Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Zo kook je vlinder pasta (6 handige tips)

Vlinder pasta, ook wel farfalle genoemd in Italië. Het is niet voor niks dat veel mensen in Nederland deze pasta vlinderpasta noemen. De pasta lijkt niet alleen op een vlinder, maar betekent ook vlinder in het Italiaans. Los van het feit dat deze pasta erg populairs, hoe kook je de vlinder pasta eigenlijk? We gaan je er alles over uitleggen. 

 

Vlinderpasta koken

Hoe moet je vlinderpasta koken?

Het zal je waarschijnlijk niet verrassen, maar vlinderpasta kook je in kokend water. Het kokende water zorgt ervoor dat de pasta gaar en zacht kookt. Om te beginnen vul je een grote pan met water. Deze breng je vervolgens aan de kook en daarna voeg je de pasta toe.

Door goed op de verpakking van de vlinderpasta te kijken achterhaal je de kook tijd van de pasta. Hou deze tijd aan  want hiermee kook je de pasta precies gaar. Giet de pasta daarna af en voeg het bij de pastasaus. 

Simpel toch? Maar hier blijft het niet bij, er is veel meer te vertellen over het koken van vlinder pasta. Na onze ervaring met vlinder pasta koken hebben we een aantal tips die we je graag willen meegeven. De zes belangrijkste tips hebben we hieronder voor je opgesomd. 

Vlinderpasta kooktip #1: Gebruik een grote pan

Voor het koken van de pasta heb je een grote pan nodig. Onze tip is om altijd een grote pan te gebruiken. Kies de grootste pan die je hebt staan. Dit om de simpele reden: de pasta kan dan voldoende bewegen. Dit voorkomt het tegen elkaar plakken van de pasta. Want plakkende pasta is nooit fijn. 

De meest ideale pan om pasta in te koken is een pastapan. Deze pan is speciaal ontworpen voor het koken van pasta, en dat merk je! Een pastapan heeft talloze voordelen en is niet alleen makkelijk, maar ook erg veilig. Je kunt de vlinderpasta namelijk koken en daarna meteen afgieten door de handige inzet die in de pan zit. Zo voorkom je dat het kokende water gaat spetteren. Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan

Nog even over het koken van de vlinderpasta. Vul de grote pan altijd voor ongeveer 75% met water. Gebruik bij voorkeur warm water, hierdoor bespaar je tijd. Een handige tip is om een waterkoker te gebruiken waardoor het water alvast kookt. Zet de pan daarna op het vuur en laat het water koken.

Vlinderpasta kooktip #2: Doe wat zout in het kookwater

Veel mensen koken vlinderpasta zonder zout in het water te doen, zonde! Het lijkt een kleine stap, maar wat zout geeft de pasta zoveel meer smaak. Het zorgt er voor dat alle smaken een boost krijgen en daardoor sterker naar voren komen. Kortom: het maakt heel je pastagerecht veel lekkerder! Wij zien geen reden om het niet uit te proberen. 

Als je deze tip toepast is er wel één ding belangrijk om rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je niet te veel zout gebruikt. Dit kan er voor zorgen dat je gerecht te zout wordt en dat is natuurlijk niet lekker.

Om te voorkomen dat je te veel of juist te weinig zout gebruikt hebben we een ezelsbruggetje voor je. Voeg ongeveer 10 gram zout toe per 3 liter water toe. Volgens ons is dat de ideale hoeveelheid voor een smakelijk bord volkoren pasta. 

We hebben je hier boven kort verteld over het effect van zout in je pastagerecht. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan ons blog ‘Pasta koken met of zonder zout?’ En leer meer over dit onderwerp.

Vlinderpasta kooktip #3: Gebruik geen deksel tijdens het koken

Ben jij gewend om pasta met een deksel te koken? Doe dat dan vanaf nu niet meer. Zonder een deksel kook je de vlinder pasta namelijk een stuk makkelijker. Door geen deksel te gebruiken voor het koken van vlinderpasta, voorkom je dat het water gaat schuimen. Gewoon weg laten dus! 

Schuim op het water is erg vervelend. Misschien vraag je je af hoe dat er op komt. We zullen je uitleggen hoe dit gebeurt: pasta bevat zetmeel en eiwit, tijdens het koken lost een gedeelte hiervan op. Dit zorgt ervoor dat het water gaat schuimen. Door een deksel op de pan te zetten vererger je dit proces. Ons advies is daarom simpel: laat de deksel weg en roer af een toe in de pan met vlinder pasta. 

Vlinderpasta kooktip #4: Hou de pasta in beweging

Helaas heeft net als elke pasta heeft ook vlinderpasta ook de neiging om elkaar te gaan plakken. Dat wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Dit doe je het beste door de vlinderpasta in beweging te houden tijdens het koken. Roer met een spaghettilepel elke minuut goed door de pan en je zal zien dat de vlinderpasta de kans niet krijgt om aan elkaar te plakken.

Wij hebben net als veel Nederlanders een hekel aan plakkende pasta. Het is één van de grootste irritatie punten die we tegen komen tijdens het koken van pasta. Heb jij hier ook weleens last van? Alle tips om plakkende pasta te voorkomen lees je in ons blog: ‘Zo voorkom je plakkende pasta‘. 

Zoals eerder benoemd is het roeren in de pan heel belangrijk om de pasta niet aan elkaar te laten plakken. Het roeren kan je in ogen het beste doen met een spaghetti lepel. Ook als je een andere pastasoort, zoals vlinderpasta, gebruikt is deze lepel super handig. Je kan het namelijk voor alle pasta soorten gebruiken. 

Daarnaast is de lepel speciaal ontwikkelt om in de pan te roeren en pasta op te scheppen. Voor de echte pastaliefhebber is een spaghetti lepel een must-have in de keuken. Investeer in een goede spaghetti lepel en gegarandeerd dat je nooit meer anders wil! Hier lees je alles over een spaghetti lepel gebruiken.

Vlinderpasta kooktip #5: Proef de pasta voor het afgieten

Als jij vaak in de keuken staat weet je dat proeven een heel belangrijk onderdeel is van koken. Dit geldt ook voor het koken van vlinder pasta. Zodra je de vlinder  pasta gekookt hebt, proef dan even of je de vlinder pasta gaar genoeg vindt. Doe dit ongeveer 1 minuut voordat je de volkoren pasta wil gaan afgieten. 

Het proeven van de volkoren pasta heeft twee grote voordelen:

  1. Je proeft of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Door te proeven kom je erachter of je pasta water genoeg zout bevat.Merk je dat er te weinig zout in het water zit? Voeg dan alsnog wat zout toe aan het water. Wanneer de vlinder pasta al gaar gekookt is, en je merkt dan pas dat er te weinig zout in het water zit, giet de pasta dan gewoon af. Je kan er in dit geval voor kiezen om nog wat zout aan de pastasaus toe te voegen.
  2. Je komt erachter of de vlinder pasta gaar genoeg is. Door te proeven merk je al snel of de vlinder pasta gaar genoeg is om te eten.Sommige mensen houden van een extra gaar gekookte pasta en andere mensen meer van ‘bite’. Deze pasta noemen we ‘al dente’. De pasta is in dit geval net gaar genoeg om te koken. In Italië koken ze pasta altijd op deze manier. Hoe je zelf pasta al dente kookt lees je in ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’.

Nogmaals, vlinderpasta proeven voor het afgieten is erg belangrijk. De vlinder pasta speelt namelijk de hoofdrol in jouw pastagerecht. Het is zonde om deze niet naar je smaak te koken. Een overgare pasta of een ongekookte pasta kan namelijk je gerecht flink verpesten. Altijd proeven dus! 

Vlinderpasta kooktip #6: Voeg de pasta gelijk bij de pastasaus

Serveer jij de pasta en pastasaus apart of meng je het door elkaar? Onze laatste tip is om de vlinderpasta gelijk bij de pastasaus te voegen. Dit heeft verschillende redenen die we je graag uitleggen. 

Door de vlinderpasta gelijk bij de pastasaus te voegen maak je de kans kleiner dat de vlinder pasta na het afgieten aan elkaar plakt. 

In Italië doen ze dit altijd en zul je daarom nooit losse pasta met losse pastasaus geserveerd zien. Dit is ook de reden waarom ze in Italië nooit last hebben van plakkende pasta. Daarnaast mengt de pasta goed met de saus, waardoor het gerecht één geheel wordt. Extra lekker als je het ons vraagt! 

Probeer het zelf een keer uit en je zal zien dat het koken van volkoren pasta een stuk prettiger wordt.

Hoeveel vlinderpasta heb je per persoon nodig?

Het kan best lastig zijn om de hoeveelheid pasta per persoon te bepalen. Dit is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. We leggen je hieronder kort en bondig uit hoe je de hoeveel volkeren pasta kan bepalen. Mocht je er nog meer over willen weten, dan verwijzen we je graag door naar ons blog: hoeveel pasta per persoon.

Een voorbeeld hiervan is de pasta saus die je bij de vlinder pasta maakt. Maak je bijvoorbeeld een goed gevulde saus met veel vlees en groenten? Dan heb je waarschijnlijk wat minder pasta per persoon nodig dan bij een lichte saus. 

We hanteren over het algemeen een vuistregel van 100 gram pasta per persoon. Het kan natuurlijk dat je een grote of een kleine eter bent, dan raden we aan om het aantal gram hier op af te stemmen. 

Natuurlijk zijn er nog meer factoren die meespelen bij het bepalen van de hoeveelheid pasta. Wil je precies weten hoeveel volkoren pasta je nodig hebt? Neem dan een kijk bij ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?‘ Hier gaan we dieper in op dit onderwerp. 

In hoeveel water kook je de vlinderpasta?

Wij raden altijd aan om  altijd ruim voldoende water te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de vlinderpasta kan dansen in de pan, en daardoor niet aan elkaar plakt. Vaak merk je dat de hoeveelheid water een stuk minder is geworden na het gaar koken van de pasta. Dit komt omdat de pasta het water opzuigt om zacht en gaar te worden.   

Om het makkelijk te maken hebben we een handig rekensommetje. Gebruik ongeveer 1 liter water per 100 gram ongekookte pasta. Door deze hoeveelheid aan te houden kan de vlinder pasta dansen in de pan en genoeg water opzuigen. 

We zullen het sommetje verduidelijken met voorbeeld. Wil je pasta koken voor vier personen? Dan ziet de formule er als volgt uit: 100 gram vlinder pasta x 4 personen = 400 gram vlinder pasta. Per 100 gram gebruiken we 1 liter water, dus 1 liter x 4 = 4 liter water. Makkelijk toch? 

Dit sommetje laat zien hoeveel water je minimaal nodig hebt. Zorg er dus voor dat je niet te weinig water pakt. Het maakt niks uit als je meer water gebruikt, dit beïnvloed het kookproces van de vlinderpasta namelijk niet. 

Het gebruiken van meer water heeft wel een klein nadeel: het duurt wat langer voordat het water kookt. Mocht je genoeg tijd hebben maakt dit natuurlijk niks uit. Als je wat minder tijd hebt raden we aan om wel de minimale hoeveelheid aan te houden.

Makkelijk vlinderpasta koken met een pastapan

Sinds wij een pastapan gebruiken, kunnen we het koken van pasta niet meer anders voorstellen. Het koken van pasta is een stuk makkelijker geworden. Daarom vinden we het extra belangrijk om deze tip nog even te benoemen. We leggen je hieronder de voordelen die we tot nu toe hebben ondervonden. 

Eigenlijk werkt een pastapan bij hetzelfde als een normale pan. Het grote verschil is dat een pastapan uit twee delen bestaat. De pan zelf, en een soort vergiet die je in de pan hangt. Met het vergiet kan je de volkoren pasta erg makkelijk afgieten. 

Een pastapan gebruik je als volgt:

  1. Vul de pastapan met water.
  2. Zet de gevulde pastapan op hoog vuur
  3. Wacht tot het water in de pan kookt
  4. Voeg de vlinder pasta toe aan het kokende water.
  5. Kook de vlinder pasta volgens de kooktijd op de verpakking gaar.
  6. Zodra de vlinder pasta gaar is, til je het vergiet van de pastapan omhoog. Dit zorgt ervoor dat het water door de gaatjes terug de pan in stroomt.
  7. Laat de vlinder pasta uitdruppelen boven de pan en voeg de volkoren pasta toe aan de pastasaus. 

Zoals je kan lezen gaat het afgieten van de pasta een stuk makkelijker dan met een normale pan! Het is niet alleen makkelijker, maar ook een stuk veiliger. Volgens ons is een pastapan onmisbaar in de keuken van een elke pastaliefhebber. Tognana Pastapan van de Lidl review.

Er zijn veel verschillende pastapannen verkrijgbaar, zorg ervoor dat je een goede uitkiest. Welke pasta pan wij adviseren lees je in ons blog: ‘Wat is een goede pastapan’. Ook hebben we een review geschreven over de pastapan van de Lidl, handig in gebruik en voordelig!

Mocht je meer willen weten over het gebruik van een pastapan, neem dan een kijkje in ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan’. Hier gaan we dieper in op alle aspecten van het gebruik van een pastapan.

Vlinderpasta al dente koken

In Italië houden ze van een bite en koken ze pasta eigenlijk altijd ‘al dente’. Dit geldt ook voor de vlinder pasta, of farfalle zoals ze het in Italië noemen. De letterlijke vertaling van ‘al dente’ is beetgaar. Dit houdt in dat de pasta net gaar genoeg is om te eten. Deze Italiaanse traditie is niet moeilijk om onder de knie te krijgen. Je moet alleen weten wat je moet doen. 

We vertellen je graag hoe je vlinderpasta beetgaar kookt. De eerste stap is erachter komen wat de kooktijd is van de vlinder pasta. Kijk goed op de verpakking en haal een minuutje van de tijd af. Zoveel tijd heb je nodig om vlinder pasta ‘al dente’ te koken.

Bijvoorbeeld: er staat op de verpakking van vlinderpasta dat je de pasta in 10 minuten gaar kookt, kook de vlinder pasta dan 9 minuten. Door dit te doen kook je de vlinderpasta net wat minder gaar, en dus ‘al dente’. 

Proef vooral voordat je de vlinderpasta afgiet. Zo kom je erachter of de vlinderpasta de gewenste bite heeft. Vind je de pasta te hard? Kook het dan een minuutje langer en proef het daarna nog een keer. Net zolang totdat jij het lekker vindt. Makkelijk toch? 

In ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’ vertellen we je meer over pasta al dente koken. Je zal zien dat pasta koken op de Italiaanse manier steeds makkelijker wordt. 

Meer informatie over vlinderpasta

We hebben je in deze tekst handige tips gegeven over vlinder pasta, samen met een hoop informatie over deze pasta soort. Toch is er nog meer over te vertellen, bijvoorbeeld over de kook tijd van vlinder pasta. Lees hier alles over in ons blog: wat is de kook tijd van vlinder pasta. (blog linken)

Vlinderpasta koken

We kunnen het ons goed voorstellen dat je trek hebt gekregen na het lezen van deze tekst. Wil je zelf een keer vlinderpasta uitproberen? We hebben een hoop aanbod in onze pastashop. Hier vind je vlinder pasta van Italiaanse kwaliteit.

Ook nog op zoek naar een lekker recept waarin je de pasta kan verwerken? Kijk dan op onze recepten pagina