Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Welke wijn drink je bij spaghetti carbonara?

In onze ogen drink je bij elk Italiaans pastagerecht een goede wijn. En ook bij spaghetti carbonara wil je natuurlijk een bijpassend wijntje drinken. We snappen dat het best lastig kan zijn om de geschikte wijn uit te kiezen voor spaghetti carbonara. Daarom helpen we je graag een handje. 

Welke wijn drink je bij spaghetti carbonara?

Welke wijn drink je bij spaghetti carbonara drinken?

De wijn die in onze ogen het beste past bij spaghetti carbonara is een volle, rode wijn. Bijvoorbeeld de Italiaanse wijn Barolo. Je kunt ook kiezen voor een Shiraz of een Cabernet Sauvignon. Al deze wijnen passen prima bij spaghetti carbonara. Kies vooral voor een volle, rode,  Italiaanse wijn. 

Onze favoriete wijnen voor spaghetti carbonara

Bij spaghetti carbonara kun je een heerlijk wijntje drinken. Dit klassieke pastagerecht leent zicht uitstekend voor een mooie wijn. Hierdoor wordt het diner nog completer.

Voor de pasta carbonara kiezen we voor een rode, volle wijn. Wel een Italiaanse natuurlijk! Hieronder onze favoriete wijnen voor bij spaghetti carbonara:

Wijn voor bij spaghetti carbonara: San Tanaro Barolo DOCG

Wijnkeuze #1: San Tanaro Barolo DOCG

Deze mooie Barolo komt uit het schitterende wijngebied Piemonte. Gemaakt van de druif nebbiolo is dit echt een prachtige wijn. Dit is echt een wijn die je spaghetti carbonara gerecht naar een hoger niveau tilt. Probeer hem eens!

Wijn bekijken
Wijn voor bij spaghetti carbonara: Vallaresso Bolgheri DOC

Wijnkeuze #2: Vallaresso Bolgheri DOC

Deze mooie cabernet sauvignon komt uit het heuvelachtige Bolgheri aan de Toscaanse kust. Gemaakt van de merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc zorgt dit voor een complexe en krachtige Italiaanse wijn. Perfect voor bij spaghetti carbonara.

Wijn bekijken
Wijn voor bij spaghetti carbonara: Primitivo di Manduria DOC

Wijnkeuze #3: Primitivo di Manduria DOC

Deze mooie primitieve is er één die prachtig te combineren valt met spaghetti carbonara. Gemaakt van de primitivo druif waardoor er een wijn ontstaat met een vurig karakter. Perfect bij de gepeperde spaghetti carbonara dus!

Wijn bekijken

De kleur van wijn

Wijn kunnen we onderverdelen in twee hoofdcategorieën: rood en wit. De twee smaken heel verschillend waardoor je niet elke wijn bij elk gerecht kunt drinken. Rode wijn drink je meestal op kamertemperatuur, terwijl witte wijn koud geschonken dient te worden. 

Rode en witte wijn worden allebei op een andere manier geproduceerd. Het gebruik van pitjes, steeltjes en de schillen van de druif spelen hierin een grote rol. Hoe langer de schillen gebruikt worden, hoe scherper de wijn van smaak wordt. Dit heeft ook als effect dat de wijn rode wordt.

Naast witte en rode wijn heb je ook een jonge, zomerse wijn: rosé. Veel mensen denken dat dit een mix is van witte en rode wijn, dit is niet het geval.

De beste wijn voor bij spaghetti carbonara is in onze ogen een volle rode Italiaanse wijn.

Droge of zoete wijn

Of een wijn droog of zoet is hangt af van het soort druif dat er gebruikt wordt in de wijn. Veel suiker in een druif zorgt voor de zoete smaak van sommig wijnsoorten. Er is één factor die invloed heeft op de hoeveelheid suiker in een druif: de zon.

Als druiven veel zon hebben gehad ontstaat er meer suiker in de druif. Door gistcellen worden deze suikers omgezet in alcohol. Na het omzetten in alcohol blijft er restsuiker over. 

Bij droge wijn wordt vrijwel alle suiker van de druif omgezet in alcohol. Daardoor is de wijn niet zoet, maar droog van smaak. Een wijn wordt als droog bestempeld als er minder dan 1% van het volume uit suiker bestaat. 

Bij zoete wijn blijven er restsuikers over. Wat zorgt voor de zoete smaak. Een wijnmaker bepaalt op deze manier zelf hoe hij de wijn produceert, droog of zoet. Druiven die groeien in een zonnige steek bevatten dus meer suiker, maar dit leidt niet altijd tot zoete wijn. Als alle suikers omgezet worden tot alcohol zorgt het voor een hoger alcohol percentage.

Wijn uit Italië

Italië is al enkele jaren de grootste wijnproducent van de wereld! Daar zijn Italianen natuurlijk erg trots op. Het speelt een grote rol in de cultuur. Door de grote klimaat verschillen tussen het noorden en zuiden van het land is het geschikt om allerlei variaties van wijn te produceren. Overal in Italië worden druiven verbouwd: van warme kustgebieden tot koele berglandschappen. 

Wijn brengt mensen samen en verbind. Dat weten ze maar al te goed in Italië. Bij een lekker bordje spaghetti carbonara wordt dikwijls een glas wijn ingeschonken.

Hoe kies je de juiste wijn uit? 

Wanneer je een lekker gerecht, zoals de spaghetti carbonara hebt gekookt, wil je een lekker wijntje uitzoeken. Er is zoveel aanbod dus waar begin je?

Over het algemeen houden mensen zich vaak aan de regel dat rood goed bij vlees- en wildgerechten past. Bij vis, schaal- en schelpdieren past juist een witte, droge wijn beter. Een zoete wijn drinken mensen meestal als dessert. 

Daarnaast worden frisse wijnen vaak gecombineerd met frisse gerechten en zware wijnen met zwaardere gerecht. Een droge, witte wijn bijvoorbeeld met een salade en een volle, rode wijn met een tournedos. Uiteraard hangt dit af van je persoonlijke voorkeur.

Welke wijn past bij spaghetti carbonara? 

We hebben je het een en ander verteld over wijn. De verschillen tussen rode en witte wijn, droge en zoete wijn, en de verschillende wijnlanden. Nu is het tijd om de juiste wijn te kiezen voor het gerecht waar het allemaal om draait: spaghetti carbonara! 

Kaas en wijn gaan uitstekend samen. In het gerecht spaghetti carbonara is het hoofd ingrediënt kaas. Namelijk Pecorino Romano. Dit is een harde, pittige kaas. Om deze reden combineren we hem met een rode, stevige wijn. Wij kiezen natuurlijk het liefst voor een Italiaanse wijn. Een voorbeeld hiervan is de Barolo wijn. 

Spaghetti carbonara recept

Spaghetti carbonara kun je eigenlijk maar op een manier klaarmaken. En dat is de Italiaanse manier natuurlijk. Omdat spaghetti carbonara niet moeilijk is om te maken, maar er veel over deze klassieker te vertellen valt, geven we je hieronder een paar link’s naar andere blog’s over carbonara.

Wil jij dus meer komend te weten over dit klassieke Italiaanse pastagerecht? Lees dan de onderstaande blog’s:

Overige blog’s over spaghetti carbonara: