Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoe moet je spaghetti koken? (6 handige tips)

Een heerlijk bord spaghetti begint natuurlijk met het koken van spaghetti. Hoe moet je spaghetti precies koken en wat is de beste manier? We vertellen je precies wat de beste manier is om spaghetti te koken, en geven je 6 handige tips mee…

Hoe moet je spaghetti koken?

Hoe moet je spaghetti koken?

Spaghetti koken doe je in een grote pan met kokend water. Vul de pan met water, breng het water aan de kook en doe de spaghetti in de pan. Laat de spaghetti voor ongeveer 9 minuten lang koken totdat ze gaar zijn. Zodra de spaghetti gaar is kun je de ze afgieten. Doe de spaghetti bij de pastasaus en serveer je pastagerecht op warme borden. 

Maar er is natuurlijk veel meer te vertellen over hoe je spaghetti moet koken. Na jaren ervaring met spaghetti koken, hebben we heel wat handige tips die we je kunnen meegeven. Daarom hebben we 6 handige tricks op papier gezet.

Spaghetti kooktip #1: Kook spaghetti in een grote pan

De eerste stap in het koken van de spaghetti is het uitkiezen van de juiste pan. Kies een grote pan! Hoe grote hoe beter namelijk. Spaghetti moet kunnen dansen in de pan. Dit helpt tegen het plakken van de spaghetti.

Het type pan dat wij altijd gebruiken om pasta in te koken is een pastapan. Een pastapan is een speciale pan die ontworpen is om pasta in te koken. Je kunt de pasta namelijk koken én meteen afgieten dankzij de inzet die in de pan zit. Daarom is een pastapan niet alleen makkelijker, maar ook een stuk veiliger om mee te koken dan een gewone pan. Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan

Pak een grote pan en vul hem voor 75% met warm water. Je kunt ook gebruik maken van een waterkoker om het water alvast aan de kook te brengen. Dit scheelt een hoop tijd. Nadat je de pan gevuld hebt met water, zet je hem op het gas. Zet het gas op de hoogste stand en breng het water aan de kook.

Spaghetti kooktip #2: Doe wat zout in het water

Zodra het water kookt, kun je er een klein beetje zout aan toevoegen. Het lijkt misschien een klein dingetje, maar het geef je bord spaghetti zo veel extra smaak! Zout geeft alle smaken een extra boost, waardoor die smaken beter naar voren komen. Hierdoor wordt je bord spaghetti, met een kleine handeling, veel lekkerder. Doe wel voorzichtig, want te veel zout verpest je hele gerecht.

Om duidelijk te maken hoeveel zout je bij het koken van spaghetti nodig hebt, is het handig om de volgende maat aan te houden: voeg ongeveer 10 gram zout per 3 liter water toe. Dit is volgens ons de ideale hoeveelheid zout voor een heerlijk bord spaghetti.

Wil je meer weten over het effect van zout op je favoriete pastagerecht? Neem dan een kijkje op ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?‘ over zout gebruiken tijdens het koken van pasta.

Spaghetti kooktip #3: Gebruik geen deksel tijdens het koken van spaghetti

Ook deze tip helpt je om spaghetti een stukje makkelijker te kunnen koken. Het scheelt namelijk een hele hoop geklieder. Doordat je geen deksel op de pan zet tijdens het koken van de spaghetti, zorg je er voor dat het water niet gaat schuimen.

Op de een of andere manier gaat het kookwater altijd schuimen zodra je een deksel op de pan zet. Dat heeft te maken met het zetmeel dat in de pasta zit. We willen het niet te ingewikkeld maken, dus onze tip is simpel: gebruik geen deksel tijdens het koken van spaghetti.

Een andere reden om geen deksel te gebruiken tijdens het koken van de spaghetti is omdat je de spaghetti in beweging moet houden. Bij de volgende tip vertellen we je hier meer over.

Spaghetti kooktip #4: Hou de spaghetti goed in beweging tijdens het koken

Spaghetti heeft de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Houd de spaghetti daarom goed in beweging tijdens het koken. Door elke minuut een keer door de spaghetti heen te roeren, heeft de pasta geen kans om aan elkaar te gaan plakken. Dit scheelt later weer een hoop irritatie.

Omdat plakkende spaghetti één van de grootste bronnen van irritatie is hebben we een heel blog geschreven over hoe je plakkende pasta kunt voorkomen. Lees er alles over op het blog: ‘Zo voorkom je plakkende pasta

Je kunt het beste gebruik maken van een spaghetti lepel om door de spaghetti te roeren. Deze soort lepel is speciaal ontwikkeld om spaghetti op te scheppen en om in de pan te kunnen roeren. Dit is één van die keukentools die bij elke pasta liefhebber in de keuken hoort te liggen. Investeer in een goede spaghetti lepel en gegarandeerd dat je nooit meer anders wil! Hier lees je alles over een spaghetti lepel gebruiken.

Spaghetti kooktip #5: Proef de pasta voor het afgieten

Een belangrijke tip die we je willen meegeven is het proeven van de spaghetti voordat je deze gaat afgieten. Zodra de spaghetti gaar gekookt is, is het namelijk handig om een spaghetti sliert te proeven. Doe dit ongeveer 1 minuut voordat je de spaghetti wilt gaan afgieten.

Waarom zou je een spaghetti sliert proeven? Nou dat heeft twee grote voordelen:

  1. Je proeft meteen of je te weinig zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit het geval zijn, kun je dit eerst nog even doen. Laat de spaghetti nog een minuut doorkoken voordat je hem uiteindelijk toch af gaat gieten. Mocht de spaghetti al gaar zijn en je wilt het niet overgaar laten worden, kun je er ook voor kiezen om nog een beetje zout aan je pastasaus toe te voegen. Hierdoor compenseer je het tekort aan zout in het spaghetti water en wordt je spaghetti niet overgaar.
  2. Je proeft meteen of de spaghetti gaar is. Door een spaghetti sliert uit het water te halen en te proeven, merk je meteen of de spaghetti als gaar genoeg is om te eten. De spaghetti moet ‘al dente‘ zijn. Oftewel, gaar genoeg om te kunnen eten maar hij moet nog een lichte ‘bite’ hebben. Dit is hoe ze spaghetti in Italië koken.  Dit is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan. Spaghetti al dente koken is bijna een kunstvorm. Hier lees je alles over pasta al dente koken.

De spaghetti voor het afgieten proeven is misschien wel de belangrijkste tip in dit rijtje. Het heeft namelijk alles te maken met hoe de spaghetti later op het bord smaak. Een overgare spaghetti of spaghetti die nog ongekookt is kan je hele gerecht verpesten. Proef daarom altijd een spaghetti sliert voordat je hem afgiet!

Spaghetti kooktip #6: Doe de spaghetti gelijk bij de pastasaus.

Na het afgieten van de spaghetti is het handig om deze gelijk aan de pastasaus toe te voegen. We hebben het eerder gehad over het feit dat spaghetti de neiging heeft om te gaan plakken. Door de spaghetti na het afgieten meteen bij de pastasaus te doen, help je dit te voorkomen.

In Italië is het trouwens heel normaal om de spaghetti meteen in de pastasaus te doen. Je zult nooit zien dat er in Italië losse spaghetti en losse pastasaus geserveerd wordt. Daarom hebben ze in Italië ook nooit last van plakkende spaghetti!

Doe de spaghetti dus altijd meteen in de pan met saus. Dit zal je een hoop irritatie schelen, en zorgt er voor dat spaghetti koken een stukje plezieriger wordt!

Hoe lang moet spaghetti koken?

De gemiddelde kooktijd van spaghetti is ongeveer 9 minuten. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende maten spaghetti, de ene is bijvoorbeeld dikker dan de ander, dus is het moeilijk om er een precies aantal minuten aan te hangen. Op de verpakking staat trouwens altijd aangegeven wat de kooktijd van de spaghetti is. Kijk dus goed op de verpakking en ga er van uit dat het aantal minuten klopt. Maar proef toch altijd even voor de zekerheid, zoals hierboven verteld.

Als we over de kooktijd van spaghetti spreken hebben we het altijd over de tijd dat de spaghetti in het kokende water ligt. Als er op de verpakking staat dat de spaghetti 9 minuten moet koken, is dit dus bedoeld als 9 minuten in kokend water. Doe daarom pas spaghetti in de pan als het water echt aan de kook is.

Wat ook erg belangrijk is, is dat zodra je de spaghetti in het kokende water gegooid hebt, je het zo snel mogelijk weer aan de kook brengt. Doe de pasta in het kokende water en draai het gas zo hoog mogelijk. Zodra de spaghetti in het water terecht komt begint de kooktijd namelijk te lopen.

Hoeveel spaghetti  kook je per persoon?

Hoeveel spaghetti je per persoon moet koken hangt van een aantal factoren af. Omdat we een heel blog alleen aan de hoeveelheid pasta per persoon hebben toegewijd, houden we het hier kort en overzichtelijk.

  • Hoeveelheid spaghetti per persoon als voorgerecht: 80 gram (ongekookt)
  • Hoeveelheid spaghetti per persoon als hoofdgerecht: 125 gram (ongekookt)
  • Hoeveelheid spaghetti per persoon bij weinig pastasaus: 125 gram (ongekookt)
  • Hoeveelheid spaghetti per persoon bij veel pastasaus: 80 gram (ongekookt)

Natuurlijk zijn er veel verschillende factoren om te bepalen wat de juiste hoeveelheid spaghetti per persoon is. Wil je precies weten hoeveel spaghetti je per persoon moet koken, kun je altijd een kijkje nemen bij ons blog: hoeveel pasta kook je per persoon. We vertellen je hier echt alles over de hoeveelheid pasta per persoon en waarom we deze hoeveelheden aanbevelen.

Hoeveel water in de pan bij het koken van spaghetti?

Bij het koken van spaghetti is de hoeveelheid water in de pan van groot belang. De spaghetti moet namelijk de ruimte hebben om te kunnen dansen. Als de spaghetti de ruimte heeft zal het niet zo snel aan elkaar gaan plakken. Daarnaast kan spaghetti tijdens het koken wel twee keer z’n gewicht aan water opzuigen. Hierdoor ‘krimpt’ de hoeveelheid water in de pan.

Om concreet te zijn is het handig om de volgende vuistregel aan te houden: gebruik ongeveer 1 liter water per 100 gram ongekookte spaghetti. Als je deze hoeveelheid water aanhoudt, zit je altijd goed. De spaghetti heeft dan de ruimte om te dansen in de pan en om zich vol te zuigen met water.

Stel dat je spaghetti voor 4 personen wil koken komt dit dus neer op het volgende: 100 gram pasta per persoon x 4 personen = 400 gram pasta. 1 liter water per 100 gram spaghetti komt dus neer op 4 liter water.

Om voor 4 personen spaghetti te koken heb je dus minimaal 4 liter water nodig. Let op: minimaal! Dit betekent natuurlijk niet dat je niet meer dan 4 liter water mag gebruiken. Je kunt gerust 6 of 8 liter water in de pan doen. Meer water beïnvloed het kookproces namelijk niet, terwijl minder water dat wel doet.

Meer water zorgt natuurlijk wel voor dat het langer duurt voordat het water kookt. Een klein detail dat niet belangrijk is als je genoeg tijd hebt. Maar zit je krap in de tijd, let dan wel op de hoeveelheid water. Het kan zo een aantal minuten schelen om het overtollige water aan de kook te brengen.

Makkelijker spaghetti koken met een pastapan

Spaghetti koken in een pastapan kan je een hoop moeite en irritatie schelen. Daarom willen we je ook deze tip meegeven. We hebben namelijk zelf lang hebben getobd zonder pastapan en willen nu niet anders meer!

Een pastapan werk namelijk hetzelfde als een normale pan. Er is echter wel één groot verschil. De pastapan bestaat uit twee delen. De pan zelf, en een soort van vergiet die je in de pan hangt. Dit vergiet is super handig om de spaghetti mee af te gieten als deze eenmaal gaar gekookt is.

Gebruik de pastapan als volgt:

  • Vul de pastapan met water.
  • Zet de pastapan met water op het gas en zet het gas hoog.
  • Wacht tot het water kookt.
  • Voeg de spaghetti aan het kokende water toe en kook de spaghetti gaar
  • Zodra de spaghetti gaar is, kun je het vergiet van de pastapan omhoog tillen. De water stroomt door de gaatjes van het vergiet terug de pan in en de spaghetti komt mee omhoog.
  • Laat de spaghetti even uitdruppelen boven de pan en giet de spaghetti in de pan met pastasaus.

De handelingen tijdens het gebruik van een pastapan zijn dus bijna hetzelfde als met een normale pan. Het verschil zit hem dus in het afgieten van de pasta. En dat is best een groot verschil in onze ogen! Wil je alles te weten komen over een pastapan en welke we adviseren, lees ons blog: wat is een goede pastapan

Dit is natuurlijk een korte en bondige uitleg over hoe je een pastapan gebruikt. Maar er zit meer achter het gebruiken van een pastapan. In ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan‘ vertellen we je er meer over.

Spaghetti ‘al dente’ koken

In Italië wordt spaghetti ‘al dente’ gekookt. De letterlijke vertaling van ‘al dente’ luidt: beetgaar. De Italiaanse traditie is om een kleine bite in de spaghetti te houden waardoor je toch nog een beetje moet kauwen. Het koken van spaghetti is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je het eenmaal door hebt, gaat het zonder moeite te doen

Al dente spaghetti is dus simpel gezegd: spaghetti die beetgaar gekookt is. Om spaghetti al dente te koken moet je als eerst op de verpakking kijken wat de aangegeven kooktijd is. Staat er 9 minuten op de verpakking, kook de pasta dan 8 minuten. Hierdoor is de pasta net wat minder gaar en is de kans groot dat de spaghetti al dente gekookt is.

Om zeker te zijn dat de spaghetti niet te al dente is, is het belangrijk om de spaghetti voor het afgieten te proeven. Lift een spaghetti sliert uit het water en proef hem. Zit er nog een kleine bite in de spaghetti? Dan is de spaghetti al dente gekookt. That’s it!

In het blog: pasta al dente koken doe je zo gaan we dieper in op het koken van al dente pasta.

Spaghetti koken zonder dat hij gaat plakken

Spaghetti koken zonder dat de spaghetti aan elkaar gaat plakken is makkelijk te realiseren. Op het internet lees je allerlei wilde verhalen over het gebruik van olijfolie en de spaghetti afspoelen met koud water. Onzin als je het ons vraagt.

Spaghetti koken zonder dat het gaat plakken begint bij het kiezen van de juiste spaghetti. Spaghetti gemaakt van harde tarwe is de soort waar je naar op zoek moet zijn. Alle pasta’s in onze pastashop zijn gemaakt van harde tarwe dus neem gerust een kijkje. Harde tarwe zorgt voor een stevige spaghetti die minder aan elkaar plakt tijdens het koken.

Als je de juist spaghetti hebt aangeschaft en de spaghetti zit in het kokende water, is het belangrijk om de spaghetti elke minuut een keer te roeren. Hou de spaghetti in beweging waardoor hij geen tijd heeft om aan elkaar te gaan plakken.

En ander moment tijdens het koken van spaghetti waar het vaak fout gaat, is na het afgieten. Doe de spaghetti na het afgieten meteen in de pan met pastasaus. Hierdoor hecht de pastasaus aan de spaghetti en zullen de spaghetti slierten niet aan elkaar gaan plakken.

Als je deze 3 punten in je achterhoofd houdt, zul je zien dat spaghetti niet aan elkaar gaat plakken. Zonder trucjes of wondermiddeltjes. Gewoon goede spaghetti kopen, in beweging houden tijdens het koken en daarna meteen bij de pastasaus doen. Zo kook je spaghetti zonder dat hij gaat plakken!

De juiste spaghetti voor je favoriete pasta gerecht

Ben je op zoek naar een goede spaghetti voor je favoriete pasta? Bekijk dan onze pastashop voor meer dan 100 pastasoorten. Ga bijvoorbeeld voor de spaghettipenne, of wat dacht je van de volkoren fusilli? Voor je het weet zit je te smullen van een overheerlijk spaghetti gerecht, op de juiste manier gekookt  natuurlijk!