Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Wat is de kooktijd van vlinderpasta?

De kooktijd van vlinderpasta is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoe lang, dik en groot de pasta is. Over het algemeen duurt het langer om een dikke pasta te koken dan een dunne pasta. Maar wat is dus de kooktijd van vlinderpasta? 

Wat is de kooktijd van Vlinderpasta?

De kooktijd van vlinderpasta

De gemiddelde kooktijd van farfalle is 9 minuten. Deze tijd gaat in vanaf het moment dat de pasta het kokende water bereikt. Je kunt het beste een kookwekker gebruiken om deze tijd bij te houden. Zo weet je precies wanneer de 9 minuten voorbij zijn. 

Hoe kook je vlinderpasta?

Om de vlinderpasta goed te koken is het belangrijk dat je het in de juiste hoeveelheid water kookt. Wij houden minimaal 1 liter voor elke 100 gram vlinder pasta aan. Daarnaast is het van belang om genoeg zout in het water te doen. Dit geeft heel je pasta gerecht namelijk nog meer smaak. Nog meer tips over pasta koken? Je leest er alles over in ons blog ‘Zo kook je vlinder pasta’. 

Het proeven van vlinderpasta

Nadat de aangegeven kooktijd erop zit, hoef je nog maar één ding te doen: proeven! Het is erg belangrijk om te proeven of je de vlinderpasta gaar genoeg vindt. Als dit namelijk niet zo is dan kan je ervoor kiezen om de pasta wat langer door te koken. Ons advies is daarom om altijd goed te proeven voordat je de vlinderpasta afgiet.

Het proces

Is de vlinderpasta gaar genoeg? Dan is het tijd om het bij de saus te voegen. Door de pasta gelijk bij de saus te voegen hecht de saus namelijk aan de pasta.

Hierdoor worden de pasta en de saus één geheel wat het gerecht nog lekkerder maakt! Daarnaast zorgt het ervoor dat de pasta niet aan elkaar plakt. Wil je nog meer handige pasta tips hierover? Lees er alles over in ons blog ‘Zo voorkom je plakkende pasta‘. 

Vlinderpasta al dente koken

In Italië houden ze van een bite en koken ze pasta eigenlijk altijd ‘al dente’. Dit geldt ook voor de vlinder pasta, of farfalle zoals ze het in Italië noemen. De letterlijke vertaling van ‘al dente’ is beetgaar. Dit houdt in dat de pasta net gaar genoeg is om te eten. Deze Italiaanse traditie is niet moeilijk om onder de knie te krijgen. Je moet alleen weten wat je moet doen. 

We vertellen je graag hoe je vlinder pasta beetgaar kookt. De eerste stap is erachter komen wat de kooktijd is van de vlinder pasta. Kijk goed op de verpakking en haal een minuutje van de tijd af. Zoveel tijd heb je nodig om vlinder pasta ‘al dente’ te koken. Bijvoorbeeld: er staat op de verpakking van vlinder pasta dat je de pasta in 10 minuten gaar kookt, kook de vlinderpasta dan 9 minuten. Door dit te doen kook je de vlinder pasta net wat minder gaar, en dus ‘al dente’. 

Proef vooral voordat je de vlinderpasta afgiet. Zo kom je erachter of de vlinder pasta de gewenste bite heeft. Vind je de pasta te hard? Kook het dan een minuutje langer en proef het daarna nog een keer. Net zolang totdat jij het lekker vindt. Makkelijk toch? 

In ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’ vertellen we je meer over pasta al dente koken. Je zal zien dat pasta koken op de Italiaanse manier steeds makkelijker wordt.

Makkelijk vlinderpasta koken met een pastapan

Onze wereld is veranderd sinds we een pastapan gebruiken om pasta in te koken.  Het koken van pasta is een stuk makkelijker en leuker geworden. Om deze reden willen je nog even deze tip meegeven. We leggen je hieronder de voordelen die we tot nu toe hebben ondervonden. 

Eigenlijk werkt een pastapan bij hetzelfde als een normale pan. Het grote verschil is dat een pastapan uit twee delen bestaat. De pan zelf, en een soort vergiet die je in de pan hangt. Met het vergiet kan je de volkoren pasta erg makkelijk afgieten. 

Een pastapan gebruik je als volgt:

  1. Vul de pastapan met water.
  2. Zet de gevulde pastapan op hoog vuur
  3. Wacht tot het water in de pan kookt
  4. Voeg de vlinder pasta toe aan het kokende water.
  5. Kook de vlinder pasta volgens de kooktijd op de verpakking gaar.
  6. Zodra de vlinder pasta gaar is, til je het vergiet van de pastapan omhoog. Dit zorgt ervoor dat het water door de gaatjes terug de pan in stroomt.
  7. Laat de vlinder pasta uitdruppelen boven de pan en voeg de volkoren pasta toe aan de pastasaus. 

Zoals je kan lezen gaat het afgieten van de pasta een stuk makkelijker dan met een normale pan! Het is niet alleen makkelijker, maar ook een stuk veiliger. Volgens ons is een pastapan onmisbaar in de keuken van een elke pastaliefhebber. Er zijn veel verschillende pastapannen verkrijgbaar, zorg ervoor dat je een goede uitkiest. Welke pasta pan wij adviseren lees je in ons blog: ‘Wat is een goede pastapan’. 

Mocht je meer willen weten over het gebruik van een pastapan, neem dan een kijkje in ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan’. Hier gaan we dieper in op alle aspecten van het gebruik van een pastapan.

Recepten

Zin gekregen in een bordje met vlinder pasta? Dat kunnen we ons goed voorstellen! Op onze recepten pagina vind je allerlei recepten die heerlijk zijn met vlinder pasta. Onze chef heeft recepten samengesteld met vlees, vis en veel groenten. Daarnaast vind je er natuurlijk de Italiaanse klassieke recepten! Doe inspiratie op via onze receptenpagina.