Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel koolhydraten zitten er in macaroni?

Macaroni is één van de meest gegeten pastasoorten in nederland. Maar hoeveel koolhydraten zitten er eigenlijk in macaroni? Wij vertellen er alles over.

Hoeveel koolhydraten zitten er in macaroni?

Hoeveel koolhydraten zitten er in macaroni?

In 100 gram ongekookte macaroni zit 73 gram aan koolhydraten. Dit zijn voornamelijk de langzame koolhydraten. Daarnaast vindt je in 100 gram macaroni 360.5 calorieën, 12 gram eiwitten en 0,03 gram zout.

Macaroni en koolhydraten

Pasta is een bron van koolhydraten, dat geldt ook voor macaroni. Als we het hebben over de koolhydraten in macaroni, dan hebben we het over meervoudige koolhydraten. Dit zijn nuttige voedingsstoffen die je lang verzadigd houden. Verder in dit blog leggen we je wat meer uit over koolhydraten.

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die koolhydraten bewust mijden. Dit doen ze vaak om af te vallen. Volgens de gezondheidsraad is dit totaal niet nodig. Je hebt koolhydraten nodig om goed te kunnen presteren. De gezondheidsraad adviseert daarom om minstens 40% van je voeding uit koolhydraten te laten bestaan. Een bordje vol met macaroni is daarom totaal geen probleem! 

Wat is macaroni?

Macaroni is erg geliefd onder een groot deel van de bevolking en staat bekend als een echte comfort food. Vooral in Amerika eten ze vaak macaroni waardoor het typische Amerikaanse gerecht ‘macaroni and cheese’ is ontstaan. Een echt amerikaans gerecht want de mac and cheese zul je niet snel tegenkomen in Italië. Zoek het daarom niet op de kaart als je in Italie op vakantie bent!

Anderen gerechten met macaroni zal je ook niet vinden, maar maccheroni wel. Dit is de originele pasta waar macaroni, zoals wij hem hier kennen, van af stamt. Maccheroni staat bekend om de kwaliteit en vakmanschap, waarmee het zich onderscheid van macaroni. 

Toch is het niet zo simpel. Per regio kan maccheroni namelijk een andere soort pasta zijn. Het staat wel vast dat maccheroni altijd een korte buisvormige pastasoort is. Het blijft dus een verrassing wat je krijgt als je in Italië opzoek gaat naar macccheroni. 

In Nederland weet je in ieder geval wat je kan verwachten als je macaroni klaar maakt: korte, kleine, elleboogjes. 

Snelle en langzame koolhydraten

We kunnen koolhydraten opsplitsen in twee groepen: snelle en langzame koolhydraten. Ze zijn allebei anders en hebben een andere invloed op de bloedsuikerspiegel. Snelle koolhydraten worden namelijk sneller omgezet in bloedsuiker dan langzame koolhydraten. 

Door langzame koolhydraten te eten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. Dit komt omdat ze bloedsuiker langzaam afgeven waardoor de bloedsuikerspiegel niet te veel piekt. Te veel pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen namelijk o.a. schade aan de bloedvaten veroorzaken. Wil je hier meer over weten? Zoek dan even online want er zijn veel website die je meer over dit onderwerp kunnen vertellen.

Af en toe snelle koolhydraten eten is onschuldig en kan geen kwaad. Het is vooral belangrijk om dit in balans te houden.

De snelle koolhydraten komen vooral uit ongezonden producten die je beter niet te vaak kunt eten. We bedoelen hier snoep, frisdranken, fruitsappen en bijvoorbeeld alcohol mee. Deze producten geven je wel energie maar bevatten verder weinig voedingsstoffen. Omdat je snel geneigd bent om er veel van te eten kunnen we ze bestempelen als dikmakers.

Ook hierbij is het belangrijk om de balans in je achterhoofd te houden. Op deze manier kan je echt wel af en toe genieten van deze producten! 

Wat betreft macaroni heb je volkoren en witte macaroni. De normale (witte) macaroni bestaat vooral uit snelle koolhydraten, de volkoren variant uit langzame. Toch neemt dit niet weg dat ook de witte macaroni gezond is. Het bestaat namelijk uitsluitend uit durum tarwe en water. Deze twee ingrediënten zijn allebei gezond. Daarnaast ligt het er natuurlijk ook aan waarmee je de macaroni combineert.

Ga je voor een saus met veel groenten, weinig vet en suiker? Dan zit je sowieso goed! Op deze manier kan je op een verantwoorde manier genieten van een heerlijk bordje macaroni. 

De voedingswaarde van macaroni

We hebben je wat informatie gegeven wat betreft macaroni en koolhydraten. Maar wat is het aantal koolhydraten in macaroni? En wat zijn de andere voedingswaarde van macaroni? 

Om te kijken naar de gemiddelde koolhydraten in macaroni, vergelijken we twee macaroni soorten die je ons assortiment vindt.

Dit zijn de twee pasta’s die we met elkaar vergelijken om het gemiddelde aantal koolhydraten per 100 gram macaroni uit te rekenen.

Deze twee verschillende macaroni’s bevatten dezelfde ingrediënten, namelijk: durum tarwe en water. Dit heeft als gevolg dat het aantal calorieën per pasta overeenkomt. Toch zien we kleine verschillen in het aantal koolhydraten.

Na het vergelijken van de macaroni zijn we tot de volgende conclusie gekomen: in 100 gram macaroni zit gemiddeld 73 gram koolhydraten. In het tabel hieronder kun je precies zien hoeveel gram koolhydraten in elke pastasoort zitten. 

Het bereiden van macaroni 

De gemiddelde kooktijd van macaroni verschilt niet veel van veel andere pastasoorten. Elke pasta vorm heeft een eigen kooktijd. Gelukkig kost dit meestal niet veel tijd waardoor je binnen de kortste keren een heerlijk bordje bereid.

Mocht je weinig tijd hebben? Dan zijn er gelukkig manieren om macaroni wat sneller gaat te koken. We hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet. Deze tips lees je in ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’.

Hieronder hebben we een aantal stappen opgeschreven waarmee je macaroni makkelijker kunt koken. Door je aan deze stappen te houden kook je de macaroni precies goed gaar.

Macaroni kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de macaroni in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De macaroni moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de macaroni aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van macaroni
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de macaroni goed in beweging
  Net als elke pasta heeft macaroni de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de volkoren pasta voldoende in beweging.
 5. Proef de macaroni voor het afgieten
  Wil je weten of de macaroni goed is, dan is het verstandig om de spelt pasta te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de macaroni gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de macaroni aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Wil je echt alles te weten komen over het koken van macaroni? Lees er dan alles over op ons blog: ‘Zo kook je macaroni

Italiaanse macaroni kopen

Ben je benieuwd geworden naar Italiaanse macaroni? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Macaroni en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop.

We importeren de pasta zelf uit Italië, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!