Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Wat zit er in spaghetti carbonara? (alle ingrediënten op een rij)

Ingrediënten maken het gerecht en dit is ook bij spaghetti carbonara het geval. Goede ingrediënten zorgen er namelijk voor dat het gerecht smaakvol wordt. Als je spaghetti carbonara wilt maken is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste ingrediënten gebruikt. We zetten alle ingrediënten van spaghetti carbonara voor je op een rijtje.

Wat zit er in spaghetti carbonara? (alle ingrediënten op een rij)

Wat zit er in spaghetti carbonara?

De ingrediënten van spaghetti carbonara zijn: guanciale, ei, zwarte peper, pecorino romano kaas en spaghetti. Met deze paar simpele ingrediënten maak je gemakkelijk de klassieke Italiaanse spaghetti carbonara.

Toch zien we dat er vaak andere ingrediënten worden gebruikt. Dit kan natuurlijk ook erg lekker zijn of simpel gezegd gewoon praktisch om andere ingrediënten te gebruiken. Niet alle ingrediënten zijn namelijk gemakkelijk te vinden. Lees snel verder als je meer over deze ingrediënten wil weten.

Guanciale

Guanciale? Grote kans dat je hier als Nederlander nog nooit van gehoord hebt. De meeste Nederlanders kiezen ervoor om in plaats van guanciale, pancetta te gebruiken. Een prima alternatief en een stukje makkelijker te verkrijgen.

Guanciale is afgeleid van het woord Guancia. Dit betekent wang in het Italiaans. Italianen zijn er gek op en gebruiken het ingrediënt regelmatig. Het is het basisingrediënt in allerlei authentieke pasta recepten. Niet alleen in spaghetti carbonara maar bijvoorbeeld ook in pasta de pasta all’Amatriciana.

Guanciale omschrijven we als een zeer delicaat ingrediënt. Omdat guanciale zo verfijnd is heb je weinig andere ingrediënten nodig om een smaakvol gerecht te maken. Daarnaast wordt het niet in grote hoeveelheden gebruikt maar is het de norm om een klein beetje te gebruiken. Meer heb je ook niet nodig.

Helaas is het niet zo makkelijk om guanciale te verkrijgen in Nederland. Ga er dus niet naar opzoek in de supermarkt want hier zul je het niet vinden. De grootste kans om het te vinden is bij de Italiaanse delicatessenwinkel.

Mocht je het niet vinden, geen paniek. Kies dan voor het vlees dat het meeste op guanciale lijkt. Dit is pancetta. Pancetta is ook heerlijk en geen prima alternatief om in spaghetti carbonara te verwerken. 

Eieren

Eieren spelen een belangrijke rol bij spaghetti carbonara. Ze zorgen er namelijk voor dat de pasta lekker romig wordt. Dat ei nodig is in dit recept staat vast, maar hoeveel eieren heb je nodig?

Hier is geen concreet antwoord voor. Recepten zijn niet erg consistent wat betreft het gebruik van eieren. In sommige recepten lees je dat alleen het eigeel gebruikt wordt, terwijl anderen zeggen dat je het hele ei moet gebruiken.

Wij kiezen ervoor om één heel ei te gebruiken in combinatie met twee eidooiers. Dit is volgens ons de juiste verhouding. Op deze manier wordt de pasta carbonara echt lekker romig. Het is overigens wel belangrijk dat je verse eieren gebruikt. De eieren worden namelijk rauw in de spaghetti carbonara verwerkt. Verse eieren gebruiken maak het het pastagerecht veiliger!

Zwarte peper 

Zwarte peper is de enige specerij in dit gerecht. Het lijkt misschien een beetje weinig, maar je zult merken dat je meer niet nodig hebt. Zout kun je achterwege laten want de guanciale of pancetta maakt het gerecht zout genoeg.

We adviseren om voor spaghetti carbonara gekneusde zwarte peper te gebruiken. Dit zijn zwarte peper korrels die je zelf kneust door het bijvoorbeeld plat te stampen met een vijzel. Dit past bij de Italiaanse versie van dit gerecht.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om gewone zwarte peper te gebruiken. Het belangrijkste is dat je niet te zuinig bent met zwarte peper. Het geeft het pastagerecht extra smaak en is een heerlijk onderdeel van de spaghetti carbonara.

Pecorino Romano 

Pecorino romano… het is net zo Italiaans als het klinkt. Pecorino romano is een typische Italiaanse kaas. Het lijkt een beetje op Parmezaanse kaas maar smaakt net anders. Het verschil tussen Pecorino en parmezaanse kaas is dat pecorino gemaakt is van schapenmelk en parmezaanse kaas van koemelk. 

Dit zorgt ervoor dat de smaak net wat scherper is en dat het wat meer zout bevat. In het oorspronkelijke recept van carbonara wordt Pecorino gebruikt. Je kunt dit gewoon in de supermarkt kopen. Toch kun je ervoor kiezen om parmezaanse kaas te gebruiken wat ook hartstikke lekker is!

Spaghetti

Het laatste ingrediënt van spaghetti carbonara is misschien wel de belangrijkste. Bij spaghetti carbonara kan spaghetti natuurlijk niet ontbreken. Als je alle typische Italiaanse ingrediënten in huis heb gehaald, moet je ervoor zorgen dat het gerecht tot zijn recht komt. In onze ogen kan dat alleen met een spaghetti van kwaliteit.

Het is zonde om alle moeite te doen en dan een kwalitatief minder goede spaghetti te gebruiken. Ben je op zoek naar een échte spaghetti uit Italië? Bekijk dan al onze Italiaanse spaghetti’s in onze pastashop.

Wist je trouwens dat pasta carbonara ook met andere pasta soorten gecombineerd kan worden? Bijvoorbeeld een korte pasta, zoals tortiglioni. Wij hebben deze pastasoort gebruikt voor onze tortiglioni carbonara. Neem een kijkje bij dit recept en laat je inspireren.

Spaghetti carbonara recept

Spaghetti carbonara kun je eigenlijk maar op een manier klaarmaken. En dat is de Italiaanse manier natuurlijk. Omdat spaghetti carbonara niet moeilijk is om te maken, maar er veel over deze klassieker te vertellen valt, geven we je hieronder een paar link’s naar andere blog’s over carbonara.

Wil jij dus meer komend te weten over dit klassieke Italiaanse pastagerecht? Lees dan de onderstaande blog’s:

Overige blog’s over spaghetti carbonara: