Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Wordt spaghetti carbonara met room gemaakt?

Spaghetti carbonara, waarschijnlijk een van je favoriete pastagerechten. Toch is er vaak verwarring of je wel of geen room moet gebruiken om deze klassieker klaar te maken. We vertellen je hoe ze spaghetti carbonara in Italië maken zodat je precies weet hoe je dit pastagerecht op de originele manier kunt maken. 

Wordt spaghetti carbonara met room gemaakt?

Is spaghetti carbonara met room?

Spaghetti carbonara wordt gemaakt zonder room. Room is geen ingrediënt voor spaghetti carbonara. Tenminste als je het op de manier wilt maken zoals ze dat dat in Italië doen. Je mag natuurlijk zelf bepalen wat je erin doet, maar volgens de Italianen mag je het dan geen ‘spaghetti carbonara’ meer noemen. 

Natuurlijk moet je de spaghetti carbonara maken zoals je het zelf lekker vindt. Er is geen goed of slecht. Alleen het klassieke spaghetti carbonara recept en alternatieven daarvan.

De ingrediënten van spaghetti carbonara

Er zijn maar een paar ingrediënten nodig om spaghetti carbonara te maken zoals ze dit in Italië doen. Spaghetti, guanciale, verse eieren, Pecorino Romano is alles wat je nodig hebt voor deze klassieker.

Zoals we eerder hebben gezegd hoort room niet in dit rijtje thuis. Room wordt vaak toegevoegd voor extra smaak en smeuïgheid in het recept. Maar dit is absoluut niet nodig. 

De smeuïgheid kun je ook krijgen door een beetje kookwater op de juiste manier te gebruiken. Omdat we niet te diep willen ingaan op het originele spaghetti carbonara recept, houden we het hier kort en bondig. We je wel meer lezen over hoe je spaghetti carbonara op z’n Italiaans maakt? Bekijk dan ons spaghetti carbonara recept

Wil je meer lezen over de ingrediënten in spaghetti carbonara? Lees dan ons blog: ‘de ingrediënten van spaghetti carbonara‘ 

Verschil spaghetti carbonara met of zonder room

Toch lees je in een hele hoop recepten dat er room of slagroom aan het gerecht worden toegevoegd. Dit wordt gedaan om het gerecht wat romiger te maken. Dit is volgens ons helemaal niet nodig. Als je je aan het traditionele recept houdt dan zul je zien dat het gerecht van zichzelf al romig genoeg is. 

In Italië is het vloeken in de kerk als je room gebruikt in de spaghetti carbonara. Volgens hen kan je het gerecht (als er room is toegevoegd) niet eens meer spaghetti carbonara noemen. Hier zul je dan ook niet snel zien dat er room aan de spaghetti carbonara wordt toegevoegd. 

Hoe komt het dan dat het in Nederland wel gebeurt? Waarschijnlijk omdat het ervoor zorgt dat het gerecht lekker romig wordt. En wie wil dat nou niet?

De ‘Nederlandse versie’ van het recept is waarschijnlijk al jaren lang verkeerd doorgegeven. Dit heeft als gevolg dat veel mensen spaghetti carbonara op deze manier maken terwijl het eigenlijk helemaal niet zo hoort.

Als je voor Nederlandse mensen kookt is het geen probleem om een beetje room te gebruiken. De kans is groot dat ze het niet eens doorhebben. Maar kook je voor Italianen? Let dan wel een beetje op en gebruik vooral geen room in je spaghetti carbonara.

Maar hoe krijg je de spaghetti carbonara dan romig zonder room? In italië zijn ze hier experts in. De reden dat zij de carbonara zo romig krijgen is door het ei dat in het gerecht gaat. Vooral het eigeel geeft het romige effect. Maar ook de combinatie van het vet van de guanciale en het pastawater maakt de saus lekker smeuïg.

Je hoeft niet veel moeite te doen om dit smeuïge effect bij spaghetti carbonara te realiseren. Gewoon het originele spaghetti carbonara recept volgen en je krijgt dit zonder moeite gedaan.

Less is more

De Italiaanse keuken staat er om bekend om te werken met weinig ingrediënten. Met een paar producten worden de lekkerste gerechten in elkaar getoverd. Dat geldt ook zeker voor de spaghetti carbonara. Het is daarom zonde om allerlei extra ingrediënten in huis te halen wat dat heeft dit gerecht simpelweg niet nodig.

Voor de klassieker spaghetti carbonara heb je eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig. Kaas, eieren, guanciale en natuurlijk pasta van goede kwaliteit.

De beste wijn spaghetti carbonara

Een toevoeging die we je wel willen meegeven is een lekkere wijn. Nadat je het gerecht hebt gekookt heb je waarschijnlijk zin in een lekker wijntje. Bij een goed bordje pasta hoort dat ook, vinden wij.

Maar welke wijn kies je uit? Omdat het nog best lastig kan zijn om een geschikte wijn uit te kiezen hebben we er een blog over geschreven waarin we je onze favorieten wijn geven. Je leest er alles over in ons blog ‘Welke wijn bij pasta carbonara’

Spaghetti carbonara eten

Na het lezen van deze tekst zin gekregen in een bordje carbonara? Dat kunnen we ons goed voorstellen! We hebben het recept van spaghetti carbonara voor je uitgeschreven. Hier maak je zelf gemakkelijk de Italiaanse versie van dit pastarecept. 

Wist je dat pasta carbonara ook heel lekker is met een korte pasta zoals tortiglioni? Dit is een goed alternatief als je een keer wat anders wil gebruiken dan de gangbare spaghetti.

Wat kies jij spaghetti carbonara of tortigilioni carbonara? Hoe dan ook, geniet van je dit heerlijk gerecht! En laat die kookroom voortaan maar achterwege 😉

Spaghetti carbonara recept

Spaghetti carbonara kun je eigenlijk maar op een manier klaarmaken. En dat is de Italiaanse manier natuurlijk. Omdat spaghetti carbonara niet moeilijk is om te maken, maar er veel over deze klassieker te vertellen valt, geven we je hieronder een paar link’s naar andere blog’s over carbonara.

Wil jij dus meer komend te weten over dit klassieke Italiaanse pastagerecht? Lees dan de onderstaande blog’s:

Overige blog’s over spaghetti carbonara: