Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Pasta e fagioli

Pasta e Fagioli

Stap voor stap bereiden

Pasta met bruine bonen, een typisch Italiaans gerecht. Een gerecht dat bekend staat om zijn eenvoud en voortkomt uit de cucina povera. Oftewel,de Italiaanse keuken voor de normale Italiaan. Je kunt al raden dat deze pasta erg makkelijk te maken is én dat dit niks af doet van de smaak!

  1. Begin met het pureren van de bruinen bonen. Doe hiervoor de helft van de bruine bonen in een grote kom. Pureer de bruine bonen vervolgens met een staafmixer tot een glad geheel.

  2. Zet vervolgens een steelpan op het vuur en doe de een fijngesneden ui in de pan. Giet de overgebleven helft van de bruine bonen uit het blik in de steelpan en doe de bruine bonen puree erbij. Vervolgens giet je er een scheutje olijfolie overheen en roer je de olijfolie door de pan. Laat het even pruttelen en begin met het koken van de pasta.

  3. Vul een grote pan voor ongeveer 75% met water. Zet het water op het een middelhoog vuur en laat wacht tot het kookt. Voeg daarna de tubetti toe aan het kokende water. Lees goed op de verpakking hoe lang je de pasta moet koken. Alles over pasta koken lees je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo‘.

  4. Zodra de pasta gaar is kun je het afgieten. Doe de pasta gelijk na het afgieten bij de pan met het bruine bonen mengsel. Meng de bruine bonen en pasta door elkaar en laat het pruttelen.

  5. Omdat dit gerecht een soep is heb je een diep bord of kom nodig. Wij adviseren om een warm bord te gebruiken. Zo blijft het gerecht langer warm en kan je er langer van genieten. Schep de pasta e fagioli op een mooi bord.

  6. Nu het gerecht af is kun je het afmaken met mozzarella. Pak de blokjes mozzarella en leg deze bovenop de pasta e fagioli. Door de warmte van de pasta e fagioli smelt de mozzarella. Hierdoor wordt het gerecht nog lekkerder.

  7. Als laatste kun je nog wat fijn gesneden bieslook aan de pasta e fagioli toevoegen. Dit is geen must voor de smaak maar meer voor de garnering. Het oog wil ook wat natuurlijk!

  8. Serveer de pasta e fagioli en geniet van dit bijzondere gerecht. Buon appetito!

  9. Lees even verder voor meer informatie zoals wijnadvies, het koken van pasta en alle keukentools die we gebruikt hebben om dit pastagerecht te maken.

De beste pastasoort voor dit pastagerecht

Omdat dit gerecht een soep is geven we de voorkeur aan een kleine pastavorm. We hebben een aantal pastasoorten die voor de pasta e fagioli geschikt zijn, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor de tubetti. De tubetti is namelijk perfect voor dit gerecht. De soep kruipt door de holte waardoor de pasta en de soep goed samen mengen. Heerlijk!

Wil je meer weten over deze de tubetti? Lees er dan alles over op ons blog: ’Ditali, een korte en buisvormige pastasoort‘. Hier vertellen we je alles over deze pastasoort.

Wil je de tubetti zelf ook gebruiken voor een pastagerecht? Bekijk de tubetti dan in onze pastashop, bestel hem gemakkelijk online en proef hem zelf!

Wijnadvies voor pasta e fagioli

Bij deze heerlijke bruine bonen met pasta soep is het natuurlijk heerlijk om een bijpassend wijntje te drinken. Wij helpen je graag met adviseren. Voor dit authentieke Italiaanse gerecht kiezen we het liefst ook een Italiaanse wijn, een droge rode om precies te zijn.

Bestel de wijn online

Om je op weg te helpen hebben we bij 2 verschillende wijnwebshops een selectie gemaakt met de juiste wijnen voor dit pastagerecht. Door op de link te klikken kom je op de webshop uit en kun je gemakkelijk de juiste wijn uitkiezen en bestellen.

De pasta koken doe je zo

Pasta koken is niet moeilijk en deze pastasoort is redelijk snel gaar. Vaak is de pasta al binnen een minuut of 8 gaar. Dus wil je snel pasta koken? Dan is dit de juiste pastasoort om te gebruiken.

Tubetti is een pasta die makkelijk is om te koken. Het kan bijna niet misgaan. Voor de zekerheid hebben we hieronder een aantal stappen op een rijtje gezet. Hierin staan alle stappen van het gehele kookproces waardoor je precies weet hoe je de pasta het beste kunt koken.

Pasta koken in 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan.
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De pasta moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van tubetti
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip.
  4. Hou de pasta goed in beweging
    Doordat de pastasoort uit kleine buisjes bestaat, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. De tubeti heeft een korte kooktijd van een paar minuten dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
  5. Proef de pasta voor het afgieten
    Om erachter te komen of de pasta goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen.
  6. Doe de pasta gelijk bij de pastasaus
    De kans dat pasta aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je het gelijk aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta!

Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog:’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.

Alle keukentools

Om deze pasta e fagioli te maken heb je een aantal keukentools nodig. Schrik niet want het zijn de normale dingen zoals een pan, een lepel, snijplak etc. Maar omdat we je een duidelijk overzicht willen geven van de keukentools die nodig hebt, hebben we hieronder alle tools op een rijtje gezet.

Wokpan

Gebruik voor dit pastarecept een steelpan die groot genoeg is. Het hoef natuurlijk niet de grootste steelpan te zijn maar een steelpan van middelmatige grootte is goed genoeg. Heb je nog geen wokpan in huis? Neem dan een kijkje bij bijvoorbeeld bol.com voor een goedkope maar goede wokpan. Klik op de link hieronder en zoek een mooie wokpan uit.

Pastapan

Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Met een pastapan kook je de pasta makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens! Wil je meer weten over waarom je een pasta pan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten. Heb je nog geen pastapan in huis? Bekijk hier betaalbare maar goede pastapannen.

Flesje met schenktuit

Olijfolie gebruik je bij een heleboel pastagerecht. Niet alleen bij pastagerechten trouwens! Daarom is het handig om een flesje met schenktuit te gebruiken zodat je altijd olijfolie klaar hebt staan. Het flesje hoeft niet groot te zijn maar moet wel een goede schenktuit hebben.

Snijplank

Een snijplank heb je nodig om alles op fijn te snijden te snijden. Een goede snijplank van hout is het beste in onze ogen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een snijplank van plastic, maar onze voorkeur ligt bij een houten snijplank.

Een staafmixer

Om de bruinen bonen van de pasta e fagioli te pureren hebben we gebruik gemaakt van een staafmixer. Dit hoeft geen dure te zijn, maar wel een die alle bruine bonen fijn kan malen. Hier vind je meer dan genoeg goedkope staafmixers die hun werk goed genoeg doen.

Pastaborden

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke keukentool die we voor dit gerecht gebruiken zijn natuurlijk de pastaborden. De pasta e fagioli dient natuurlijk geserveerd te worden in mooie pastaborden. Omdat er zo ontzettend veel pasta borden te krijgen zijn kun je hier een kijkje nemen en zelf een mooi setje pastaborden uitkiezen.

Dit heb je nodig:
  1. 250 gram bruine bonen uit blik (borlotti bonen)

  2. Tubetti pasta van Rustichella

  3. 2 uien

  4. Olijfolie

  5. 200 gram mozzarella

  6. Fijngesneden bieslook