Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Zo kook je tagliatelle! (6 handige tips)

Een lekker bord tagliatelle begint natuurlijk met het koken van de tagliatelle. Hoe doe je dit precies en wat is de beste manier om ze te koken? In dit blog vertellen we je precies hoe je dit doet en geven we je 6 handige kooktips.

Zo kook je tagliatelle (6 handige tips)

Zo kook je tagliatelle

Tagliatelle koken doe je in een grote pan met kokend water. Vul de pan met warm water en breng het water aan de kook. Doe de tagliatelle in het kokende water en laat de tagliatelle voor ongeveer 9 minuten lang koken totdat ze gaar zijn. Zodra de tagliatelle gaar is kun je deze afgieten. Doe de tagliatelle bij de pastasaus en serveer je pastagerecht op warme borden.

Maar we kunnen je natuurlijk veel meer vertellen over het koken van tagliatelle. Laten we voorop stellen dat het koken van tagliatelle niet moeilijk is. Maar met onze 6 handige kooktips wordt het koken nog makkelijker!

Tagliatelle kooktip #1: Kook de tagliatelle in een grote pan.

Stap 1 is meteen een belangrijke. De eerste stap bij het koken van de tagliatelle is het kiezen van de juiste pan. Tenminste, de juiste afmeting. Kies het liefst een zo’n groot mogelijke pan. Hoe grote hoe beter!

En dat zeggen we je natuurlijk niet voor niks. Tijdens het koken heeft de tagliatelle de ruimte nodig om in de pan te kunnen bewegen. Door het bewegen van de tagliatelle is de kans veel kleiner dat de tagliatelle aan elkaar gaan plakken. Deze simpele eerste tip kan je aan het einde van het koken een hoop irritatie schelen.

Het type pan dat wij altijd gebruiken om pasta in te koken is een pastapan. Een pastapan is een speciale pan die ontworpen is om pasta in te koken. Je kunt de pasta namelijk koken én meteen afgieten dankzij de inzet die in de pan zit. Daarom is een pastapan niet alleen makkelijker, maar ook een stuk veiliger om mee te koken dan een gewone pan. Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan

Nu je weet dat je een grote pan gebruikt voor het koken van de tagliatelle, hoef je alleen de pan nog maar te vullen met water. Vul de pan voor ongeveer 75% met water. Het liefste warm water uit de kraan of waterkoker. Dit scheelt je namelijk een hoop tijd waardoor het koken van de tagliatelle een stuk sneller gaat.

Nadat je de pan gevuld hebt met water moet je het water aan de kook brengen. Zet het gas op de hoogste stand en wacht tot het water aan de kook is.

Tagliatelle kooktip #2: Doe wat zout in het water

Zodra het water aan de kook is kun je er een beetje zout aan toevoegen. Zout gebruiken tijdens het koken van tagliatelle heeft niks te maken met het kookproces, maar meer met de smaak van de tagliatelle.

Het lijk misschien een klein ding, maar een klein beetje zout aan het kokende water toevoegen kan een groot verschil maken. Zout geeft alle smaken een extra boost, waardoor die smaken beter naar voren komen. Hierdoor wordt je bord tagliatelle, met een kleine handeling, veel lekkerder. Doe wel voorzichtig, want te veel zout verpest je hele gerecht.

Om je een idee te geven wat we met een klein beetje zout bedoelen, is het handig om je aan de volgende hoeveelheid te houden. Voeg ongeveer 10 gram zout per 3 liter water toe. Dit is volgens ons de ideale hoeveelheid zout voor een heerlijk bord tagliatelle.

Wil je meer weten over het effect van zout op je favoriete pastagerecht? Neem dan een kijkje op ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?‘ over zout gebruiken tijdens het koken van pasta.

Tagliatelle kooktip #3: Gebruik geen deksel tijdens het koken van tagliatelle

Deze tip helpt je om de tagliatelle gemakkelijker te koken. Niet zozeer het koken gaat hierdoor makkelijker, maar het scheelt een hoop kliederwerk.

Doordat je geen deksel op de pan gebruikt tijdens het koken zul je zien dat het water minder snel gaat schuimen. Daarom adviseren we je om geen deksel te gebruiken.

Op de een of andere manier gaat het kookwater altijd schuimen zodra je een deksel op de pan zet. Dat heeft te maken met het zetmeel dat in de pasta zit. We willen het niet te ingewikkeld maken, dus onze tip is simpel: gebruik geen deksel tijdens het koken van tagliatelle.

Een ander belangrijk punt waarom je adviseren om geen deksel te gebruiken is het feit dat je de tagliatelle in beweging moet houden. Met een deksel op de pan wordt het roeren van de tagliatelle best wel moeilijk! Bij de volgende tip vertellen we je er meer over.

Tagliatelle kooktip #4: Hou de tagliatelle in beweging tijdens het koken

De tagliatelle heeft de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit is niet allen bij de tagliatelle het geval maar zien we eigenlijk bij elke pastasoort gebeuren.

Hou de tagliatelle daarom goed in beweging tijdens het koken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld elke minuut een keer door de tagliatelle heen te roeren. Zo hou je de pasta in beweging en zal deze niet aan elkaar gaan plakken.

Om de tagliatelle in beweging te houden kun je het beste gebruik maken van een spaghetti lepel. Deze soort lepel is speciaal ontwikkeld om pasta op te scheppen en om in de pan te kunnen roeren. Dit is één van die keukentools die bij elke pasta liefhebber in de keuken hoort te liggen. Investeer in een goede spaghetti lepel en gegarandeerd dat je nooit meer anders wilt! Hier lees je alles over een spaghetti lepel gebruiken.

Tagliatelle kooktip #5: Proef de tagliatelle voordat je hem afgiet

Nog een tip die kan voorkomen dat je pastagerecht verpest is: proef de tagliatelle voordat je ze gaat afgieten.

Het is een kleine moeite maar scheelt een hoop irritatie. Want hoe vervelend is het als je tagliatelle te vroeg of te laat gaat afgieten. Om dit te voorkomen kun je een sliert tagliatelle uit de pan vissen en proeven. Doe dit ongeveer 1 minuut voordat je de tagliatelle wilt gaan afgieten.

Aan het proeven van de tagliatelle voordat je deze afgiet zitten twee grote voordelen:

 1. Je proeft meteen of je te weinig zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit het geval zijn, kun je dit eerst nog even doen. Laat de tagliatelle nog een minuut doorkoken voordat je hem uiteindelijk toch af gaat gieten. Mocht de spaghetti al gaar zijn en je wilt het niet overgaar laten worden, kun je er ook voor kiezen om nog een beetje zout aan je pastasaus toe te voegen. Hierdoor compenseer je het tekort aan zout in het water en wordt je tagliatelle niet overgaar.
 2. Je proeft meteen of de tagliatelle gaar is. Door een tagliatelle sliert uit het water te halen en te proeven, merk je meteen of de tagliatelle als gaar genoeg is om te eten. De tagliatelle moet ‘al dente‘ zijn. Oftewel, gaar genoeg om te kunnen eten maar hij moet nog een lichte ‘bite’ hebben. Dit is hoe ze tagliatelle in Italië koken. Dit is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan. tagliatelle al dente koken is bijna een kunstvorm. Hier lees je alles over pasta al dente koken.

De tagliatelle proeven voordat je hem gaat afgieten is volgens mij de belangrijkste tip uit het hele rijtje. Doordat de tagliatelle te gaar of juist niet gaar genoeg is, kan je hele pastagerecht verpest zijn. Proef daarom altijd een tagliatelle sliert voordat je deze afgiet!

Tagliatelle kooktip #6: Doe de tagliatelle gelijk bij de pastasaus

Nadat je de tagliatelle gaar genoeg gekookt hebt is het tijd om deze af te gieten. Dit kun je doen door de inzet van de pastapan omhoog te halen of door een vergiet te gebruiken.

Nadat je de tagliatelle heb afgegoten is het handig om deze meteen bij de pastasaus te doen. We hebben het al eerder aangegeven maar tagliatelle hebben de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Doordat je de tagliatelle na het afgieten meteen bij de pastasaus doet verklein je het risico aanzienlijk.

In Italië is het trouwens heel normaal om de tagliatelle meteen in de pastasaus te doen. Je zult nooit zien dat er in Italië losse tagliatelle en losse pastasaus geserveerd wordt. Daarom hebben ze in Italië ook nooit last van plakkende tagliatelle!

Doe de tagliatelle na het afgieten dus meteen bij de pastasaus. Zo zul je geen last hebben van plakkende pasta en zul je zien dat het koken van tagliatelle een stuk leuker wordt!

Hoe lang moet tagliatelle koken?

Er zijn verschillende soorten tagliatelle te krijgen. Denk aan tagliatelle zonder eieren, met eieren of van spelt of volkoren tarwe. Maar doorgaans is de kooktijd van tagliatelle tussen de 5 en 6 minuten.

Mocht je nu twijfel hoe lang het duurt voordat de tagliatelle gaar gekookt zijn, kun je ook altijd even op de verpakking kijken. Op de verpakking staat eigenlijk altijd aangegeven hoe lang de tagliatelle moeten koken. Omdat er zo veel verschillende soorten tagliatelle zijn, raden we je aan om altijd de kooktijd van de verpakking aan te houden. Dit in combinatie met het proeven voordat je de tagliatelle afgiet, zorgt er voor dat je altijd goed zit qua kooktijd.

Als we over de kooktijd van tagliatelle spreken hebben we het altijd over de tijd dat de tagliatelle in het kokende water ligt. Als er op de verpakking staat dat de tagliatelle 6 minuten moet koken, is dit dus bedoeld als 9 minuten in kokend water. Doe daarom pas tagliatelle in de pan als het water echt aan de kook is.

Een ander belangrijk punt is om het water meteen weer aan de kook te brengen zodra je de tagliatelle aan het kokende water hebt toegevoegd. Doe de tagliatelle in het water en zet het gas zo hoog mogelijk. Zodra de tagliatelle in het water liggen begint de kooktijd namelijk te lopen!

Hoeveel tagliatelle kook je per persoon?

Hoeveel tagliatelle je per persoon moet koken hangt van een aantal factoren af. Omdat we een heel blog alleen aan de hoeveelheid pasta per persoon hebben toegewijd, houden we het hier kort en overzichtelijk.

Na heel wat jaren pasta gekookt te hebben voor verschillende groepen mensen kunnen we je uit ervaring zeggen dat de onderstaande hoeveelheden een mooie gemiddelde is.

Zoveel tagliatelle kook je per persoon:

 • Hoeveelheid tagliatelle per persoon als voorgerecht: 80 gram (ongekookt)
 • Hoeveelheid tagliatelle per persoon als hoofdgerecht: 125 gram (ongekookt)
 • Hoeveelheid tagliatelle per persoon bij weinig pastasaus: 125 gram (ongekookt)
 • Hoeveelheid tagliatelle per persoon bij veel pastasaus: 80 gram (ongekookt)

Natuurlijk zijn er veel verschillende factoren om te bepalen wat de juiste hoeveelheid tagliatelle per persoon is. Wil je precies weten hoeveel tagliatelle je per persoon moet koken, neem dan een kijkje bij ons blog: hoeveel pasta kook je per persoon. We vertellen je hier echt alles over de hoeveelheid pasta per persoon en waarom we deze hoeveelheden aanbevelen.

Hoeveel water gebruik je bij het koken van tagliatelle

Bij het koken van tagliatelle is de hoeveelheid water in de pan erg belangrijk. De tagliatelle heeft namelijk de ruimte nodig om te bewegen zoals we ook in tip #4 beschreven hebben. De twee grote voordelen hiervan zijn dat de tagliatelle niet aan elkaar gaan plakken en dat de tagliatelle genoeg water kan opzuigen tijdens het koken. Alleen maar voordelen om veel water te gebruiken dus.

Om concreet te zijn is het handig om de volgende vuistregel aan te houden: gebruik ongeveer 1 liter water per 100 gram ongekookte tagliatelle. Als je deze hoeveelheid water aanhoudt, zit je eigenlijk altijd goed. Hierdoor heeft de tagliatelle genoeg ruimte om te dansen in de pan en om zich vol te zuigen met water.

Een voorbeeld:

Stel dat je tagliatelle voor 4 personen wil koken komt dit dus neer op het volgende: 100 gram pasta per persoon x 4 personen = 400 gram pasta. 1 liter water per 100 gram tagliatelle komt dus neer op 4 liter water.

Om voor 4 personen tagliatelle te koken heb je dus minimaal 4 liter water nodig. Let op: minimaal! Dit betekent natuurlijk niet dat je niet meer dan 4 liter water mag gebruiken. Je kunt gerust 6 of 8 liter water in de pan doen. Meer water beïnvloed het kookproces namelijk niet, terwijl minder water dat wel doet.

Een ander punt dat ik je mee wil geven over de hoeveelheid water is de kooktijd. Mocht je alle tijd van de wereld hebben is het snel koken van tagliatelle geen probleem. Maar mocht je weinig tijd hebben en snel pasta willen koken is het belangrijk om niet veel te veel water te gebruiken. Het kan namelijk zo een aantal minuten schelen om het overtollige water aan de kook te brengen. Alles over snel pasta koken lees je in ons blog: ‘Snel pasta doe je zo“.

Makkelijker tagliatelle koken met een pastapan

Door gebruik te maken van een pastapan en de tagliatelle daarin gaar te koken, zul je zien dat het een stuk makkelijker gaat dan met een gewone pan. We hebben namelijk zelf lang getobd zonder pastapan en willen nu niet anders meer!

Eigenlijk werk een pastapan net als geen gewone pan. Er zit maar één groot verschil tussen een normale pan en een pastapan. Een pastapan heeft een inzet (soort vergiet) die in de pan zit. De pan bestaat dus uit twee delen. De pan zelf en de inzet. Dit vergiet is ontzettend handig om de tagliatelle mee af te gieten als deze eenmaal gaar gekookt is.

Zo gebruik je een pastapan:

 • Vul de pastapan met water.
 • Zet de pastapan met water op het gas en zet het gas hoog.
 • Wacht tot het water kookt.
 • Voeg de tagliatelle aan het kokende water toe en kook de tagliatelle gaar
 • Zodra de tagliatelle gaar is, kun je het vergiet van de pastapan omhoog tillen. De water stroomt door de gaatjes van het vergiet terug de pan in en de tagliatelle komt mee omhoog.
 • Laat de tagliatelle even uitdruppelen boven de pan en giet de tagliatelle in de pan met pastasaus.

Dit is natuurlijk een korte en bondige uitleg over hoe je een pastapan gebruikt. Maar er zit meer achter het gebruiken van een pastapan. In ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan‘ vertellen we je er meer over.

Kort samengevat is een pastapan sneller dan een normale pan. Naast de snelheid en het gemak van het afgieten van de pasta, is de pastapan ook een stukje veiliger. Dankzij de pastapan hoef je niet meer met een pan kokend water naar de gootsteen heen en weer te lopen. Veiligheid is ook erg belangrijk in onze ogen!

Tagliatelle al dente koken

Deze tip is bedoeld voor de liefhebber. Degene die pasta wilt koken zoals ze dit in Italië doen. Pasta met een ‘bite’ of in het Italiaans ‘al dente’ genoemd.

In Italië wordt tagliatelle namelijk al dente gekookt. Ongeacht de soort pasta die ze gebruiken. Al dente betekend letterlijk vertaald beetgaar. Dit houdt in dat de pasta gaar genoeg is om gegeten te worden, maar toch nog een lekkere bite heeft. Het koken van tagliatelle al dente is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je het eenmaal door hebt gaat het zonder moeite.

Om de tagliatelle al dente te koken is het balngrijk om precies te weten hoeveel minuten de tagliatelle moeten koken. Staat er op de verpakking dat ze 6 minuten moeten koken, dan zou je kunnen proberen om de tagliatelle 5 minuten te laten koken. Hierdoor is de pasta net wat minder gaar en heeft het een ‘bite’.

Let wel op dat de pasta niet te ongaar is. Dit is echt niet lekker en verpest je hele pastagerecht. Proef daarom altijd voordat je de tagliatelle gaat afgieten. Hierdoor kun je proeven hoe gaat de pasta is en kunt je proeven of de tagliatelle gaar genoeg is zoals jij dit lekker vindt. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om!

In het blog: ‘pasta al dente koken doe je zo’ gaan we dieper in op het koken van al dente pasta.

Tagliatelle koken zonder dat hij gaat plakken

Tagliatelle koken zonder dat de tagliatelle aan elkaar gaat plakken is helemaal niet moeilijk. Op het internet lees je allerlei wilde verhalen over het gebruik van olijfolie en de tagliatelle afspoelen met koud water. Onzin als je het ons vraagt.

Tagliatelle koken en ervoor zorgen dat deze niet aan elkaar gaat plakken begint bij het kiezen van de juiste tagliatelle. Daarmee bedoel ik tagliatelle gemaakt van durum tarwe. Ook wel harde tarwe genoemd. Tagliatelle gemaakt van harde tarwe heeft de neiging om minder aan elkaar te gaan plakken. Alle tagliatelle in onze pastashop zijn gemaakt van harde tarwe. Dus neem gerust een kijkje en schaf echt Italiaanse tagliatelle aan.

Als je de juist tagliatelle hebt aangeschaft en de tagliatelle zit in het kokende water, is het belangrijk om de tagliatelle elke minuut een keer te roeren. Hou de tagliatelle in beweging waardoor hij geen tijd heeft om aan elkaar te gaan plakken.

En ander moment tijdens het koken van tagliatelle waar het vaak fout gaat is na het afgieten. Doe de tagliatelle na het afgieten meteen in de pan met pastasaus. Hierdoor hecht de pastasaus aan de tagliatelle en zullen de tagliatelle slierten niet aan elkaar gaan plakken.

Als je deze 3 punten in je achterhoofd houdt, zul je zien dat tagliatelle niet aan elkaar gaat plakken. Zonder trucjes of wondermiddeltjes. Gewoon goede tagliatelle kopen, in beweging houden tijdens het koken en daarna meteen bij de pastasaus doen. Zo kook je tagliatelle zonder dat hij gaat plakken!

De juiste tagliatelle kopen

Ben je op zoek naar een goede tagliatelle voor je favoriete pasta? Bekijk dan onze pastashop voor meer dan 100 pastasoorten. Ga bijvoorbeeld voor de spaghettipenne, of wat dacht je van de volkoren fusilli? Voor je het weet zit je te smullen van een overheerlijk pastagerecht, op de juiste manier gekookt  natuurlijk!