeg daarna de volkoren pasta toe. Laat de pasta in het kokende water gaar koken. Kijk goed op de verpakking om de precieze kooktijd van de pasta te weten. Daarna kun je het afgieten en bij de pastasaus doen. 

Dit is de beknopte uitleg hoe je volkoren pasta moet koken. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over het koken van volkoren pasta. Na al onze ervaring met koken van volkoren pasta, hebben we besloten om 6 handige kooktips op papier te zetten. Lees ze hier onder.

Volkoren pasta kooktip #1: Kook volkoren pasta in een grote pan.

Om pasta te koken heb je natuurlijk een pan nodig. Maar wat voor pan kies je? Onze tip is om altijd een grote pan te gebruiken. Kies de grootste pan die je hebt. Dit is om de simpele reden dat de pasta zich zo goed kan bewegen terwijl het gaar kookt. Dit voorkomt het tegen elkaar plakken van de pasta. Bij volkoren spaghetti of andere langwerpige pasta soorten is dit extra belangrijk.

Wij gebruiken altijd een pastapan om onze volkoren pasta in gaar te koken. Dit is een pan die speciaal is ontworpen om pasta in te koken. En dat merk je! Een pastapan heeft talloze voordelen en is niet alleen makkelijk, maar ook erg veilig. Je kunt de volkoren pasta namelijk koken en meteen afgieten door de handige inzet die in de pan zit. Zo voorkom je dat het kokende water gaat spetteren. Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan

Terug naar het koken van de volkoren pasta. Vul de grote pan met ongeveer 75% water. Gebruik bij voorkeur warm water want hierdoor bespaar je wat tijd. Een handige tip is om een waterkoker te gebruiken waardoor het water alvast kookt. Zet de pan daarna op het vuur en laat het koken.

Volkoren pasta kooktip #2: Doe wat zout in het water

Veel mensen koken pasta zonder zout in het water te doen. Het lijkt een kleine stap in het hele kookproces, maar wat zout geeft de pasta zoveel meer smaak. Het zorgt ervoor dat alle smaken van je pastagerecht een boost krijgen en daardoor sterker naar voren komen. Kortom: het maakt heel je pastagerecht veel lekkerder! Wij zien geen reden om het niet uit te proberen. 

Als je deze tip toepast is er wel één ding belangrijk om rekening mee te houden. Zorg er voor dat je niet te veel zout gebruikt. Dit kan er voor zorgen dat je gerecht te zout wordt en dat is natuurlijk niet lekker.

Om te voorkomen dat je te veel of juist te weinig zout gebruikt hebben we een ezelsbruggetje voor je. Voeg ongeveer 10 gram zout toe per 3 liter water toe. Volgens ons is dat de ideale hoeveelheid voor een smakelijk bord volkoren pasta. 

We hebben je hier boven kort verteld over het effect van zout in je pastagerecht. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan ons blog ‘Pasta koken met of zonder zout?’ en lees meer over dit onderwerp. 

Volkoren pasta kooktip #3: Gebruik geen deksel tijdens het koken van de volkoren pasta

Ook deze tip zorgt ervoor dat je volkoren pasta makkelijker kookt. Door geen deksel te gebruiken voor het koken van volkoren pasta, zorg je ervoor dat het water niet gaat schuimen. Gewoon weg laten dus! 

We zullen je uitleggen hoe dit komt. Pasta bevat zetmeel en eiwit. Tijdens het koken lost een gedeelte hiervan op. Dit zorgt ervoor dat het water gaat schuimen. Door een deksel op de pan te zetten vererger je dit proces. Ons advies is daarom simpel: laat de deksel weg en roer af een toe in de pan met volkoren pasta. 

Volkoren pasta kooktip#4: Hou de volkoren pasta in beweging

Net als elke pasta heeft ook volkoren pasta de neiging om elkaar te gaan plakken. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door de voloren pasta in beweging te houden tijdens het koken. Roer elke minuut goed door de pan heen en je zult zien dat de pasta niet aan elkaar plakt.

Wij hebben, net als veel pastaliefhebbers, een hekel aan plakkende pasta. Het is één van de grootste irritatie punten die we tegen komen tijdens het koken van volkoren pasta. Heb jij hier ook weleens last van? Alle tips om plakkende pasta te voorkomen lees je in ons blog: ‘Zo voorkom je plakkende pasta‘. 

Zoals eerder benoemd is het roeren in de pan heel belangrijk om de pasta niet aan elkaar te laten plakken. Het roeren kun je in ogen het beste doen met een spaghetti lepel. Ook als je geen spaghetti gebruikt is deze lepel super handig. Je kunt hem namelijk voor alle pasta soorten gebruiken. Zo ook voor volkoren pasta.

Daarnaast is de spaghetti lepel speciaal ontwikkelt om in de pan te roeren en pasta op te scheppen. Voor de echte pastaliefhebber is een spaghetti lepel een must-have in de keuken. Investeer in een goede spaghetti lepel en gegarandeerd dat je nooit meer anders wil! Hier lees je alles over een spaghetti lepel gebruiken.

Volkoren pasta kooktip #5: Proef de pasta voor het afgieten

Als je vaak in de keuken staat weet je dat proeven een heel belangrijk onderdeel is van koken. Dit geldt ook voor het koken van volkoren pasta. Zodra je de volkoren  pasta gekookt hebt, proef dan even of je de volkoren pasta gaar genoeg vindt. Doe dit ongeveer 1 minuut voordat je de volkoren pasta wil gaan afgieten. 

Het proeven van de volkoren pasta heeft twee grote voordelen:

  1. Je weet of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Door te proeven kom je er achter of het kookwater genoeg zout bevat. Merk je dat er te weinig zout in het water zit? Voeg dan alsnog wat zout toe. Wanneer de volkoren pasta al gaat gekookt is en je merkt dan pas dat er te weinig zout in het water zit, giet de pasta dan gewoon af. Je kunt er in dit geval voor kiezen om nog wat zout aan de pastasaus toe te voegen. 
  2. Je komt erachter of de volkoren pasta gaar is. Door te proeven merk je al snel of de volkoren pasta gaar genoeg is om te eten. Sommige mensen houden van een extra gaar gekookte pasta en andere mensen meer van een ‘bite’. Volkoren pasta met een ‘bite’ noemen we ‘al dente’. De pasta is in dit geval net gaar genoeg om te koken. In Italië koken ze pasta altijd op deze manier. Hoe je zelf pasta al dente kookt lees je in ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’.

Nogmaals, volkoren pasta proeven voor het afgieten is erg belangrijk. De volkoren pasta speelt namelijk de hoofdrol in jouw pastagerecht. Het is zonde om deze niet naar je smaak te koken. Een overgare pasta of een ongekookte pasta kan je gerecht flink verpesten. Altijd proeven dus! 

Volkoren pasta kooktip #6: Doe de volkoren pasta gelijk bij de pastasaus

Onze laatste kooktip is om de volkoren pasta na het koken gelijk bij de pastasaus te voegen. Dit heeft verschillende redenen die we je graag uitleggen. 

Door de volkoren pasta gelijk bij de pastasaus te voegen maak je de kans kleiner dat de volkoren pasta na het afgieten aan elkaar plakt. 

In Italië doen ze dit altijd en zul je daarom nooit losse pasta met losse pastasaus geserveerd zien. Dit is ook de reden waarom ze in Italië nooit last hebben van plakkende pasta. Daarnaast mengt de pasta goed met de saus waardoor het gerecht één geheel wordt. Extra lekker als je het ons vraagt! 

Probeer het zelf een keer uit en je zult zien dat het koken van volkoren pasta een stuk prettiger wordt. 

Hoe lang moet je volkoren pasta koken? 

Dit hangt natuurlijk af van de soort volkoren pasta die je gebruikt. Volkoren pasta vind je tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Zo heb je volkoren spaghetti en volkoren penne, maar ook minder bekende pasta vormen zoals volkoren ditali en volkoren elicoidali . 

Volkoren pasta heeft over het algemeen wat meer tijd nodig om gaar te koken dan ‘normale’ pasta. Kijk altijd goed op de verpakking om de precieze kooktijd van de pasta te achterhalen. Je zult zien dat je de pasta precies goed gaar kookt als je deze tijd aanhoudt. Proef altijd even voor het afgieten, zoals we bij de tips genoemd hebben. 

De tijd die je nodig hebt om de volkoren pasta te koken gaat over de tijd dat de pasta in het kokende water ligt. Zorg eerst dat het water kookt en voeg dan pas de volkeren pasta toe. Vanaf dat moment kan je een timer zetten en gaat de kooktijd in. 

Je zult zien dat het water na het toevoegen van de volkoren pasta niet meer bubbelt. Je wil ervoor zorgen dat je het daarna weer zo snel mogelijk aan de kookt brengt. Draai daarom het gas zo hoog mogelijk na het toevoegen van de volkoren pasta.

Hoeveel volkoren pasta heb je per persoon nodig? 

Het kan best lastig zijn om de hoeveelheid volkoren pasta per persoon te bepalen. Dit is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. We leggen je hieronder kort en bondig uit hoe je de hoeveel volkeren pasta kunt bepalen. Mocht je er nog meer over willen weten, dan verwijzen we je graag door naar ons blog: hoeveel pasta per persoon.

Het verschil tussen volkoren en niet volkoren pasta is dat volkoren pasta meer vezels, vitamines en mineralen bevat. Het is dus erg voedzaam! Dit is niet alleen gezond, maar zorgt er ook voor dat je sneller en langer verzadigd bent. Het zou daarom goed kunnen dat je sneller vol zit en dat daardoor de hoeveelheid die je normaal gebruikt, bij niet volkoren pasta, nu ineens te veel is. 

We adviseren daarom om wat minder pasta te gebruiken. Waar we normaal de vuistregel van 100 gram pasta per persoon aanhouden, is ons advies voor volkoren pasta 80 gram per persoon. Het kan natuurlijk dat je een grote of een kleine eter bent. Dan raden we aan om het aantal gram hier op af te stemmen. 

Natuurlijk zijn er nog meer factoren die meespelen bij het bepaalde van de hoeveelheid pasta. Wil je precies weten hoeveel volkoren pasta je nodig hebt? Neem dan een kijk bij ons blog: hoeveel pasta per persoon. Hier gaan we dieper in op dit onderwerp.

Hoeveel water gebruik je voor het koken van volkoren pasta? 

Wij raden altijd aan om  altijd ruim voldoende water te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de volkoren pasta kan dansen in de pan en daardoor niet aan elkaar plakt. Vaak merk je dat de hoeveelheid water een stuk minder is geworden na het gaar koken van de pasta. Dat komt doordat de pasta water opzuigt en daardoor zachter wordt. 

Om het makkelijk te maken hebben we een handig sommetje. Gebruik ongeveer 1 liter water per 100 gram ongekookte pasta. Door deze hoeveelheid aan te houden kan de volkoren pasta dansen in de pan en genoeg water opzuigen. 

We zullen het sommetje verduidelijken met voorbeeld. Wil je pasta koken voor vier personen? Dan ziet de formule er als volgt uit: 100 gram volkoren pasta x 4 personen = 400 gram volkoren pasta. Per 100 gram gebruiken we 1 liter water, dus 1 liter x 4 = 4 liter water. Makkelijk toch? 

Dit sommetje laat zien hoeveel water je minimaal nodig hebt. Zorg er dus voor dat je niet te weinig water pakt. Het maakt niks uit als je meer water gebruikt, dit beïnvloed het kookproces van de volkoren pasta namelijk niet. 

Het gebruiken van meer water heeft wel een klein nadeel: het heeft langer nodig om te koken. Mocht je genoeg tijd hebben maakt dit natuurlijk niks uit. Als je wat minder tijd hebt raden we aan om wel de minimale hoeveelheid aan te houden.

Makkelijker volkoren pasta koken met een pastapan

Sinds wij een pastapan gebruiken, kunnen we het koken van pasta niet meer anders voorstellen. Het koken van pasta is een stuk makkelijker geworden. Daarom vinden we het extra belangrijk om deze tip nog even te benoemen. We leggen je hieronder de voordelen die we tot nu toe hebben ondervonden. 

Eigenlijk werkt een pastapan bij hetzelfde als een normale pan. Het grote verschil is dat een pastapan uit twee delen bestaat. De pan zelf, en een soort vergiet die je in de pan hangt. Met het vergiet kan je de volkoren pasta erg makkelijk afgieten. 

Een pastapan gebruik je als volgt:

1. Vul de pastapan met water.
2. Zet de gevulde pastapan op hoog vuur
3. Wacht tot het water in de pan kookt
4. Voeg de volkoren pasta toe aan het kokende water.
5. Kook de volkoren pasta volgens de kooktijd op de verpakking gaar.
6. Zodra de volkoren pasta gaar is, til je het vergiet van de pastapan omhoog. Dit zorgt ervoor dat het water door de gaatjes terug de pan in stroomt.
7. Laat de volkoren pasta uitdruppelen boven de pan en voeg de volkoren pasta toe aan de pastasaus. 

Zoals je kunt lezen gaat het afgieten van de pasta een stuk makkelijker dan met een normale pan. Het is niet alleen makkelijker, maar ook een stuk veiliger. Volgens ons is een pastapan onmisbaar in de keuken van een elke pastaliefhebber. Er zijn veel verschillende pastapannen verkrijgbaar, zorg ervoor dat je een goede uitkiest. Welke pasta pan wij adviseren lees je in ons blog: ‘Wat is een goede pastapan’. 

Mocht je meer willen weten over het gebruik van een pastapan? Neem dan een kijkje in ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan’. Hier gaan we dieper in op alle aspecten van het gebruik van een pastapan. 

Volkoren pasta ‘al dente’ koken

In Italië houden ze van een ‘bite’ en koken ze pasta eigenlijk altijd ‘al dente’. Dit geldt ook voor de volkeren variant. De letterlijke vertaling van ‘al dente’ is beetgaar. Dit houdt in dat de pasta net gaar genoeg is om te eten. Deze Italiaanse traditie is niet moeilijk om onder de knie te krijgen. Je moet alleen weten wat je moet doen. We vertellen je graag hoe je volkoren pasta beetgaar kookt.

De eerste stap is erachter komen wat de kooktijd is van de volkoren pasta. Kijk goed op de verpakking en haal een minuutje van de tijd af. Zoveel tijd heb je nodig om volkoren pasta ‘al dente’ te koken. Bijvoorbeeld: er staat op de verpakking van volkoren spaghetti dat je de pasta in 10 minuten gaar kookt. Kook de volkoren spaghetti dan 9 minuten. Door dit te doen kook je de volkoren spaghetti net wat minder gaar en dus ‘al dente’. 

Proef vooral voordat je de volkoren pasta afgiet. Zo kom je erachter of de volkoren pasta de gewenste bite heeft. Vind je de pasta te hard? Kook het dan een minuutje langer en proef het daarna nog een keer. Net zolang totdat jij het lekker vindt. Makkelijk toch? 

In ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’ vertellen we je meer over pasta al dente koken. Je zal zien dat pasta koken op de Italiaanse manier steeds makkelijker wordt.

Volkoren pasta koken zonder dat het gaat plakken 

Er zijn veel mythes in omloop over dit onderwerp. Zo wordt er beweert dat je olijfolie aan het pasta water moet toevoegen en de pasta moet afspoelen met koud water. Door al deze verhalen zien veel mensen door de bomen het bos niet meer.

Wij kunnen hier kort over zijn: deze verhalen zijn onzin. Voorkom ellende en laat deze tips achterwege. We gaan je vertellen hoe je plakkende pasta écht voorkomt. 

Het begint allemaal met het uitzoeken van de juiste volkoren pasta. Ons advies is om altijd te kiezen voor een volkoren pasta gemaakt van harde tarwe. Dit ingrediënt zorgt voor een stevige pasta waardoor het minder snel aan elkaar plakt. In onze pastashop zijn alle pasta’s gemaakt van harde tarwe. 

Nadat je de juiste volkoren pasta hebt toevoegt aan het kokende water, moet je het in beweging houden. Roer elke minuut goed door de pan waardoor de volkoren pasta niet de kans krijgt om aan elkaar te plakken. Maar dan ben je er nog niet.

Na het afgieten is de kans namelijk ook groot dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Om dit te voorkomen moet je de pasta gelijk bij de pastasaus voegt. Hierdoor hecht de pastasaus gelijk aan de volkoren pasta en plakt het niet aan elkaar.

Het voorkomen van plakkende volkoren pasta is dus veel makkelijker dan veel mensen denken. Het enige wat je moet doen is: kwalitatieve pasta kopen, deze in beweging houden en het gelijk toevoegen aan de pastasaus. Die trucjes kan je vanaf nu dus achterwege laten! 

De juiste volkoren pasta voor je favoriete pasta gerecht

Ben je opzoek naar een geschikte pasta voor je favoriete pastagerecht? Bekijk dan ons ruime assortiment in onze pastashop. Hier vind je niet alleen de gangbare volkoren pasta soorten, maar ook soorten die je waarschijnlijk nog niet kent zoals volkoren elicodali of volkoren cellentani.