Misverstand op het gebied van kaas
Veel mensen maken spaghetti carbonara met parmezaanse kaas. Een heerlijke Italiaanse kaas die bekend staat om haar karaktervolle smaak. Vanwege deze kenmerken kiezen veel mensen ervoor om deze kaas te gebruiken voor de spaghetti carbonara. Maar wist je dat ze deze kaas in Italië helemaal niet gebruiken voor dit gerecht?
De echt klassieke spaghetti carbonara wordt namelijk gemaakt met pecorino romano. Een kaas waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt.
Pecorino Romano
In Italie gebruiken ze namelijk pecorino romano. Misschien heb je nog nooit van de soort kaas gehoord. Deze kaas lijkt qua uiterlijk een beetje op parmezaanse kaas. Maar de smaak is toch echt anders.
Ten eerste omdat parmezaanse kaas gemaakt wordt van koemelk. Pecorino romano wordt alleen gemaakt met schapenmelk. We leggen je hieronder meer uit over de bijzondere smaak van deze kaas.
De smaak van Pecorino Romano
De smaak kunnen we het beste omschrijven als pittig, zilt en droog. Tijdens het bereiden van de kaas wordt het gewassen in zeewater. Daar komt de ziltige smaak dus voornamelijk vandaan. Doordat de kaas hard is kun je hem zeer goed raspen.
Maar waarom dan de keuze om juiste deze kaas te gebruiken in spaghetti carbonara? Om deze vraag te beantwoorden moeten we je eerst vertellen waar spaghetti carbonara vandaag komt.
Pecorino en spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara is ontstaan in de regio van Rome. Of beter gezegd, in de regio Lazio. Van oudsher razen hier schapen in de bergen. Van de melk van de schapen werd kaas gemaakt en zo is de pecorino romano ontstaan. Vanaf het begin werd spaghetti carbonara daardoor met pecorino romano gemaakt.
Als je op stedentrip richting Rome gaan kun je ook verwachten dat spaghetti carbonara uitsluitend deze kaas bevat. Het is vloeken in de kerk om daar parmezaanse kaas te gebruiken in plaats van pecorino romano.
Nu is het best een uitdaging om aan pecorino romano te komen. Daarom is het een prima keuze om parmezaanse kaas te gebruiken als alternatief.
Alternatief: Parmezaanse kaas
Eerlijk is eerlijk, parmezaanse kaas is ook super lekker en zeker in spaghetti carbonara. Niet voor niets dat veel mensen besluiten om het met deze kaas te maken. Net als Pecorino Romano is parmezaanse kaas, hard, zout en Italiaans. Een prima alternatief als je het ons vraagt!
Er bestaan ook nog verschillende soorten parmezaanse kazen. Dit heeft allemaal te maken met hoelang de kazen gerijpt zijn. De echte originele Parmezanen zijn: Grana Padano en Parimigiano Reggiano.
Parimigiano is langer gerijpt en daardoor intenser van smaak. Naast deze twee kazen zijn er in de Nederlandse supermarkten ook ‘Parmezaan’ te vinden. Soms wordt de Parmezaanse kaas gemixt met Nederlanders kaas. Dit is natuurlijk niet de bedoeling als je een authentiek Italiaans gerecht wil maken. Let hier goed op als je ingrediënten voor spaghetti carbonara gaat halen.
De kaas kopen
Na het lezen van dit blog is de kans groot dat je nieuwsgierig bent geworden naar Pecorino Romano. Wij zijn van mening dat je spaghetti carbonara met Pecorino Romano ook zeker een keer moet proberen. De kans is groot dat je dan niet meer anders wilt.
Gelukkig is het niet zo lastig om Pecorino Romano te bemachtigen. Je hoeft niet speciaal naar een kaasboer of een Italiaanse delicatessen winkel, de kaas kun je waarschijnlijk ook gewoon kopen in de supermarkt (in de meeste dan). Neem het daarom gewoon mee met de wekelijkse boodschappen en probeer het eens.
De overige ingredienten van spaghetti carbonara
Hierboven hebben we het gehad over de kaas in spaghetti carbonara. Maar kaas is natuurlijk niet het enige ingrediënt dat belangrijk is om dit gerecht te laten smaken. Omdat het gerecht maar weinig ingrediënten bevat, is het belangrijk dat ze allemaal van goede kwaliteit zijn.
We vertellen je meer over de ingrediënten en welke je het beste kunt kiezen in ons blog: ‘Wat zit er in spaghetti carbonara?‘
Welke wijn bij Pecorino Romano
Naast alle ingrediënten die in spaghetti carbonara gaan mag er één element natuurlijk niet ontbreken. De wijn natuurlijk! Bij een lekker bordje pasta carbonara hoort en bijpassende wijn.
Wij hebben voor je uitgezocht welke wijn het lekkerste is bij spaghetti carbonara. Volgens ons is dat een volle, rode wijn zoals de Italiaanse wijn Barolo. Ben je benieuwd naar andere wijnen die ook uitstekend bij spaghetti carbonara passen? Je leest er alles over in ons blog: ‘welke wijn drink je bij spaghetti carbonara‘
Spaghetti carbonara recept
Spaghetti carbonara kun je eigenlijk maar op een manier klaarmaken. En dat is de Italiaanse manier natuurlijk. Omdat spaghetti carbonara niet moeilijk is om te maken, maar er veel over deze klassieker te vertellen valt, geven we je hieronder een paar link’s naar andere blog’s over carbonara.
Wil jij dus meer komend te weten over dit klassieke Italiaanse pastagerecht? Lees dan de onderstaande blog’s:
Overige blog’s over spaghetti carbonara:
- Alles over spaghetti carbonara maken lees je op ons blog: ‘Hoe maak je spaghetti carbonara (het echte italiaanse recept)‘
- Welke wijn smaakt lekker bij spaghetti carbonara? We adviseren je op ons blog: ‘Welke wijn drink je bij spaghetti carbonara?’
- Alles over de beste manier om carbonara op te warmen lees je op ons blog: ‘Spaghetti carbonara opwarmen doe je zo‘
- Wordt spaghetti carbonara met rauwe eieren gemaakt? Je leest het op ons blog: ‘Is spaghetti carbonara met rauw ei?’
- Wordt er kaas gebruikt voor spaghetti carbonara? We vertellen je er meer over op ons blog: ‘Is spaghetti carbonara gemaakt met kaas?’
- Uit welke ingrediënten bestaat spaghetti carbonara? Op ons blog: ‘Wat zit er in spaghetti carbonara?’ hebben we alle ingrediënten op een rijtje gezet.
- Welke wijn smaakt lekker bij spaghetti carbonara? We adviseren je op ons blog: ‘Welke wijn drink je bij spaghetti carbonara?’