Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Volkoren ditali, een korte en buisvormige pastasoort

Volkoren Ditali is een echte alleskunner. Deze korte pasta is namelijk geschikt voor pastagerechten, maar ook voor in soep. Genoeg reden om hem eens te proberen! Lees alles over deze pastasoort in dit blog 

Volkoren ditali

Wat is volkoren ditali? 

Ditali is een pastavorm die eruit ziet als hele kleine buisjes. De pastasoort zie je ook weleens verschijnen onder de naam tubetti. Deze pasta soorten hebben namelijk zo goed als dezelfde vorm. 

De namen in de Italiaanse pasta wereld kunnen nogal verwarrend zijn. Er zijn veel pastavormen en er is geen officiële norm die de pastamakers moeten volgen. Dit heeft als gevolg dat dezelfde soort pasta bij de ene leverancier anders heet dan bij de andere.

De leverancier bepaalt dus de naam die ze pasta geven. De buisjes van deze vormen hebben een holle inhoud, waardoor de saus of soep in de buisjes gaat zitten. Dit maakt het gerecht extra lekker!

De pastasoort Tubetti

Hoe wordt volkoren Ditali gemaakt? 

Ditali wordt net als de meeste pasta gemaakt van twee ingrediënten, namelijk volkoren durum tarwe en water. Deze ingrediënten worden samen gekneed tot pastadeeg.

Daarna gaat het deeg door een bronzenmal, zo ontstaat de vorm van ditali. Na dit proces hoeft de volkoren ditali alleen nog te drogen, waarna het verpakt wordt. Wil je nou precies weten hoe pasta gemaakt wordt? Lees er dan meer over op ons blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt‘.

In de volkoren durum tarwe wordt de hele graankorrel gebruikt. Dit betekent dat de pasta gezonder is omdat er meer vezels in zitten vergeleken met niet volkoren pasta.

Meer over volkoren pasta en de voedingswaarde hiervan lees je in ons blog ‘De voedingswaarde van volkoren pasta (per 100 gram)’. 

Recepten met volkoren ditali

Zoals eerder benoemd is volkoren ditali ideaal voor pasta en soepgerechten. Het geeft elke soort soep een extra ‘bite’ en kan een afwisseling zijn voor de standaard vermicelli. In Italië wordt het vaak gebruik in traditionele bonensoep. 

Daarnaast heeft ditali een ideale vorm voor pastasalades. Je kunt er dan voor kiezen om de ditali ‘al dente’ te koken. Hierdoor heeft de ditali een extra bite wat erg lekker is bij een pastasalade. Hoe je pasta het beste al dente kunt koken lees je in ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo!’.

Hoe moet je volkoren ditali koken?

Ditali koken is niet moeilijk en deze pastasoort redelijk snel gaar. Vaak is de pasta binnen een paar minuten gaar. Dus wil je redelijk snel pasta koken? Dan is dit de juiste pastasoort om te gebruiken.

Pasta koken doe je in een aantal simpele stappen. Als je je aan deze stappen houdt, zul je zien dat de pasta altijd precies goed is.

Ditali kook je in de volgende 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan
    Pak een grote pan om de volkoren ditali in te koken, hoe groter hoe beter. De volkoren ditali moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de volkoren ditali aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
  2. Doe zout in het water
    Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat alle smaken in een gerecht een extra boost krijgen. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van volkoren ditali
    Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
  4. Hou de volkoren ditali goed in beweging
    Net als elke pasta heeft volkoren ditali de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de volkoren ditali voldoende in beweging.
  5. Proef de volkoren ditali voor het afgieten
    Wil je weten of de volkoren ditali goed is, dan is het verstandig om de volkoren ditali te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer iets te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt toegevoegd. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
  6. Voeg de volkoren ditali gelijk bij de pastasaus
    In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de volkoren ditali aan elkaar gaat plakken. Een goede tip die we je nog graag meegeven! Wil je nooit meer last hebben van plakkende pasta? In het blog:’Zo voorkom je plakkende pasta‘ lees je alles over het voorkomen van plakkende pasta.

Hoe lang moet je volkoren ditali koken? 

De kooktijd voor volkoren ditali of tubetti is ongeveer 7 minuten. We adviseren je om voor je precieze kooktijd altijd goed op de verpakking te kijken.

Wanneer je ervoor kiest om de pasta te verwerken in een soep raden wij aan om de pasta ‘al dente’ te koken. In dit geval kook je pasta een minuutje korter. Dit zorgt voor een extra knapperigheid in de soep. Hoe je dit het beste kan doen lees je in ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’.

Hoeveel ditali moet je per persoon koken?

Dit hangt af van het recept dat je wil maken. Heb je een goed gevuld recept, gebruik dan niet te veel pasta! Wij houden de regel van 80 gram per persoon aan. Voor de meeste recepten kan je het best 100 gram per persoon gebruiken.

Als je de ditali gebruikt voor een soep kan je op gevoel bepalen hoeveel je in de soep wil verwerken. Wil je meer lezen over de hoeveel van pasta kiezen? Wij hebben er een uitgebreid blog over geschreven, alles lees je in ‘’Hoeveel pasta kook je per persoon’’. 

Vind je het lastig om de juiste hoeveel pasta te bepalen? Met ons blog ”hoeveel pasta kook je per persoon” is dit voortaan geen probleem meer! Hierin vertellen we je alles over de hoeveelheid pasta per persoon en omschrijven we verschillende situaties. Hierdoor weet je in elke situatie hoeveel pasta je per persoon moet koken.

Waar komt ditali vandaan?

De bruinachtige vorm vind zijn oorsprong in het zuiden van Italië, vooral in Campania. In Calabrië en Sicilië wordt het vaak gebruikt in soepen. Ook in het Noorden is de pastavorm erg populair en gebruiken ze het vaak in een traditionele bonensoep.  

Italiaanse ditali kopen

Wil je ditali na het lezen van dit blog zelf uitproberen? Maak er een heerlijk bordje pasta of soep mee. Bij ons ben je aan het juist adres want ditali, tubetti en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop. We importeren de pasta zelf uit Italië, voor de beste kwaliteit. Neem een kijk je in onze webshop.