Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Pastanestjes koken doe je zo (6 handige kooktips)

Pastanestjes koken, je zult het vast en zeker wel een keer gedaan hebben. Pastanestjes betaal vaak uit pastavormen zoals fettuccine, tagliatelle en pappardelle. Maar ook andere lange pasta worden weleens in een nestjes verkocht. Maar hoe kook je een pastanestje precies? We vertellen je alles over pastanestjes koken en geven 6 handige kooktips.

Pastanestjes koken doe je zo (6 handige kooktips)

Hoe kook je pastanestjes?

Pastanestjes kook je in een grote pan met kokend water. De eerste stap is het vullen van de pan met water. Breng het water aan de kook en daarna kun je de pastanestjes toevoegen. Kook de pastanestjes in het kokende water gaat. Op de verpakking vind je de precieze kooktijd van de pastanestjes. Na het afgieten kun je de pasta bij de pastasaus doen.

Natuurlijk is het koken van pastanestjes uitgebreider dan hierboven beschreven. Daarom geven we je hieronder 6 handige kooktips zodat je voortaan pastanestjes kookt zonder moeite!

Pastanestjes kooktip #1: Gebruik een grote pan

Pasta kook je natuurlijk in een pan. Dat is vanzelfsprekend als je het ons vraagt. Toch is het uitkiezen van een pan belangrijker dan je denkt. Ons advies is om altijd een grote pan te gebruiken. Kies de bij voorkeur de grootst mogelijke pan uit. De reden hiervan is dat de pasta op deze manier goed kan bewegen tijden het koken. Je voorkomt hiermee dat de pasta aan elkaar gaat plakken.

Omdat pastanestjes altijd bestaan uit lange pasta slieren, is het bij dit type pasta nog belangrijker om hier rekening mee te houden. Doordat het slierten zijn is de kans op aan elkaar plakken namelijk nog groter. Houd hier dus rekening mee. 

Een grote pan is daarom een goed hulpmiddel om pasta op de juiste manier gaar te koken. Maar er is nog een betere manier: pasta koken met een pasta pan! 

Deze pan is speciaal gemaakt om pasta in te koken. Een echte must-have in de keuken van elke pasta liefhebber. Het grote voordeel van een pasta pan is dat het pasta koken een stuk veiliger maakt. Het voorkomt namelijk dat het kokende water uit de pan spettert. Daarnaast is het simpelweg gewoon een stuk makkelijker.

Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan

Nadat je de juiste pan hebt gepakt vul je de pan met ongeveer 75% water. Om tijd te besparen kan je hem het beste vullen met warm water. Wil je nog sneller zijn? Gebruik dan een waterkoker zodat je de pan met kokend water kan vullen. Zet daarna de pan op het vuur en laat het water verder koken. 

Pastanestjes kooktip #2: Doe wat zout in het kookwater

Wil je pastanestjes koken zoals ze dat in Italië doen? Voeg dan zout toe aan het pasta water. Deze stap wordt door veel Nederlanders pastaliefhebbers over geslagen. Een gemiste kans, want zout geeft de pasta enorm veel extra smaak. Door zout aan het water toe te voegen komen alle smaken in het pastagerecht een boost waardoor het gerecht nog lekkerder wordt. 

Vergeet deze stap daarom niet en zorg ervoor dat je genoeg zout aan het water toevoegt. Deze tip heeft wel een kleine keerzijde: gebruik niet te veel zout. Een te zout pastagerecht is namelijk niet lekker en kan je gerecht zelfs verpesten. Zonde dus! 

Maar hoeveel zout moet je dan gebruiken in je pasta water? Wij hebben een richtlijn die we gebruiken waarmee je het water precies zout genoeg maakt. Voeg ongeveer 10 gram zout toe per 3 liter water. 

Pastanestjes kooktip #3: Gebruik geen deksel tijdens het koken

Eén van de vervelendste dingen die kunnen gebeuren tijdens het pasta koken is het schuimen van het water. Dit willen we het liefst voorkomen en volgens ons kan dat op slechts één manier: geen deksel gebruiken. Als je een deksel gebruikt is de kans namelijk groter dat het water gaat schuimen. 

Dat dit gebeurt heeft te maken met het zetmeel en eiwit dat in de pasta zit. Deze bestandsdelen lossen namelijk deels op tijdens het koken van de pasta. Dit heeft als gevolg dat kookwater gaat schuimen. 

Pastanestjes kooktip #4: Hou de pasta in beweging

Pastanestjes hebben de neiging om aan elkaar te plakken, helemaal lange pasta. Omdat pastanestjes uit lange pasta bestaat is het belangrijk om dit te voorkomen. Dit kun je simpel doen door de pasta in beweging te houden. Je houdt de pasta in beweging door elke minuut eventjes door de pan te roeren.

Door in de pan te roeren krijgt de pasta niet de kans om aan elkaar te plakken. Wil je er helemaal zeker van zijn dat de pasta niet aan elkaar plakt? We hebben nog meer tips om dit te voorkomen voor je op een rijtje gezet. Je leest ze allemaal in ons blog: ‘Zo voorkom je plakkende pasta‘. 

Het roeren in de pan heeft als gevolgd dat de pasta in beweging blijft en niet aan elkaar plakt. Je kan voor het roeren het beste een spaghettilepel gebruiken. Laat je niet misleiden door de naam, je kan het namelijk gebruiken voor alle pasta soorten!

Daarnaast kan je alle pasta er makkelijk mee opscheppen. Een spaghettilepel kan niet ontbreken in het keukenkastje van een pasta liefhebber. We vertellen je graag meer over hoe je een spaghetti lepel gebruikt.

Pastanestjes kooktip #5: Proef de pasta voor het afgieten

Als je houdt van koken weet je hoe belangrijk proeven is. Misschien wel het belangrijkste onderdeel van koken. Proef één minuut voordat je de pasta afgiet of de pasta gaar genoeg is.

Het proeven van pasta heeft twee grote voordelen

1. Je proeft of je genoeg zout hebt toegevoegd. Je controleert meteen of je in de eerdere stappen genoeg zout hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, voeg dan nog wat zout aan het water toe voor dat je het afgiet.

Heb je het al afgegoten? Dan kan je ervoor kiezen om wat zout aan de saus toe te voegen. Op deze manier compenseer je het zoutgehalte. 

2. Je proeft of de pasta gaar genoeg is. Door het proeven merk je of je de pasta gaar genoeg vindt. Sommige mensen houden van ‘al dente’ pasta, terwijl ander houdt van doorgekookte pasta. Het is per persoon verschillend hoe je de pasta gekookt lekker vindt.

Door deze twee redenen is het altijd belangrijk om de pasta eerst even te proeven voor je afgiet. Ons advies is daarom: altijd proeven! 

Pastanestjes kooktip #6: Voeg de pasta gelijk bij de pastasaus

Pasta gelijk bij de pastasaus voegen is in Italië heel normaal. Hier doet iedereen het en zullen ze je raar aankijken als je de pasta en saus apart serveert.

De reden dat ze dit doen heeft ermee te maken dat het voorkomt dat de pasta aan elkaar plakt. Door de pasta meteen bij de pastasaus te voegen hecht de saus aan de pasta. Dit is waarom ze in Italië nooit last hebben van plakkende pasta. 

Een groot bijkomend voordeel is dat de pasta en pastasaus één geheel worden. Volgens ons maakt het je pastagerecht nog lekkerder! Probeer het vooral zelf uit.

Hoe lang moet je de pastanestjes koken?

Er bestaan verschillende soorten pasta die worden verpakt als nestje. Elke pasta soort heeft een andere kooktijd. De ene pasta soort is namelijk eerder gaar dan de andere pasta soort.

Wij raden daarom altijd aan om goed op de verpakking te kijken om de precieze kooktijd te achterhalen. Als je deze tijd aanhoudt zal je zien dat je de pasta precies goed gaar kookt. En, heel belangrijk, zoals we hier boven gezegd hebben: vergeet niet te proeven.

De kooktijd gaat in op het moment dat je de pasta aan het kokende water toevoegt. Zet dan ook een timer zodat je precies weet wanneer de pasta gaar is.

Nadat je de pasta aan het kokende water hebt toegevoegd zul je zien dat de bubbels in het water minder worden. Zet dan het vuur zo hoog mogelijk zodat het water zo snel mogelijk weer gaat koken. 

Hoe veel pastanestjes heb je per persoon nodig?

Het kan best lastig zijn om het aantal gram pasta per persoon te bepalen. Deze hoeveelheid is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Met onze tips wordt het een stuk makkelijker om de hoeveelheid verse pasta te bepalen. 

Kijk allereerst goed op de verpakking. Bij pasta nestjes wordt namelijk vaak ei toegevoegd aan het deeg. Dit heeft als gevolg dat de pasta romiger en voedzamer is, maar ook dat het sneller vult. Hierdoor heb je dus minder pasta nodig voor een vol gevoel.

Gebruik in dat gevoel ongeveer 80 gram pasta per persoon. Als er geen ei is toegevoegd kan je wat meer pasta gebruiken, 100 gram. Ben jij een grote of een kleine eter? Dan raden we aan om het aantal gram aan te passen.

Naast dit zijn er nog een aantal factoren die meespelen bij het bepalen van de hoeveelheid pasta. Wil je precies weten hoeveel pasta je nodig hebt? Neem dan een kijkje op ons blog: hoeveel pasta per persoon. Hier gaan we dieper in op dit onderwerp.

Hoeveel water gebruik je voor het koken van pastanestjes?

Pasta koken in water is toch niet zo moeilijk? Nee dat klopt, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld met de hoeveelheid water die je gebruikt. Wij raden aan om altijd voldoende water te gebruiken om je pasta in te koken.

Hierdoor creëer je voldoende ruimte voor de pasta om te kunnen dansen. Daarnaast kan het zijn dat de hoeveelheid water na een tijdje wat minder wordt. Tijdens het gaar koken zuigt de pasta namelijk wat water op. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid water in de pan minder wordt. 

Hoeveel water moet je dan precies gebruiken? Om je te helpen hebben we een makkelijk sommetje. Door dit te gebruiken reken je uit hoeveel water je nodig hebt om pastanestjes te koken.

Gebruik ongeveer 1 liter water per 100 gram ongekookte water. Deze hoeveelheid zorgt ervoor dat de pasta kan dansen in de pan en genoeg water kan opzuigen.

Om het duidelijker te maken zullen we je een voorbeeld laten zien. Stel je voor dat je wil koken voor vier personen. Dan ziet de formule er als volgt uit: 100 gram pasta x 4 personen = 400 gram pasta. Voor 100 gram pasta heb je 1 liter water nodig, dus: 1 liter x 4 = 4 liter water. Simpel toch? 

De uitkomst van de som geeft aan hoeveel water je minimaal nodig hebt. Het is dus niet erg als je meer water gebruikt, dit beïnvloed het kookproces op geen enkele manier. Zorg er wel voor dat je niet te weinig gebruikt. 

Het enige nadeel van het koken in meer water is dat het langer nodig heeft om te koken. Als je genoeg tijd hebt maakt dit natuurlijk niet uit. Als je in tijdsnood zit raden we aan om je aan de minimale hoeveelheid (de uitkomst van de som) te houden. 

Makkelijk pastanestjes koken met een pasta pan

Het koken van pasta nestjes is een stuk makkelijker geworden sinds we gebruik maken van een pasta pan. Daarom is het de moeite waard om deze tip nog even te benoemen. We leggen de voordelen van een pasta pan aan je uit. 

In eerste instantie lijkt een pasta pan veel op een normale pan. Het grote verschil is dat een pasta pan niet uit één, maar uit twee delen bestaat. De pan zelf (de buitenkant) en een vergiet die in de pan zit. De vergiet zorgt ervoor dat je de pasta makkelijk en veilig kan afgieten. 

Zo gebruik je een pastapan:

  • Vul de pasta pan met water.
  • Zet de gevulde pasta pan op hoog vuur
  • Wacht tot het water in de pan kookt
  • Voeg de verse pasta toe aan het kokende water.
  • Kook de verse pasta volgens de kooktijd op de verpakking gaar.
  • Zodra de pasta gaar is, til je het vergiet van de pasta pan omhoog. Dit zorgt ervoor dat het water door de gaatjes terug de pan in stroomt.
  • Laat de verse pasta uitdruppelen boven de pan en voeg de verse pasta toe aan de pastasaus.

Zoals je kan lezen is het erg makkelijk om een pasta pan te gebruiken voor het koken van pasta. Een stuk makkelijker dan een normale kookpan als je het ons vraagt. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat het een stuk veiliger is. Voorkom ongelukjes in de keuken en schaf een pastapan aan.

Er zijn veel verschillende pasta pannen verkrijgbaar, zorg ervoor dat je een goede uitkiest. Welke pasta pan wij adviseren lees je in ons blog: ‘Wat is een goede pastapan’.

Mocht je meer willen weten over het gebruik van een pastapan? Neem dan een kijkje in ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan’. In dit blog vertellen we alles over het gebruik van een pasta pan.

Pastanestjes al dente koken

In Italië houden ze ervan om pasta ‘al dente’ te koken waardoor de pasta een ‘bite’ heeft. De letterlijke vertaling van ‘al dente’ betekent beetgaar. Als je pasta al dente kookt betekent dat de pasta net gaar genoeg is om te eten. 

Het klinkt misschien chique, maar pasta ‘al dente’ koken is helemaal niet moeilijk! We vertellen je graag hoe je pasta nestjes beetgaar kookt. 

Als eerste moet je erachter komen wat de kooktijd van de pasta is. Kijk goed op de verpakking van de pasta om de kooktijd te achterhalen. Als je deze weet haal je hier een minuutje af. Dit is de tijd die je nodig hebt om de pasta ‘al dente’ te koken.

Bijvoorbeeld: op de verpakking staat dat je 10 minuten nodig hebt om de pasta te koken. Kook de pasta dag 9 minuten. Door dit minuutje eraf te halen is de pasta net wat minder gaar en dus ‘al dente’.

Het allerbelangrijkste daarna is natuurlijk het proeven. Op deze manier kom je erachter of de pasta de gewenste bite heeft. Als je de pasta te hard vindt kan je ervoor kiezen om het nog een minuutje langer te koken. Proef het daarna nog een keer. Net zolang totdat  je de pasta lekker vindt. Simpel toch?

In ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’ vertellen we je meer over pasta al dente koken. Je zal zien dat pasta koken op de Italiaanse manier steeds makkelijker wordt.

Pastanestjes koken zonder dat het gaat plakken

Het koken van pasta nestjes zonder dat het aan elkaar gaat plakken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je moet alleen weten welke stappen je moet ondernemen. Er gaan allerlei wilde verhalen rondte over olijfolie toevoegen aan pasta, of pasta na het afgieten koud afspoelen. Deze verhalen mag je snel achterwege laten want ze zijn onzin. 

Onze tip is om altijd te kijken waar de pasta nestjes van gemaakt zijn. Er zit namelijk een groot verschil tussen harde en zachte durum tarwe. Pastanestjes gemaakt van harde durum tarwe hebben minder de neiging om aan elkaar te plakken. Dit komt om harde durum tarwe ervoor zorgt dat de pasta bij elkaar blijft.

Echte Italiaanse pasta herken je aan het ingrediënt harde durum tarwe. Bij goedkopere varianten zie je dat er vaker zachte durum tarwe wordt gebruikt. Al onze pasta is gemaakt van harde durum tarwe. Neem een kijkje en zoek jouw favoriete pasta uit. 

Nadat je de pasta toevoegt aan het kokende water, is het belangrijk om af en toe in de pan te roeren. Doe dit elke minuut. Op deze manier hou je de pasta in beweging en krijgt het geen kans om aan elkaar te plakken.

Ook bij het afgieten van de pasta zien we dat het vaak fout gaat. Door de pasta meteen bij de pastasaus te voegen voorkom je het aan elkaar plakken van de pasta. De pastasaus hecht namelijk aan de pasta waardoor je geen last krijgt van plakkende pasta. 

Hou deze drie punten in je achterhoofd tijdens het klaar maken van je pastagerecht. Je zal zien dat het dan niet aan elkaar plakt. Koop de juiste pasta, hou deze in beweging tijdens het koken en voeg het meteen bij de pastasaus. Zo makkelijk kan het zijn! 

Het juiste gerecht voor pastanestjes

Er zijn een aantal pasta’s die in pasta nestjes komen. Dit zijn meestal de lintpasta’s zoals tagliatelle, fettuccine en papperdelle. De lange pasta’s worden vaak verwerkt in allerlei heerlijke pastagerechten. Heb jij de pasta in huis maar weet je nog niet wat je wil maken? Neem dan een kijkje bij op onze recepten pagina en doe inspiratie op. 

Italiaanse pasta nestjes kopen

Ben je opzoek naar een de geschikte Italiaanse pasta nestjes voor jouw pastagerecht? Bekijk dan ons ruime assortiment in onze pastashop. Hier vind je niet alleen verschillende pasta nestjes, maar ook allerlei andere soorten Italiaanse pasta’s.