Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Rigatoni, alles over deze buisvormige pastasoort

Rigatoni is een bekende buisvormige pastasoort. Misschien komt deze vorm pasta je wel bekend voor. Dat zou goed kunnen want de rigatoni lijken namelijk erg op penne. Het grote verschil is dat de randen recht zijn afgesneden en dat de holte wat breder is. We vertellen je er meer over.

Rigatoni, alles over deze buisvormige pastasoort

Wat is rigatoni?

Rigatoni is een buisvormige pastasoort. De rigatoni is een bekende pastasoort zowel in Italië als in nederland. En dat begrijpen we heel goed. Deze soort pasta is een echte alleskunner en past in de meeste pastagerechten. Dit is de misschien wel de belangrijkste reden waarom de rigatoni zo geliefd is.

Deze korte buisvormige pasta wordt gekenmerkt door de grote holte in het midden van de pasta en de brede ribbels aan de buitenkant. Die ribbels aan de buitenkant hebben een groot pluspunt. Door die ribbels blijft de pastasaus beter aan de rigatoni plakken. Hierdoor wordt elke hap de perfecte balans is tussen pasta en saus. Ideaal dus!

Rigatoni van Rustichella d'Abruzzo

Rigatoni kopen

Rigatoni is een veelzijdige pasta die je voor veel pastagerechten kunt gebruiken. Bekijk hem in onze pastashop en bestel hem gemakkelijk online.

Rigatoni bekijken

Hoe wordt rigatoni gemaakt?

De ingrediënten van pasta zijn meestal durum tarwe en water. Dit is bij Rigatoni ook het geval. Door deze twee ingrediënten samen te voegen ontstaat een pastadeeg.

Het pastadeeg gaat vervolgens door een bronzen mal heen waardoor de pasta de gewenste vorm krijgt. In dit geval de vorm van Rigatoni. Hierna hoeft de pasta alleen maar te drogen en daarna wordt het ingepakt. 

Wil je meer weten over hoe pasta gemaakt wordt. Lees dan verder op ons blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’ Hier vertellen we je namelijk alles over hoe pasta gemaakt wordt.

Recepten voor rigatoni

Rigatoni is ideaal voor de wat stevigere sauzen, maar eigenlijk kun je deze pasta voor elk pasta recept gebruiken. De pasta wordt ook vaak gebruikt voor Pasta al Forno, oftewel gebakken pasta uit de oven.

Maar zoals we eerder al gezegd hebben, de rigatoni is een echte alleskunner. Hierdoor kun je er bijna elk pastagerecht mee maken dat je zelf maar lekkere vindt.

Wij hebben twee favoriete recepten waarmee we rigatoni graag combineren. We gebruiken deze pasta graag in de recepten pasta alla Norma en pasta met pompoen en Italiaanse worstjes.

Pasta alla norma met aubergine en ricotta

Hoe moet je rigatoni koken?

Net als alle pasta’s kook je rigatoni in kokend water. Het is super makkelijk om te doen maar je hebt er wel wat tijd voor nodig. Je kookt rigatoni namelijk in 10 tot 12 minuten.

Natuurlijk zijn er een aantal handige tips and tricks waarmee je de rigatoni sneller gaar gekookt krijgt. Deze tips lees je in ons blog: ‘Snel pasta koken doe je zo

Maar zoals eerder gezegd, rigatoni koken is niet moeilijk om te doen. De pasta kook je in een aantal simpele stappen. Als je je aan deze stappen houdt, zul je zien dat de pasta altijd precies goed is. 

Rigatoni kook je in de volgende stappen

 1. Gebruik een grote pan
  De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De rigatoni kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de rigatoni. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wanneer je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
 2. Doe wat zout in het water
  Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van rigatoni
  Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het veel makkelijker om de pasta in beweging te houden, hier lees je meer over bij onze volgende tip.
 4. Hou de rigatoni goed in beweging
  Rigatoni heeft net als elke pasta nog weleens de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dat doe je door de pasta in beweging te houden. Zorg ervoor dat je elke minuut door de pan roert om de rigatoni in beweging te houden. Dit doe je simpel door met een lepel door de pan te roeren.
 5. Proef de rigatoni voor het afgieten
  Om erachter te komen of de rigatoni goed gaar is kan je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kan je nog meer zout naar smaak toevoegen.
 6. Voeg de rigatoni gelijk bij de pastasaus
  De kans dat rigatoni aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je het gelijk aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta!

Hoe lang moet je rigatoni koken?

Het koken van rigatoni kost best wat tijd. Het gaarkoken duurt namelijk 10 tot 12 minuten. Kijk altijd goed op de verpakking om de precieze kooktijd van de pasta te weten. Als je deze tijd aanhoudt zul je zien dat de pasta precies goed gaargekookt is.

Als je houdt van een hardere pasta met wat meer bite, raden wij aan om de pasta een minuutje korter te koken dan op de verpakking staat. Hierdoor kook je de rigatoni ‘al dente’. Proef vooral zelf wanneer je de pasta goed genoeg vindt om te gebruiken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’.

Hoeveel rigatoni heb je per persoon nodig?

De hoeveelheid rigatoni die je gebruikt is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid en de soort pastasaus. Hoe voller de pastasaus, hoe minder pasta je hoeft te gebruiken. Dit klinkt logisch toch?

In de regel adviseren we je om 100 gram per persoon te gebruiken. Dit geldt voor een pastagerecht met een gangbare saus. Als je kiest een stevige, goedgevulde saus, raden we aan om te kiezen voor bijvoorbeeld 80 gram pasta.

Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid pasta te kiezen? Wij hebben er een uitgebreid blog over geschreven. Alles lees je op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon’.

Italiaanse rigatoni kopen

Ben je benieuwd geworden naar deze pastasoort of heb je zin in een heerlijk bordje pasta? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Rigatoni en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop.

We importeren de pasta zelf uit Italië, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!