Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is spaghetti carbonara gemaakt met kaas?

Spaghetti carbonara is een naam die je vast vaak voorbij hebt horen komen. En misschien is het wel een van je favoriete pastagerechten. Een veel gestelde vraag is of er kaas gebruikt wordt in spaghetti carbonara. We vertellen je meer over wel of geen kaas en wat voor kaas je hoort te gebruiken.

Is spaghetti carbonara gemaakt met kaas?

Bevat spaghetti carbonara kaas?

Spaghetti carbonara bevat kaas. De juiste kaas voor dit gerecht is Pecorino romano. Dit is een zoute Italiaanse schapenkaas. Naast deze kaas zijn guanciale, verse eieren en zwarte peper de overige ingrediënten van carbonara saus. 

Nu je weet dat er kaas in spaghetti carbonara zit, vertellen we je meer over wat voor soort kaas en waar je deze kunt krijgen.

Wat voor kaas in spaghetti carbonara?

De kaas die van oorsprong gebruikt wordt voor spaghetti carbonara is pecorino romano. Dit is een kaas gemaakt van schapenmelk, met een pittige, zilte smaak. Veel mensen denken dat spaghetti carbonara gemaakt wordt met Parmezaanse kaas. Dit is niet het geval, ondanks dat Parmezaanse ook een populaire keuze is als ingrediënt in dit gerecht.

Een andere reden dat er vaak parmezaanse kaas gebruikt wordt voor spaghetti carbonara is het feit dat deze veel makkelijker aan te schaffen is. Je vindt parmezaanse kaas in bijna elke supermarkt of kaaszaak.

Pecorino romano daarentegen is een stukje moeilijker te vinden. Vaak is hij wel te krijgen bij de betere kaaszaken maar je moet er wel meer moeite voor doen.

Wil je meer weten over pecorino romano? Lees er alles over in ons blog: ‘Welke kaas gebruik je voor spaghetti carbonara?’

Spaghetti carbonara zonder kaas

Kan het gerechten ook zonder kaas? In Italië moeten ze er niet aan denken, spaghetti carbonara zonder kaas. Haal het vooral niet in je hoofd om authentieke Italiaanse gerechten aan te passen. Dit is voor veel Italianen als vloeken in de kerk.

Gelukkig doe we er hier in Nederland wat minder moeilijk over. En waarom zou je er moeilijk over doen. Het mooie aan pastagerecht is juist dat je er eindeloos mee kunt combineren en vooral experimenteren. Laat je dus niet beperken en maak vooral wat jij lekker vindt.

We hebben al een heleboel versies van spaghetti carbonara voorbij zien komen. Veel mensen vinden het leuk om te experimenteren en nieuwe ingrediënten toe te voegen. Of in dit geval, weg te laten. Omdat spaghetti carbonara al zo weinig ingrediënten bevat blijft er zonder de kaas helemaal weinig over.

Maar een lang verhaal kort, spaghetti carbonara kan zonder kaas gemaakt worden.

Alternatieven van kaas

Toch is het mogelijk om spaghetti carbonara te maken zonder kaas. Gebruik dan bijvoorbeeld (plantaardige) crème fraiche of wat room. We kunnen het officieel dan geen spaghetti carbonara meer noemen, maar het zal vast lekker zijn. Maak het gerecht vooral zoals jij het zelf het lekkerst vindt. Wij kiezen ervoor om de authentieke carbonara recepten te gebruiken. 

Wil je echt alles over spaghetti carbonara weten? Lees er dan alles over in ons blog: ‘Hoe maak je spaghetti carbonara?’

Kant en klare sauzen

Hoe zit het dan met de sauzen die je in de supermarkt koopt? Zit daar eigenlijk kaas in? Wanneer we kijken naar de makkelijke pakjes en zakjes van ‘carbonara pastasaus’ die je in de supermarkt kunt kopen valt één ding op: er zit amper kaas in. En dan niet eens echte kaas. Nee vaak is het kaaspoeder dat gebruikt wordt.

In bijvoorbeeld het zakje ‘Maaltijdmix Spaghetti Cabonara van een welbekend merk’ is slechts voor 13% kaaspoeder aanwezig. Het is niet eens kaaspoeder van Pecorino Romano, nee ook geen Parmezaans kaas, maar mascarpone. Volgens ons een echte no-go.

Van andere potjes worden we ook niet bepaald blij. Soms is er wel Parmezaanse kaas aanwezig, maar slechts voor 3-5%. Misschien vind je deze potjes wel heerlijk, maar echt veel kaas is er niet aanwezig. Daarnaast worden er allerlei ingrediënten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen.

Natuurlijk is het wel weer gemakkelijk en snel, maar wist je dat het maken van spaghetti carbonara ook niet lang hoeft te duren? We vertellen je precies hoe je snel spaghetti carbonara kunt maken in het blog: ‘hoe maak je spaghetti carbonara?’

Zelf spaghetti Carbonara maken

In onze ogen is het daarom altijd het beste om spaghetti carbonara zelf te maken. Je weet precies wat je er in stopt en het is daarnaast ook erg simpel om te maken.

Je hebt immers maar een paar ingrediënten nodig om dit heerlijke gerecht te maken. Daarnaast is het ook nog eens erg leuk om te doen. Je kunt je uitsloven in de keuken en je huisgenoten verrassen met een heerlijk gerecht. Laat die complimentjes maar komen 😉

De ingrediënten van spaghetti carbonara

Deze ingrediënten zijn: spaghetti, Pecorino Romano, guanciale, eieren en zwarte peper. Het valt op dat spaghetti carbonara geen room bevat terwijl dit wel vaak aan de kant en klaar sauzen wordt toegevoegd.

Nu bevat de authentieke spaghetti carbonara maar een paar ingrediënten. Maar toch is er veel over te vertellen. Meer over de ingrediënten leest je in ons blog: ‘De ingrediënten van spaghetti carbonara’

Hoeveel kaas in spaghetti carbonara?

Nu weet je dat kaas een belangrijk onderdeel is van de spaghetti carbonara, wil je natuurlijk weten hoeveel kaas je precies nodig hebt.

Dit verschilt natuurlijk per persoon en naar wat je smaak is. Voor sommige mensen geldt, hoe meer kaas hoe beter. Maar toch is dit voor de spaghetti carbonara niet altijd nodig. Er hoeft niet veel kaas in te zitten om een smaakvol pastagerecht op tafel te zetten.

Omdat Pecorino Romano zo’n sterke smaak heeft heb je niet erg veel nodig. We hanteren zo’n 25 gram kaas per persoon. Je kunt er natuurlijk altijd zelf voor kiezen om wat meer of minder kaas te gebruiken. 

Wat vooral belangrijk is om een kaas te gebruiken van goede kwaliteit. Hierdoor geef je met weinig kaas, veel smaak aan je spaghetti carbonara.

Spaghetti carbonara recept

Spaghetti carbonara kun je eigenlijk maar op een manier klaarmaken. En dat is de Italiaanse manier natuurlijk. Omdat spaghetti carbonara niet moeilijk is om te maken, maar er veel over deze klassieker te vertellen valt, geven we je hieronder een paar link’s naar andere blog’s over carbonara.

Wil jij dus meer komend te weten over dit klassieke Italiaanse pastagerecht? Lees dan de onderstaande blog’s:

Overige blog’s over spaghetti carbonara: