Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Zo maak je een heerlijke pastasalade

Pasta is de basis voor fantastische diners van formaat. Grote pannen vol rijke saus, lange gedekte tafels en met familie en vrienden genieten van een eerlijk en heerlijk gerecht, afgemaakt met een goede echte Italiaanse kaas. Maar pasta is meer! Pasta is ook een perfecte basis voor een gezonde salade. Pure verwennerij, zeker als het zonnetje weer schijnt buiten en de hele wereld wat ‘Italiaanser’ lijkt. Weet je niet zo goed waar te beginnen met het bereiden van een pastasalade? Wij helpen je op weg!

Zo maak je een heerlijke pastasalade

Zo maak je een heerlijke pastasalade!

Wat er zo leuk is aan pasta in het algemeen is dat je er alle kanten mee op kunt. Tomatensauzen, roomsauzen of olie, vlees, vis of vegetarisch; de mogelijkheden zijn letterlijk oneindig.

Een gezonde pastasalade is net zo veelzijdig. Je kunt je pastasalade vegetarisch houden, een koude pastasalade kip maken of een koude pastasalade met tonijn bereiden.

Het zijn allemaal klassiekers uit de grote ‘Italiaanse pastasalade encyclopedie’, maar je combineert natuurlijk ingrediënten helemaal naar eigen smaak. Een keer een ander kaasje erin, een gedroogde tomaat of olijfje erbij of een pittige salami toegevoegen? Er is maar één regel: als je het lekker vindt, doe het dan!

Zo maak je stap voor stap een heerlijke pastasalade

Een pastasalade maak je in een aantal simpele stappen. Het is een gerecht dat snel klaar is, gezond is en ook nog een snel te maken is. Klinkt als het ideale pastagerecht!

Om je een duidelijk beeld te geven hoe wij onze pastasalade maken hebben we het maken van een pastasalade in 6 stappen uitgeschreven. Als je deze 6 stappen aanhoud, weet je zeker dat je een heerlijke pastasalade klaar maakt.

Pastasalade maken in 6 stappen:

Stap #1: Kies de juiste pasta

Kies een korte pastavorm uit. Zoals gezegd is het de beste optie voor een pastasalade. Kies bijvoorbeeld voor een mezze penne of een casarecce. Twee van onze favoriete pastasoorten voor een pastasalade.

Stap #2: Kook de pasta al dente

Kook de pasta gaar. Het liefste ‘al dente’ zoals ze dit in Italië doen. Voor een pastasalade is de pasta het beste als hij nog een kleine bite in zicht heeft. Alles over pasta als dente koken lees je op ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’

Stap #3: Kies de ingrediënten

Een pastasalade is een ongelofelijk veelzijdig gerecht. Het is zo’n typisch gerecht waar je eindeloos mee kunt experimenteren. Voeg vooral veel ingrediënten toe die je zelf lekker vindt. Het is namelijk niet zo dat een pastasalade op een bepaalde manier gemaakt moet worden. Het komt er vooral op neem wat jij lekker vindt!

Stap #4: Voeg alles samen

Bij deze stap is het tijd om alle ingrediënten en de pasta bij elkaar te voegen. Doe dit in een mooie grote schaal of een diep bord. Het oog wil ook wat namelijk!

Stap #5: Serveer je pastasalade

Serveer de pastasalade en verras je vrienden en familie met een gezonde maar verrukkelijke maaltijd.

Stap #6: genieten op z’n Italiaans.

Vergeet vooral niet genieten. Even een gezond geniet moment dat zo Italiaans aanvoelt!

Om je op weg te helpen hebben we een mooie infographic voor je gemaakt. In de infographic zie je elke stap in het maken van een pastasalade.

Infographic pastasalade maken

Pasta in een Italiaanse pastasalade

Een pasta kiezen voor een salade is niet zo moeilijk. Er is keuze genoeg. De enige pastasoort die eigenlijk nooit voor een salade wordt gebruikt is de lange dunne vorm: dus de spaghetti, tagliatelle of fettuccine laten we voor de pasta maar in de voorraadkast.

Ten eerste omdat ze niet zo handzaam zijn in de salade. Als je deze handig om je vork van je bord draait blijven alle andere pastasalade ingrediënten achter… Kortere pastasoorten als penne, macaroni, fusilli of lumache kunnen die ingrediënten juist wel aan zich laten hechten en prik je een stuk makkelijker op je vork. Pak er liever zo één dus.

Pasta voor salade koken

Al dente is een Italiaanse uitdrukking, maar op alle continenten weten mensen wat ermee wordt bedoeld. Beetgaar, zeggen wij. Zo kook je pasta idealiter: niet te slap gekookt, maar met een beetje bite erin. Hoe beetgaar je pasta het liefst uit is persoonlijk.

Voor de pastasalade is het wel extra lekker om de pasta al dente te houden. Een salade heeft structuur nodig, geen pasta die al uit elkaar valt als je je vork of lepel erboven houdt. Kooktips nodig? Lees dan ook eens ons blog pasta koken doe je zo.

Pasta salade maken

De pasta heb je, nu de rest nog. Je kunt een makkelijke maar zalige pasta salade van paprika en rucola maken, een carpaccio-variant bedenken, tonijn, kip, pesto, tomaten en andere bekende ingrediënten uit de Italiaanse keuken toevoegen. Maar je kunt pasta ook verwerken in de beroemde salade niçoise of een zomerse pastasalade met fruit.

Internet biedt je letterlijk duizenden en duizenden mogelijkheden. Volg ze of varieer er lekker mee. En begin vooral niet te moeilijk. Start met een simpele salade en ga van daaruit verder als je die onder de knie hebt. Buon appetito!