Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Reginette, een veelzijdige korte pastasoort

Reginette is een bijzondere pasta die verschillende namen heeft. Deze pasta wordt ook wel Mafaldine of Mafalda genoemd. De reden voor deze vele namen komt door een bijzonder verhaal. Je leest hier alles over. 

Reginette van Sgambaro

Wat is Reginette? 

Reginette is een bijzondere pastasoort. Het is een pasta die je waarschijnlijk nog niet vaak bent tegengekomen. De R=reginette zijn lange, platte rechthoeken met een geribbeld randje. Van deze pasta heb je een korte en een lange versie. Reginette is een Italiaans woord. Het betekent kleine koninginnen in het Nederlands.

Hoe wordt Reginette het gemaakt? 

Net als de meeste pasta soorten bestaat Reginette uit durum tarwe en water. Eigenlijk worden bijna alle soorten pasta van deze twee ingrediënten gemaakt. Zo ook de reginette.

Deze ingrediënten worden samen gekneed totdat er een deegbal ontstaat. Deze deegbal heet het pastadeeg. Dit is de basis waarvan de reginette gemaakt worden. Dit deeg gaat door de bronzenmal waardoor de pasta zijn vorm krijgt. Hierna hoeft de pasta alleen maar te drogen en is het klaar voor gebruik! 

Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?

Recepten voor Reginette 

De speciale vorm van de reginette zout er voor dat deze soort pasta voor meerdere type gerechten  te gebruiken is. Door de vorm van de pasta kan de saus lastig van de pasta afgeleiden. Dit zorgt ervoor dat de saus en pasta goed samenkomen. Wat natuurlijk alleen maar extra lekker is!

De pasta wordt vaak gecombineerd met speciale, delicate sauzen. De ingrediënten bestaan vaak uit garnalen en tomaten. Een heerlijk recept om te combineren met Reginette is de pasta garnaal.

Doordat de reginette een korte pastavorm is, is hij ook uitermate geschikt voor pastasalades. Voor een pastasalade kun je vaak het beste kiezen voor een korte pastavorm. De reginette is een pastavorm die kort is en is ook nog een heel erg leuk om te zien. Wat ons betreft is de reginette dus de ideale soort pasta voor een pastasalade.

Hoe lang moet je Reginette koken?

De gemiddelde kooktijd voor Reginette is 8 minuten. Dit betekent dat je de Reginette in 8 minuten gaar kookt. Kijk altijd goed op de verpakking om de exacte kooktijd van de pasta te weten. Daarnaast willen we je nog een handige tip geven. Als je de reginette 8 minuten gaar hebt gekookt, proef dan altijd even voordat je de pasta gaat afgieten. Zo proef je meteen of de pasta gaar genoeg is. 

Je kunt de pasta goed doorkoken zodat hij wat zachter is om te eten. Maar je kunt er ook voor kiezen om de reginette al dente te koken. Dit betekend simpel gezegd dat je pasta nog wat harder en net wat minder gaar is. De reginette heeft hierdoor nog een ‘bite’. In Italië koken ze eigenlijk alle pasta al dente. Wil je precies weten hoe je dit moet doen? Je leest er alles over op ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo‘.  

Hoe moet je Reginette koken?

Reginette koken is niet moeilijk en deze pastasoort redelijk snel gaar. Vaak is de pasta binnen 8 minuten gaar. Dus wil je redelijk snel pasta koken? Dan is dit de juiste pastasoort om te gebruiken.

Pasta koken doe je in een aantal simpele stappen. Als je je aan deze stappen houdt, zul je zien dat de pasta altijd precies goed is.

Reginette kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan 
  De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De Reginette moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de Reginette.Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wanneer je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
 2. Doe wat zout in het water
  Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden!Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van Reginette 
  Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het veel makkelijker om de pasta in beweging te houden, hier lees je meer over bij onze volgende tip.
 4. Hou de Reginette goed in beweging
  Reginette heeft net als elke pasta nog weleens de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dat doe je door de pasta in beweging te houden. Zorg ervoor dat je elke minuut door de pan roert om de Reginette in beweging te houden. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
 5. Proef de Reginette voor het afgieten
  Om erachter te komen of de Reginette goed gaar is kan je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kan je nog meer zout naar smaak toevoegen.
 6. Voeg de Reginette gelijk bij de pastasaus
  De kans dat Reginette aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je het gelijk aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta!

Hoeveel Reginette heb je nodig per persoon? 

Het aantal gram Reginette je nodig hebt voor je pastagerecht is afhankelijk van het recept dat je wil maken. Over het algemeen houden wij de regel vast van 100 gram pasta per persoon bij een standaard saus. Als je gaat voor een stevige, goed gevulde saus, dan raden wij aan om te gaan voor 80 gram per persoon.

Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid pasta te kiezen? Wij hebben er een uitgebreid blog over geschreven. Alles over de hoeveelheid pasta per persoon lees je in ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon’.

Het verhaal van prinses Mafalda 

In Italië werd in 1902 prinses Mafalda van Savoye geboren. Zij was de twee dochter van koning Victor Emmanuel III van Italië. Toen zij werd geboren werd een pasta gemaakt op de gelegenheid te vieren.

Later trouwde ze met een Duits prins genaamd Phillip van Hesse. Hij was een nazi die bemiddelde tussen de facistische overheid in Italië en de overheid van Duitsland. Helaas ging er een gerucht rond dat prinses Mafalda een dubbelrol speelde wat haar een bedreiging maakte voor het Duitse rijk. 

Mafalda werd opgepakt door de Gestapo en werd naar een concentratiekamp gestuurd in Berlijn. Hier is ze helaas overleden. Mafalda van Sovaye werd in 1995 het gezicht van een postzegel en wordt nu nog herdacht door de pasta. 

Niemand weet natuurlijk of dit verhaal waarheid is. Maar een beetje mysterie rondom de reginette kan ook geen kwaad natuurlijk!

Waar komt Reginette vandaan?

Oorspronkelijk komt Reginette uit de regio van Napels. Tegenwoordig is de pasta in heel Italië erg populair en zelf buiten Italië leren steeds meer mensen de reginette kennen.

Italiaanse Reginette kopen

Ben je benieuwd geworden naar deze pastasoort of heb je zin in een heerlijk bordje pasta? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Reginette en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop. We importeren de pasta zelf uit Italie, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!