Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Lumaconi, een pastavorm die lijkt op een slakkenhuis

Lumaconi is een pastasoort in de vorm van een groot slakkenhuis. Het is misschien wel één van de meest bijzondere vormen die we tegen komen tussen alle pastasoorten. Niet alleen bijzonder, maar ook nog eens ontzettend veelzijdig. We vertellen je meer over de lumaconi

Lumaconi

Wat is lumaconi?

Lumaconi is een unieke pastasoort. De lumaconi is een grote ‘slakkenhuis vormige’ pasta. Een pastasoort die je niet kunt missen als je hem in het schap ziet liggen.

De lumaconi komt oorspronkelijk uit Campania. Een regio in het zuiden van Italië. De lumaconi is een pastavorm die tot de grotere pastasoorten hoort. De lumaconi kun je voor veel verschillende pastagerechten gebruiken. Daarom is hij ook zo ontzettend populair in het zuiden van Italië.

Lumaconi van Rustichella d'Abruzzo

Lumaconi kopen

Lumaconi is een pastavorm die je echt een keer geprobeerd moet hebben. Toch is het niet makkelijk om ze te kopen. Bekijk daarom onze pastashop, bestel de lumaconi en laat ze thuis bezorgen.

Lumaconi bekijken

Hoe wordt lumaconi gemaakt?

Net als de meeste pastasoorten wordt lumaconi gemaakt van twee ingrediënten: durum tarwe en water. Dat is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke pasta. Zo simpel kan het zijn.

Als eerste stap in het productieproces worden deze twee ingrediënten samen tot een mooi pastadeeg gekneed. Daarna gaat het pastadeeg door een bronzen mal heen waardoor de pasta zijn uiteindelijke vorm krijgt. In het geval van de lumaconi de vorm van een slakkenhuis. Daarna hoeft de pasta alleen nog maar te drogen en ingepakt te worden.

Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’.

Recepten voor lumaconi

Zoals eerder gezegd is de lumaconi een ontzettend veelzijdige pastasoort. Je kunt er echt van alles mee. Lumaconi wordt vaak gevuld met saus en dan gebakken in de oven. Je kunt er ook voor kiezen om lumaconi te verwerken in een doorgaans pasta recept. Denk aan een pastagerecht met een goed gevulde pastasaus. Beide manieren zijn heerlijke volgens ons!

De schelpen zijn lekker groot waardoor je ze met veel saus kan vullen. Wij raden daarom aan om ze te combineren met een goed gevulde, stevige saus. Gebruik deze pastasoort niet voor een pastagerecht waar je alleen wat olijfolie of een lichte pastasaus voor gebruikt. Dit is niet lekker en hier is de lumaconi ook echt niet voor bedoeld.

Wil je meer inspiratie op het gebied van pastagerechten? Neem een kijkje bij al onze pastagerechten en laat je inspireren!

Hoe moet je lumaconi koken?

Lumaconi heeft gemiddeld zo’n 12 tot 14 minuten nodig om gaar te koken. Het is daarom belangrijk dat je hier goed de tijd voorneemt. Mocht je in tijd gebrek zitten, dan raden wij om zeker een andere pastasoort te gebruiken.

Wij hebben alle tips and tricks waarmee je lumaconi sneller gaar kookt op een rijtje gezet. Deze tips lees in je ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’.

Hieronder staat alvast een aantal stappen waarmee je de lumaconi kan gaan koken. Hou je aan deze stappen en je zal zien dat je de lumaconi precies goed gaar kookt.

Lumaconi kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de lumaconi in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De lumaconi moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de lumaconi aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van lumaconi
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de lumaconi goed in beweging
  Net als elke pasta heeft lumaconi de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de lumaconi voldoende in beweging.
 5. Proef de lumaconi voor het afgieten
  Wil je weten of de lumaconi goed is, dan is het verstandig om de lumaconi te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de lumaconi gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de lumaconi aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Hoe lang moet je lumaconi koken?

Het gaar koken van lumaconi duurt best wel even. Het kan namelijk zomaar 12 tot 14 minuten duren. Om de precieze kooktijd van de pasta te weten is het belangrijk om goed op de verpakking te kijken. Wanneer je deze tijd aanhoudt zie je dat de pasta precies goed gaargekookt is.

Als je houdt van een hardere pasta met wat meer bite, raden wij aan om de pasta een minuutje korter te koken dan op de verpakking staat. Hierdoor kook je de lumaconi ‘al dente’. Proef vooral zelf wanneer je de pasta goed genoeg vindt om te gebruiken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog:
‘Pasta al dente koken doe je zo!’

Hoe veel lumaconi heb je per persoon nodig?

De hoeveel lumaconi die wij aanraden om per persoon te gebruiken is afhankelijk van het gerecht dat je ermee gaat maken. Hoe steviger de saus, hoe minder lumaconi je nodig hebt voor een vullend pastagerecht.

Over het algemeen houden wij altijd zo’n 100 gram pasta per persoon aan. Als je iemand bent die grote of juist kleine porties eet raden wij aan om ervoor kiezen om het aantal gram aan te passen.

Daarnaast adviseren we om te kijken naar de soort saus waarmee je de pasta wil combineren. Kies je voor een stevige saus? Gebruik dan wat minder pasta, 80 gram per persoon.

De juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen kan best nog wel een lastig zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Italiaanse lumaconi kopen

Wil jij de lumaconi zelf proberen en je favoriete pastagerecht een keer met de lumaconi maken? Neem dan snel een kijkje in onze webshop en vind de lumaconi en andere bijzondere pasta’s.