Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Macaroni bewaren doe je zo! (bewaartips)

Als je macaroni maakt, zorg je dat je genoeg hebt. Liever te veel dan te weinig natuurlijk. Hierdoor kan het nog weleens voorkomen dat je veel over hebt. Wij zien dit altijd als een geluksmomentje, want morgen kun je het heerlijke gerecht namelijk nog een keer eten! Maar hoe bewaar je macaroni het beste?

Macaroni bewaren doe je zo

Macaroni is zeer geschikt om te bewaren. Het behoudt namelijk zijn structuur en alle smaak als je het nog eens opwarmt. De saus hecht zich nog beter aan de macaroni waardoor de pasta de smaken nog beter opnemen.

Macaroni kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer.

Wij raden daarom altijd aan om de overgebleven macaroni te bewaren. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kan doen, zodat je de dag daarna opnieuw kan genieten van een bordje macaroni!

Ongekookte macaroni bewaren

Er is een verschil tussen gekookte en ongekookte macaroni. Voordat je de macaroni klaarmaakt is de macaroni gedroogd en waarschijnlijk nog in de oorspronkelijk verpakking. Doordat de macaroni gedroogd is kun je het lang bewaren. Gedroogde macaroni kun je meestal meer dan 24 maanden bewaren.

Dit is ook de reden waarom de macaroni in de eerste plaats gedroogd is. Kijk goed op de houdbaarheid datum om te zien tot welke datum de pasta goed is.

Bewaar de gedroogde macaroni bij voorkeur op een droge, donkere en koele plaats. Dit zijn de ideale omstandigheden voor de macaroni en zorgt ervoor dat het zijn kwaliteit behoudt.

Gekookte macaroni bewaren

Soms kom je er tijdens het koken al achter dat je te veel macaroni hebt gekookt in verhouding met de saus. Je kunt er dan voor kiezen om de macaroni die je te veel hebt, apart te bewaren.

De extra macaroni kun je de volgende dag ook gebruiken voor een heerlijke pastasalade. Je kunt er ook voor kiezen om er later nog een saus bij te maken. Kortom, met de overgebleven macaroni kun je alle kanten op. Het voordeel van overgebleven macaroni is dat je ook tijd bespaart omdat je de macaroni niet opnieuw hoeft te koken. 

Simpel gezegd heb je genoeg opties met de overgebleven macaroni. Maar bewaar de macaroni wel in de koelkast. Door de macaroni in de koelkast te bewaren blijft het zeker 2 dagen goed. Wil je het langer bewaren? Vries de pasta dan in zodat het zeker drie maanden goed blijft.

Heb je liever geen overgebleven macaroni? Lees dan alles over hoeveel macaroni je per persoon moet koken en voorkom te veel macaroni. Je leest er alles over op ons blog: Hoeveel macaroni kook je per persoon?

Hoe kook je macaroni?

De stap voor macaroni bewaren is natuurlijk het koken. Macaroni koken is super makkelijk, maar toch leggen we je het graag nog even uit. Je kookt macaroni ongeveer in 9 minuten.

Natuurlijk zijn er een aantal handige tips and tricks waarmee je de macaroni sneller gaar gekookt krijgt. Deze tips lees je in ons blog: ‘Snel pasta koken doe je zo

Maar zoals eerder gezegd, macaroni koken is niet lastig om te doen. De pasta kook je in een aantal simpele stappen. Als je je aan deze stappen houdt, zul je zien dat de pasta altijd precies goed is. 

Macaroni kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de macaroni in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De macaroni moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de macaroni aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van macaroni
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de macaroni goed in beweging
  Net als elke pasta heeft macaroni de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de macaroni voldoende in beweging.
 5. Proef de macaroni voor het afgieten
  Wil je weten of de macaroni goed is, dan is het verstandig om de macaroni te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de macaroni gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de macaroni aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Wil je echt alles weten over het koken van macaroni? Lees er dan alles over op ons blog: Zo kook je macaroni

Tot wanneer macaroni bewaren

Je kan macaroni helaas niet tot in de eeuwigheid waren. Check daarom altijd goed of de macaroni nog eetbaar is om ellende te voorkomen. Je kunt de macaroni controleren door te kijken hoe de macaroni eruit ziet. Daarnaast is ook de geur belangrijk. Ruikt de macaroni onaangenaam? Gooi het dan weg.

Het ligt natuurlijk ook aan de overige ingrediënten van de pasta. Als je macaroni met vis hebt gemaakt kun je de pasta niet langer dan een dag bewaren in de koelkast.

Kijk, ruik en eventueel proef altijd goed voordat je besluit om de macaroni op te eten. De andere ingrediënten zijn ook erg belangrijk, hou ook rekening met de houdbaarheid van deze producten.

Macaroni gerecht bewaren

Nadat je de macaroni hebt gekookt en hebt genoten van een heerlijk gerecht kan het nog weleens voorkomen dat je over hebt. Weggooien is natuurlijk zonde! Bewaar daarom de macaroni en geniet er op een later moment opnieuw van.

Macaroni wordt er zelfs alleen maar lekkerder van als je het in de koelkast of vriezer bewaart. De pasta krijgt namelijk langer de tijd om de saus op te nemen.

Verpakking uit de supermarkt

Macaroni is een populair ingrediënt in kant en klaar maaltijden van supermarkten. Mocht je dit gebruiken, kijk dan altijd goed naar de THT datum die op de verpakking staat aangegeven. Ruik, kijk en eventueel proef in dit geval ook altijd goed of het product nog in orde is.

Als het product ingrediënten bevat die makkelijk kunnen bederven, zal er een TGT datum op staan. Dit staat voor ‘te gebruiken tot’, dit betekent dat je het na die datum ook echt moet weggooien. Ook als het eten erg nog goed uitziet kan je het niet opeten en beter weggooien. Het is beter om geen risico te nemen.

Macaroni weer opwarmen

Nadat je de macaroni hebt bewaard wil je het natuurlijk weer een keer opwarmen. Je wil natuurlijk dat de pasta niet uitdroogt en lekker blijft tijdens het opwarmen. Hoe je dit het beste kan doen hebben we voor je opgeschreven. Je leest er alles over in ons blog ‘Pasta opwarmen doe je zo!’.

Italiaanse macaroni kopen

Na het lezen van deze informatie trek gekregen in een bordje macaroni? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Macaroni en andere heerlijke pasta vind je in onze pastashop.

We importeren de pasta zelf uit Italië, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!