Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is spaghetti carbonara met rauw ei?

Eieren zijn een belangrijk ingrediënt van spaghetti carbonara. Zonder eieren kun je dit pastagerecht niet maken. Maar om de eieren op de juiste manier te gebruiken, is het handig om te weten hoe je dit op de juiste manier doet. Wij leggen je er alles over uit.

Is spaghetti carbonara met rauw ei? 

Is spaghetti carbonara met rauw ei? 

Spaghetti carbonara wordt gemaakt met rauwe eieren. Met de eieren maak je de kaas-ei saus klaar. Zonder gebruik van rauw ei is het dus niet mogelijk om spaghetti carbonara te maken.

Wist je dat aan het einde van het gerecht de rauwe eieren niet meer rauw zijn? Tenminste als je de spaghetti op de juiste manier klaar maakt.

Gebruik verse eieren voor spaghetti carbonara

De ingrediënten van spaghetti carbonara zijn simpel: spaghetti, guanciale, Pecorino Romano, zwarte peper en verse eieren. Kies ervoor om de meest verse eieren te gebruiken. Van rauwe ei kun je erg ziek worden namelijk. Hoe verse de eieren, hoe kleiner de kans op een voedselvergiftiging.

Als je spaghetti carbonara op z’n Italiaans klaar maakt is de kans erg klein dat je ziek wordt. Doordat je de rauwe eieren over de hete spaghetti giet, worden de eieren zachtjes gekookt. Zonder dat het eiwit een witte kleur krijgt. Hierdoor is de kans erg klein dat je van de ‘rauwe’ eieren in spaghetti cabonara, ziek wordt.

Rauw of gaar?

Op het moment dat de eieren worden toegevoegd in het gerecht zijn de eieren rauw. Maar dit blijft niet zo. Eerst voeg je de eieren bij de kaas, roer dit goed door elkaar waardoor er een kaas en ei mengsel ontstaat.

Ondertussen kook je de spaghetti gaar. Zodra de spaghetti gaar is kun je deze meteen afgieten en bij de gebakken spekjes doen. Voeg daarna het mengsel van kaas en rauwe ei bij de pasta en spekjes en roer alles heel goed door elkaar. Door de warme pasta gaart het ei en ontstaat er een heerlijke saus. Waar de spaghetti carbonara bekend om geworden is. 

Het ei in de spaghetti carbonara is daarom dus niet rauw op het moment dat de spaghetti carbonara klaar is. Carbonara is veilig om te eten dus over die rauwe eieren hoef je je geen zorgen te maken! Een bordje spaghetti carbonara kun je daarom met een gerust hart opeten. 

Temperatuur van de eieren

Er zijn wel wat handige tips wat betreft de eieren in dit pastagerecht. We willen je meegeven om de eieren ongeveer een half uurtje van te voren uit de koelkast te halen (mocht je ze daar bewaren).

Koude eieren kunnen ervoor zorgen dat er kleine klontjes in de saus ontstaan. Dit is natuurlijk jammer en kan je spaghetti carbonara verpesten. Een kleine moeite maar het kan een heel groot verschil maken! 

Dus mocht je de eieren in de koelkast bewaren, haal ze ruim voor het gebruik uit de koelkast.

Mixen van de eieren

De zijdezachte structuur van de carbonarasaus is te danken aan de eieren. En dan het eigeel in het bijzonder. Zorg ervoor dat zodra je het eigeel van de eieren in een kom gedaan hebt, je de eieren eerst heel goed klutst. Voeg pas daarna de kaas toe. Dit zorgt ervoor dat de saus nog gladder wordt en er geen stukjes gaan stollen.

Wij raden aan om een garde te gebruiken voor dit proces. Mocht je die niet in huis hebben kan je het ook prima met een vork doen. Als je maar ervoor zorgt dat de eieren eerst een glad geheel zijn voordat je de kaas toevoegt.

Het vuur aan of uit

Nu je het gladde mengsel hebt gemaakt denk je misschien dat het niet meer fout kan gaan. Daar heb je het helaas goed mis. Als je het ei toevoegt wanneer de pan op hoog vuur staat, is de kans namelijk groot dat er een soort omeletje ontstaat. Dit wil je natuurlijk niet want je wil de zijdezachte saus.

De hitte van het gasfornuis heb je dus niet nodig. Je kunt de pan gewoon van het vuur afhalen voordat je de eieren bij de spaghetti doet. De hitte van de gekookte spaghetti zorgt er namelijk voor dat het ei gaar wordt.

Eieren toevoegen

Een ander ding waar je goed op moet letten tijdens het maken van spaghetti carbonara is om goed in de gate te houden dat de spaghetti nog warm is. Wanneer de spaghetti is afgekoeld, en je dan het ei-kaas mengsel toevoegt, blijft het ei rauw. Dit is niet lekker en kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. Daarnaast is het zonde van de ingrediënten die je hebt gebruikt voor dit recept. Voeg de warme pasta daarom altijd gelijk bij de guanciale of andere soort spek. 

Overige ingrediënten

Naast eieren wordt spaghetti carbonara gemaakt met spaghetti, guanciale, Pecorino Romano en zwarte peper. De combinatie van deze ingrediënten is super lekker en zorgt ervoor dat het gerecht zo smaak vol is.

Het lijkt op het eerste gezicht geen indrukwekkend lijstje met ingrediënten.  Maar juist daarom is het belangrijk om e juiste ingrediënten aan te schaffen voordat je begint aan spaghetti carbonara. In ons blog ‘Wat zit er in spaghetti carbonara?’ vertellen we meer over alle ingrediënten van spaghetti carbonara.

Hoe maak je spaghetti carbonara

Na het lezen van deze tekst weet je dat er rauwe eieren worden gebruik voor het maken van spaghetti carbonara, maar dat ze aan het einde van het maken van het gerecht niet meer gaar zijn.

Daarnaast heb je een idee gekregen hoe je deze Italiaanse klassieker kunt maken. Om het nog duidelijker te maken hebben we een blog geschreven waarin we alles bespreken. Er zijn staan ook twee heerlijke carbonara recepten op onze website. Bekijk deze ook zeker wanneer je besluit om het gerecht te maken en laat je inspireren.

Spaghetti carbonara recept

Spaghetti carbonara kun je eigenlijk maar op een manier klaarmaken. En dat is de Italiaanse manier natuurlijk. Omdat spaghetti carbonara niet moeilijk is om te maken, maar er veel over deze klassieker te vertellen valt, geven we je hieronder een paar link’s naar andere blog’s over carbonara.

Wil jij dus meer komend te weten over dit klassieke Italiaanse pastagerecht? Lees dan de onderstaande blog’s:

Overige blog’s over spaghetti carbonara:

Tot slot

We hebben je het één en ander verteld over pasta carbonara en dan voornamelijk over het ingrediënt ei. Er is nog een heleboel andere informatie te geven over dit welbekende pastagerecht. Bijvoorbeeld over de geschiedenis, de andere ingrediënten en wat voor wijn er lekker bij is. Lees er alles over in onze blogs.